Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Onderzoek en vaccinaties

We blijven de ontwikkeling en gezondheid van jouw kind volgen. Zodra je kind naar school gaat, kom je ons daar weer tegen.

Gevolgen van coronavirus

Door het coronavirus is de dienstverlening van GGD Fryslân aangepast.

Aangepaste dienstverlening GGD Fryslân

Basisschool

5 jaar oud

Lichamelijke ontwikkeling, gezondheid, gedrag en opvoeding
Als je kind 5 jaar oud is, mogen jullie samen langs bij de jeugdarts en doktersassistente. We sturen je hiervoor een uitnodiging en vragenlijst naar je huisadres. Tijdens de afspraak kijken we naar de lichamelijke ontwikkeling van je kind. Zo doen we bijvoorbeeld een ogentest. Daarnaast praten we over de gezondheid, het gedrag en de opvoeding van je kind. Heb je vragen of advies nodig? Daar is deze afspraak gelijk een goed moment voor!

Groep 7

Psychische gezondheid, sociale ontwikkeling, gedrag en opvoeding
In groep 7 komen we weer langs. We richten ons dan meer op de sociale en psychische ontwikkeling van jouw kind. Hoe gaat het thuis en op school? Maar ook de lichamelijke ontwikkeling van je kind komt aan bod. Zo meten en wegen we jouw kind tijdens deze afspraak.
Tijdens dit bezoek praten we bijvoorbeeld over onderwerpen als voeding, slapen, gedrag en opvoeding. Ook nu kunnen jullie als ouders, maar ook jullie kind zelf, alle vragen stellen die jullie hebben over gezondheid en ontwikkeling.

Meer informatie over het gezondheidsonderzoek op het basisonderwijs is te lezen op de pagina gezondheidsonderzoek 0-12 jaar. Hier is ook een voorbeeld van de online vragenlijst te vinden.

Voortgezet onderwijs

Eerste en derde klas vmbo

Heb je een kind dat in de eerste klas van het vmbo zit? Dan nodigen we hem of haar uit voor een gezondheidsonderzoek. Vooraf vult je kind een vragenlijst in. Daarna volgt een gesprek met een jeugdverpleegkundige over hoe het gaat op school en thuis. Ook meet de verpleegkundige je kind. Er is veel ruimte voor de eigen vragen van jouw kind.

In de derde klas van het vmbo vragen we je kind om digitale vragenlijst in te vullen. Naar aanleiding van de ingevulde vragenlijst kan hij of zij worden uitgenodigd voor een gesprek met de jeugdverpleegkundige.

Tweede en vierde klas havo/vwo

In de tweede klas van havo/vwo vullen alle jongeren in de klas een korte digitale vragenlijst in. De mentor van de klas van jouw kind heeft een gesprek met de jeugdverpleegkundige over de individuele leerlingen. Wanneer er zorgen zijn over een leerling, worden deze altijd met ouders en/of leerling zelf besproken. Naar aanleiding van de ingevulde vragenlijst en het gesprek met de mentor kan je kind worden uitgenodigd voor een gesprek met de jeugdverpleegkundige.

In de vierde klas van havo/vwo vragen we je kind een digitale vragenlijst in te vullen. Naar aanleiding van de ingevulde vragenlijst kan hij of zij worden uitgenodigd voor een gesprek met de jeugdverpleegkundige.

Meer informatie over het gezondheidsonderzoek op het voortgezet onderwijs is te lezen op de pagina gezondheidsonderzoek 12+ jaar. Hier is ook een voorbeeld van de online vragenlijst te vinden.

Speciaal onderwijs

Instroomonderzoek

Gaat je kind voor het eerst naar speciaal onderwijs? Dan nodigen we jullie uit voor een instroomonderzoek. Tijdens deze afspraak testen we de ogen en oren, wegen en meten we je kind en bekijken we de groei en ontwikkeling. Daarnaast hebben we het over onderwerpen als eten, slapen, sporten en tandenpoetsen.

5 jaar oud

Als je kind 5 jaar oud is, mogen jullie samen langs bij de jeugdarts en doktersassistente. We sturen je hiervoor een uitnodiging en vragenlijst naar je huisadres. Tijdens de afspraak kijken we naar de lichamelijke ontwikkeling van je kind. Zo doen we bijvoorbeeld een ogentest. Daarnaast praten we over de gezondheid, het gedrag en de opvoeding van je kind. Heb je vragen of advies nodig? Daar is deze afspraak gelijk een goed moment voor!

10 of 11 jaar oud

Psychische gezondheid, sociale ontwikkeling, gedrag en opvoeding
Als je kind 10 of 11 jaar oud is, komen we weer langs. We vragen jullie dan hoe het thuis en op school gaat. Maar we kijken ook hoe gezond je kind is. Tijdens dit bezoek praten we verder over onderwerpen als voeding, slapen, gedrag en opvoeding. Hebben jullie vragen over gezondheid of ontwikkeling? Stel ze vooral!

Eerste klas voortgezet speciaal onderwijs

We nodigen je kind weer uit voor een gezondheidsonderzoek als hij of zij in de eerste klas van het voortgezet speciaal onderwijs zit. Ook dan meten en wegen we jouw kind weer.

Vaccinaties voor schoolgaande kinderen

De meeste vaccinaties heeft je kind al bij het consultatiebureau gehad. Maar ook schoolgaande kinderen krijgen nog enkele vaccinaties. Voor deze vaccinaties krijgt je kind een aparte uitnodiging. De vaccinaties worden niet op school gegeven.

9 jaar: DTP- en BMR-vaccinatie

Als je kind 9 jaar is, krijgt hij of zij nog een DTP-vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio) en BMR-vaccinatie (tegen bof, mazelen en rodehond).

Meer informatie

 

 12-jarige meisjes: HPV-vaccinatie

Heb je een dochter? Dan krijgt zij, in het jaar dat ze 13 wordt, nog een HPV-vaccinatie (tegen baarmoederhalskanker).

Meer informatie


Extra vaccinatiespreekuren

Daarnaast bieden we extra vaccinatiespreekuren aan, als je een vaccinatie wilt inhalen of er bijzondere omstandigheden zijn.

Meer ondersteuning en advies nodig?

Je kunt altijd - buiten de vaste afspraken om - bij ons terecht voor advies en ondersteuning als het om gezondheid en opvoeden gaat. Maak bijvoorbeeld gebruik van ons:

Inloopspreekuur voortgezet onderwijs

Heeft mijn kind een gameverslaving? Hoe ga ik om met het overgewicht van mijn zoon of dochter? Wat voor regels kan ik stellen als het gaat om alcohol, seks, drugs en roken? Voor al dit soort vragen, of alle andere gezondheids- en opvoedingsvragen, kun je terecht bij het inloopspreekuur op de school van je kind.

Inloopspreekuur kinderen tot 12 jaar

Heb je een vraag over bijvoorbeeld pesten, bedplassen, het rijksvaccinatieprogramma, hoofdluis, regels voor internetten en gamen, het gewicht van je kind? Of heb je een andere vraag over gezondheid en opvoeding? Kom dan langs bij het inloopspreekuur van jouw consultatiebureau, waar een verpleegkundige en (soms) een pedagoog voor je klaar zit. Wil je weten wanneer het inloopspreekuur op jouw consultatiebureau is? Neem telefonisch contact met ons op: 088 22 99 444.

Telefonisch spreekuur

Bel je liever, als je antwoord wilt op je gezondheids- of opvoedingsvraag over je kind? Maak dan gebruik van ons telefonisch spreekuur. Je krijgt dan advies van een jeugdarts, jeugdverpleegkundige of pedagoog. Voor meer informatie, bel: 088 22 99 444.


Contact

Heb je vragen over opvoeding of gezondheid van je kind? Wij bieden je informatie en advies. Neem contact met ons op.

Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 17:00 uur. Ook kan je iedere werkdag chatten met een jeugdverpleegkundige.

Chat met een jeugdverpleegkundige