Mazelen

Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan en wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Het virus is van mens op mens overdraagbaar.

Wat is mazelen?

De meeste kinderen in Nederland worden ingeënt tegen mazelen. Daardoor komt de ziekte in Nederland niet veel meer voor. Sommige mensen kunnen erger ziek worden door mazelen:

 • Kinderen jonger dan een jaar 
 • Volwassenen. Hoe ouder iemand is, hoe zieker iemand kan worden door mazelen. 
 • Mensen met minder afweer tegen ziektes 

Iemand die mazelen heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen.

Hoe werkt een besmetting?

Mazelen is heel besmettelijk. Het virus zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Mensen kunnen ook via de handen en spullen het virus binnen krijgen. 

De tijd tussen besmet raken en ziek worden is zeven dagen tot twee weken. Meestal is het 10 dagen. 

Mazelen begint plotseling, met lichte klachten. Na drie tot zeven dagen komen er vlekjes op de huid. Deze vlekjes komen eerst achter de oren en verspreiden daarna over het hele lichaam. De vlekjes voelen ruw, als schuurpapier. Na een paar dagen worden de vlekjes en de koorts minder. Mensen kunnen anderen besmetten vanaf vier dagen vóór de vlekjes beginnen. Ze zijn nog besmettelijk tot 4 dagen nadat ze de vlekjes krijgen. 

Wat merk ik?

Mazelen begint plotseling. De klachten kunnen zijn:

 • Hoge koorts
 • Niet lekker voelen 
 • Verkouden en hoesten 
 • De ogen kunnen ontstoken raken, waardoor iemand niet goed tegen licht kan 
 • Soms komen er witte vlekjes in de mond 
 • Na 3-7 dagen komen er vlekjes op de huid 

Wat kan ik doen?

Mazelen kan niet behandeld worden. De ziekte gaat meestal vanzelf over. Soms wordt iemand erg ziek door mazelen. Bijvoorbeeld door een oorontsteking of longontsteking door mazelen. Heel soms overlijdt iemand aan de ziekte.

 • Iemand met mazelen is vaak te ziek om naar de kinderopvang, school of werk te gaan. Voelt je kind zich weer goed? Dan kan het naar de kinderopvang of school. Een kind met mazelen is al besmettelijk voordat er klachten zijn. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden. 
 • Heeft je kind mazelen? Vertel het dan aan de leidster of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op klachten van mazelen bij hun kind. 
 • Een volwassene met mazelen die zich weer goed voelt, kan gewoon weer werken. Werk je met jonge kinderen of in de zorg? Dan moet je eerst overleggen met je werkgever, de bedrijfsarts of de GGD, voor je weer gaat werken. 

Er is een inenting om de ziekte te voorkomen. De BMR-inenting (tegen Bof- Mazelen en Rode Hond) beschermt tegen de ziekte. Kinderen krijgen twee BMR-inentingen: als ze 14 maanden en negen jaar oud zijn. Dit gebeurt op het consultatiebureau.  

Ben je niet ingeënt tegen mazelen? Of heb je minder afweer tegen ziektes? Blijf dan uit de buurt bij iemand met mazelen. Doe dit tot vier dagen nadat hij vlekjes op de huid heeft gekregen. Als je toch contact hebt gehad, overleg dan met de huisarts. 

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.

Op werkdagen bereikbaar van 08.30-17.00 uur