Voeding en bewegen

Je beweegt en eet iedere dag zonder daar echt bij na te denken. Je fietst naar je werk, wandelt naar de supermarkt, eet een boterham tijdens de lunch en kookt de avondmaaltijd. Hoe automatisch dit allemaal ook gaat, soms is het goed hier even bij stil te staan. Wij denken graag met je mee.

Bewegen is belangrijk

Regelmatig bewegen heeft veel voordelen. We noemen er een paar: je verkleint de kans op gezondheidsproblemen, je voorkomt overgewicht, verbetert je conditie, versterkt je spieren en voelt je fitter. Ook worden mensen minder depressief van bewegen. En samen bewegen is ook nog eens gezellig en sociaal. 

In het dagelijks leven kun je op veel verschillende manieren in beweging blijven. Laat bijvoorbeeld wat vaker de auto staan en pak de fiets of ga lopen. Neem de trap in plaats van de lift en stap een bushalte eerder uit dan je gewend bent. 

Het Kenniscentrum Sport raadt aan om minimaal 2,5 uur per week te bewegen. Voor kinderen is het gezond als ze minstens een uur per dag in beweging zijn en vooral lekker buiten spelen. Daarnaast is het voor alle leeftijden belangrijk om twee tot drie per week te werken aan sterkere botten en spieren.

Wat doet GGD Fryslân?

Gezonde voeding

Naast bewegen, is gezonde voeding ook heel belangrijk voor een fit leven. Door gezond en steeds anders te eten, bescherm je je lichaam tegen ziektes en blijft je gewicht op peil. Het is daarom belangrijk om dagelijks te ontbijten, voldoende groente en fruit te eten, te kiezen voor volkoren graanproducten en minder suiker en zout te gebruiken. Drink bijvoorbeeld water en thee in plaats van frisdranken en kies volkorenbrood in plaats van witbrood. Ook elke dag een handje ongezouten noten en regelmatig peulvruchten (bijvoorbeeld bruine bonen) eten is goed voor je gezondheid. 

Voor jongeren is gezonde voeding extra belangrijk. Je bent namelijk nog volop aan het groeien. Wil je meer weten over gezonde voeding of heb je vragen over dit onderwerp? Ga dan naar de website JouwGGD en stel gerust een vraag via de chat.  

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.

Bereikbaar op werkdagen tussen 08.00-17.00 uur.