Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals

Roken

In 2020 rookte 18% van alle Friezen boven de 18 jaar. Meer dan helft van deze rokers wil graag stoppen. Dat is een goed plan! Want stoppen met roken draagt bij aan een goede gezondheid. Aan die van jou, maar ook aan die van de mensen om je heen. Maar, makkelijk is het niet. Hoe pak je het aan en hoe houd je het vol? Stoppen lukt beter als je gebruik maakt van ondersteuning en begeleiding. Wij helpen je graag.

Stoppunt GGD Fryslân staat voor je klaar

Een stoppen-met-rokencoach helpt je met tips en informatie, speciaal gericht op wat jij nodig hebt. Mail jouw naam, woonplaats en telefoonnummer naar stoppenmetroken@ggdfryslan.nl. De stoppen-met-rokencoach neemt contact met je op. Ook je zorgverzekeraar helpt jou, begeleiding bij stoppen met roken wordt namelijk vergoed vanuit het basispakket.

Training 'Voel je Vrij'

Deze training kun je volgen als je in een groep wilt stoppen met roken. De training bestaat uit zeven bijeenkomsten, verdeeld over tien weken. Ook besteden we tijdens deze training aandacht aan een verandering van leefstijl. Opgeven kan via stoppenmetroken@ggdfryslan.nl.

Waar kan je nog meer terecht?

GGD Fryslân helpt je graag, maar er zijn nog meer partijen in Fryslân die jou graag helpen om te stoppen met roken. Klik op de link hieronder om een kaart van Fryslân te bekijken met andere partijen die jou op weg helpen. Ben jij een stoppen-met-rokencoach en sta je nog niet op deze sociale kaart? Neem dan contact met ons op via rookvrijegeneratie@ggdfryslan.nl.

Bekijk kaart: Stoppen met roken

Wat doet GGD Fryslân?

  • We besteden ieder jaar op 31 mei aandacht aan de wereldwijde niet-rokendag.
  • Stoptober: samen 28 dagen niet roken. Elk jaar organiseren we in oktober deze grote stoppen-met-rokencampagne.
  • We organiseren klassikale niet-rokenwedstrijden (Smokefree Challenge) op het voortgezet onderwijs.
  • We bieden op het voorgezet onderwijs lesmateriaal en activiteiten aan.
  • Met de Gezonde School-aanpak zetten we in op het thema roken-, alcohol en drugspreventie.

Kijk ook eens op de website van JouwGGD. Een website voor jongeren met ook informatie over roken. Je kunt via deze website met ons chatten.

Rookvrij opgroeien en Rookvrije Generatie

Wij werken mee aan de programma's:

  • Rookvrij opgroeien: We maakten in 2020 een afspraak met achttien Friese gemeenten en verschillende andere organisaties: "Alle kinderen in Fryslân kunnen vanaf 2023 rookvrij opgroeien. Met als doel dat er in 2040 geen kind meer begint met roken." 
  • De Rookvrije Generatie: We organiseerden in 2022 voor de eerste keer de Rookvrije Generatie Award Fryslân. Er waren 8 genomineerden, voor ons allemaal winnaars want ze zetten zich allen in voor de Rookvrije Generatie! De prijzen zijn gegaan naar Verslavingskliniek Bolsterburen Heerenveen, Strategisch Platform Jeugd Tytsjerksteradiel en Ton Visser uit Bolsward. Ga voor ideeën naar Rookvrije generatie en kijk wat jij kunt doen!

Heb je nog vragen?

Bel voor vragen naar het Klant Contact Centrum van GGD Fryslân. Of mail naar het onderstaande e-mailadres. Wij helpen je graag verder.

Op werkdagen bereikbaar van 09.00-17.00 uur