12-18 jaar

Jouw kind zit op het voortgezet onderwijs. Er verandert in deze periode veel voor jou en je kind. In deze fase maken kinderen vaak een groeispurt door. Ook kunnen ze in de puberteit worstelen met hun zelfbeeld. Ze worden verder steeds zelfstandiger en vrienden en vriendinnen spelen een belangrijke rol. En dat geldt ook voor de sociale media. Ook in deze periode staan we voor jou en je kind klaar.

Gezondheidsonderzoeken

De gezondheidsonderzoeken gaan over de gezondheid van jouw kind en zijn of haar dagelijkse leven op school, thuis en in de vrije tijd. Meedoen aan de onderzoeken is vrijwillig. Vanaf 12 jaar beslis jij dit samen met je kind. Kinderen vanaf 16 jaar mogen dit volgens de wet zelf beslissen.

  • Klas 1. We nodigen jouw kind uit voor een gezondheidsonderzoek via een online vragenlijst (voorbeeld online vragenlijst voor 12+). Jouw zoon of dochter vult deze vragenlijst thuis in. Ook nodigen we hem of haar uit voor een gesprek met de doktersassistente of jeugdverpleegkundige en meten en wegen we hem of haar. Daarnaast vragen we de docent of er bijzonderheden in de klas zijn. Als het nodig is, gaan we vaker met jou en je kind in gesprek. We gaan ervan uit dat school jou laat weten als er informatie over jouw kind met ons is gedeeld.
  • Klas 2. Is het niet gelukt de gezondheid van jouw kind in klas 1 te onderzoeken? Dan nodigen we hem of haar nu uit voor een (online) gezondheidsonderzoek.
  • Klas 3. Onze jeugdverpleegkundige komt langs in de klas.

Kan je niet aanwezig zijn bij het gezondheidsonderzoek? Meld je dan af, zie onze contactgegevens onder in deze pagina. Heb je een beeldbelafspraak? Bekijk dan eerst de uitleg over beeldbellen.

Gaat jouw kind naar speciaal onderwijs? We nodigen jouw kind uit voor een gezondheidsonderzoek als hij of zij in de eerste klas zit. We meten en wegen jouw kind ook tijdens dit onderzoek.

Wat doet GGD Fryslân?

Onze jeugdverpleegkundige is regelmatig aanwezig op de school van jouw kind. Zij heeft daar spreekuren en verzorgt lessen. Jij of je kind kan altijd contact met haar zoeken als er zorgen of vragen zijn.

De privacy van jouw kind

De gegevens over je kind bewaren wij in een digitaal kinddossier. Wij houden ons aan de regels in de wet om die gegevens goed te beschermen.

Kijk ook eens op JouwGGD.nl

Dat is een website over gezondheid voor jongeren tot 23 jaar. Op deze website vind je informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol, roken, drugs en media. Jongeren kunnen op deze website (anoniem) vragen stellen aan een arts of verpleegkundige.

Website van JouwGGD.nl

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.

Op werkdagen bereikbaar van 08.00-17.00 uur.

Bekijk de contactmogelijkheden