Seks tussen mannen

Als jij seks hebt met mannen of transpersonen, dan loop je meer risico op bijvoorbeeld Hepatitis B of hiv. Je kunt ook zelf een soa hebben en zonder dat je het weet anderen besmetten. Van veel soa merk je zelf namelijk niets. Daarom raden wij je aan om altijd veilige seks te hebben en regelmatig een soa-test te doen. Zo houd je je seksleven gezond.

Medicijn PEP: afremmen en voorkomen van hiv

Heb je minder dan 72 uur geleden onbeschermde seks gehad met een andere man? Neem contact met ons op. Het kan soms belangrijk zijn om te beginnen met een PEP-kuur (Post Exposure Profylaxe). Dit medicijn neem je vier weken lang om het hiv-virus te vertragen. Daarmee voorkom je dat je besmet raakt met het hiv-virus en levenslang medicijnen moet slikken.  

We zijn tijdens kantooruren bereikbaar via 088 22 99 222. Buiten kantooruren bel je met de dokterswacht Friesland via 0900 11 27 112. Geef duidelijk aan dat je belt over PEP. Zodat er snel gehandeld kan worden.  

Testen op een soa

Heb je seks zonder condoom gehad? Een berichtje gekregen van iemand met wie je seks had? Heb je ergens last van en ben je bang dat je een soa hebt? Een soa kan slecht zijn voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om een afspraak met je huisarts of bij ons  voor een soa-test. Bij de GGD een afspraak maken kan via 0900 736 736 6. Open op werkdagen van 10.00-13.00 uur en van 13.45 – 16.00 uur. De afspraken zijn op de GGD-locatie in Leeuwarden. Bij ons kun je gratis en anoniem terecht.

Jezelf beschermen tegen hepatitis A en B

Als je seks hebt met andere mannen of transpersonen, heb je meer kans op hepatitis A en B. Beiden kunnen je lever ernstig en blijvend beschadigen. Je kunt jezelf hiertegen beschermen door je bij ons te laten vaccineren. De hepatitis B-vaccinatie is gratis. Als je bij de GGD bent voor je hepatitis B-vaccinatie, kun jij je meteen tegen hepatitis A laten vaccineren. Het is goedkoper dan een aparte hepatitis A-vaccinatie. Maak direct en anoniem een afspraak via de website van Man tot Man.

Voorkomen hiv met PrEP

PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe. Het is een medicijn dat een hiv-besmetting voorkomt. Het is belangrijk dat je de tabletten op de goede manier slikt.  Bij goed gebruik is het heel effectief.

Proefproject

De overheid heeft besloten een proefproject van vijf jaar (tot augustus 2024) uit te voeren bij de GGD’en.

Momenteel kunnen wij geen nieuwe aanmeldingen meer aannemen. Maar wij kunnen je wel op onze wachtlijst plaatsenen helpen hoe je in de tussentijd wel aan PrEP kunt komen. Heb je interesse of vragen omtrent PrEP?Dan kun je bellen met onze landelijke afsprakenlijn via 0900 736 736 6. Omdat het gebruiken van PrEP gevolgen kan hebben voor het gebruik van andere medicijnen, is onze voorkeur dat deze zorg niet anoniem is.

PrEP-zorg via je huisarts of online aanbieders

Als je niet mee kunt doen aan het proefproject, kun je ook PrEP(-zorg) via je huisarts krijgen.  Ook zijn er verschillende online aanbieders die PrEP voorschrijven. Op dit moment moet je je PrEP-medicijnen overal zelf betalen. Voor en tijdens het gebruik van PrEP is het nodig om je op hiv en soa te laten testen. Ook wordt de werking van je nieren gecontroleerd via een urinetest. Deze onderzoeken vallen onder het eigen risico van jouw ziektekostenverzekering.   

Heb je vragen?

Heb je vragen over je seksuele gezondheid? Dan kun je ons gerust bellen of mailen.

Op werkdagen van 10.00-13.00 uur en 13.45-16.30 uur.

Sense Spreekuur: Maak een afspraak