Ga naar de inhoud

Vervuiling en verwaarlozing

Soms laten mensen hun huis en zichzelf, zonder dat ze dat willen, heel vies worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Iemand kan bijvoorbeeld niet goed genoeg voor zichzelf en zijn directe omgeving zorgen.

Risico's

Vervuilingen verwaarlozing kan leiden tot overlast door stank en ongedierte. Het gevolg hiervan kan zijn: gevaar voor ziektes en dus een risico voor de gezondheid. Ook zorgt een heel vies huis in slechte staat voor meer risico op brand.

Wat kun jij doen?

Maak je je zorgen over iemand in je omgeving? Als familielid, vriend of kennis kun je bij GGD Fryslân hulp of advies vragen voor een ander. De GGD ondersteunt gemeenten en partners bij het oplossen van vervuiling- en verwaarlozingsproblematiek. Zie je een onhygiënische toestand van een woning, een gebouw of een terrein? Dan kun je hier een melding van maken bij GGD Fryslân.

Wat doet GGD Fryslân?

Kom je een vervuild of verwaarloosd huis, gebouw of terrein tegen? Meld dit dan bij ons.

Of maak jij je zorgen om iemand in je omgeving? Als buur, familielid, vriend, kennis of professional kun je ons bellen voor hulp en advies. GGD Fryslan adviseert of gaat op zoek naar passende ondersteuning.

Maak melding! Wij helpen graag en denken mee

Maak jij je zorgen om iemand? Bel dan het meldpunt zorgwekkend gedrag voor advies of om melding te doen. Zo kunnen wij er samen voor zorgen dat een situatie niet slechter wordt. Ons meldpunt kun je op werkdagen van 09.00-17.00 uur bereiken via 0800 1205. Na openingstijden word je op werkdagen tot 21.00 uur doorverbonden met MIND Korrelatie.

Digitaal melden kan ook

Merk jij dat je in de war bent? Of voel je je onrustig en wil je erover praten? Via 0800 1205 kunnen experts met je meedenken en jou zo helpen. Je kunt ook digitaal melding maken van zorgwekkend gedrag. De situatie is in dat geval niet direct dringend. Bel het alarmnummer 112 bij crisis of gevaar.

Wil je direct met een deskundige spreken?

Wil je direct met een deskundige spreken over een persoon met verward gedrag? Het advies- en meldpunt bij de GGD is bereikbaar op werkdagen van 09.00-17.00 uur. Bel je na de openingstijden, dan kun je op werkdagen tot 21.00 uur worden doorverbonden met MIND Korrelatie. Er kan ook digitaal een melding worden gedaan.

Bij crisis of gevaar moet je direct 112 bellen.