Ga naar de inhoud

Mpox

Mpox is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. In mei 2022 is bekend geworden dat verschillende mensen buiten Afrika ziek zijn geworden door een infectie met het mpoxvirus, waaronder in Nederland. In Nederland is op 20 mei 2022 de eerste patiënt met mpox bevestigd.

Risico's en klachten

De meeste besmettingen zijn tot nu toe gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Het grootste risico op besmetting hebben mannen die vaak seks hebben en meerdere partners hebben. Mpox wordt voornamelijk overgebracht door intiem contact, zoals zoenen, vrijen en seks, met iemand die besmet is. 

 

Mensen met mpox krijgen vaak spierpijn en vermoeidheidsklachten. Vervolgens ontstaan bultjes op de huid die veranderen in blaasjes. Deze blaasjes kun je krijgen bij de anus en schaamstreek, maar komen ook voor over de rest van het lichaam, gezicht en in je mond. Kijk voor een actueel overzicht van de klachten bij mpox op de website van het RIVM.

Meer informatie over mpox

Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM of bel met GGD Fryslân via 088 22 99 222. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00-17.00 uur.

Aanpak en bestrijding

Richtlijnen voor eventuele maatregelen als quarantaine, isolatie, testen en vaccineren worden door het RIVM en het ministerie van VWS bepaald. De GGD voert deze richtlijnen uit. Lees meer over deze richtlijnen op de website van het RIVM

Veelgestelde vragen

Bel je huisarts wanneer je bovenstaande klachten hebt. Als je positief wordt getest op mpox word je gevraagd om in isolatie te gaan en de leefregels te volgen. Er mag geen lichamelijk contact zijn met anderen tot je niet meer besmettelijk bent. Lees meer hierover op de website van het RIVM.

 

Neem dan contact op met GGD Fryslân via telefoonnummer 088 22 99 222, bereikbaar op werkdagen van 09.00-17.00 uur. 

 

In mei 2023 start een nieuwe tijdelijke vaccinatiecampagne. Mensen die een grote kans hebben om mpox te krijgen, komen in aanmerking voor een prik. Lees meer op onze pagina over mpox-vaccinatie.

Informatie over mpox, het vaccin, de besmettelijkheid, leefregels en meer, staat op de website van het RIVM. Je kunt ook contact opnemen met de GGD via 088 22 999 22.

 

Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met het team Infectieziektebestrijding.

Op werkdagen bereikbaar van 09.00-17.00 uur