Testen op een soa

Heb je misschien onveilige seks gehad? Of heb je een waarschuwing gekregen van je (ex-)partner over een seksueel overdraagbare aandoening (soa)? Heb je klachten die op een soa kunnen wijzen en maak je je zorgen? Maak dan een afspraak voor een soa-test. De meeste soa’s zijn goed te behandelen.

Afspraak maken voor een soa-test

Als je nog twijfelt of je een soa-test moet doen, dan kun je eerst ook kijken of je een soa-test moet doen. Dit kan door de soa-check via de website van SOA Aids Nederland te doen. Wil je direct een afspraak maken voor een soa-test? Weet dat je daarvoor ook altijd naar je huisarts kunt gaan. Meestal zit een soa-test in het basispakket van je zorgverzekering. Houd wel rekening met je eigen risico.

  • Kun of wil je niet naar je huisarts? En ben je jonger dan 25 jaar? Of is seks je werk of heb je als man seks met andere mannen? Dan kun je gratis en anoniem een test bij ons laten doen. Bel met Sense op 0900 73 67 366 om hiervoor een afspraak te maken. Op werkdagen kun je ons bereiken van 10.00-13.00 uur en van 13.45-16.30 uur. De testafspraken zijn altijd in Leeuwarden. Let op: De wachttijd voor het maken van een afspraak duurt op dit moment langer dan gewoonlijk. Telefonisch zijn we bereikbaar voor vragen of advies. Het kan zijn dat we je adviseren om ergens anders een afspraak te maken.
  • Kun je niet bij ons en je huisarts terecht? Dan kunnen we je doorverwijzen naar soapolinoord.nl. Deze testen zijn betrouwbaar en anoniem, maar niet gratis.

Wat je kunt verwachten tijdens je afspraak

Je hebt een afspraak gemaakt voor een soa-test. Dat heb je niet zomaar gedaan. Je maakt je zorgen over een soa en hebt vast vragen. Daar praten we eerst met elkaar over. Het is aan jou wat je ons wel en niet wilt vertellen. Daarna bepalen we op welke soa je getest moet worden. We vertellen je hoe de test werkt en hoe je de uitslag krijgt.

Meestal geven we je een soa-test met uitleg mee. Die kun je direct na je afspraak doen. Je kan er ook voor kiezen om de test thuis te doen. Voor mannen is onderzoek van de urine vaak nodig. Vrouwen kunnen meestal zelf een vaginaal uitstrijkje doen. Als jouw bloed onderzocht moet worden, doen we dit direct. Blijkt er meer nodig te zijn, dan bespreken we dit met je.

Wat doet GGD Fryslân?

  • Als blijkt dat je een soa hebt, denken wij met je mee over hoe je je (ex)-partner(s) het beste kunt waarschuwen.
  • We beschermen je gegevens. Als je je bij ons laat testen, delen wij geen informatie met anderen zonder jouw toestemming. 

Sense is een samenwerking van SOA Aids Nederland, Rutgers, GGD en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor al je vragen over seks.

Soorten soa's in Nederland

Chlamydia is de meest voorkomende soa onder jongeren. Dat is een ziekte die je krijgt door seks, vooral als je geen condoom gebruikt. Soms heb je klachten, maar vaak merk je niet dat het het hebt. Chlamydia is goed te behandelen.

SOA Aids: Alles over chlamydia

 

Genitale wratten zitten in, op of rondom je geslachtsdelen en anus. Genitale wratten zien eruit als kleine bloemkooltjes. Ze zijn bobbelig van structuur. Vaak krijg je eerst enkele kleine wratjes die groter worden en zich uitbreiden. 

SOA Aids: Alles over genitale wratten

 

Gonorroe (een 'druiper') wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze zit op en in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen. Gonorroe in de keel ontstaat door orale seks (beffen/pijpen). Bij een infectie in de anus zijn er meestal geen klachten.

SOA Aids: Alles over gonorroe

 

Herpes genitalis lijkt op een koortslip maar dan zit het in, op en rondom de penis, vagina of anus. Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een virus. Het begint met een blaasje. Dit droogt in tot een korstje en verdwijnt weer. Vaak komt het blaasje terug als je weerstand laag is. Je kunt herpes oplopen tijdens het vrijen, ook als je een condoom gebruikt.

SOA Aids: Alles over herpes genitalis

 

Hepatitis B is een ernstige ontsteking van de lever. Je kunt hepatitis B oplopen door seks. Het risico is vooral groot als er bloed vrijkomt. Dit hoef je niet in de gaten te hebben. Je kunt je laten inenten tegen hepatitis B.

SOA Aids: Alles over hepatitis B

 

Hiv is een virus dat je afweer verzwakt. Hierdoor kan je lichaam uiteindelijk niet meer goed ziekteverwekkers bestrijden. Zonder behandeling met hiv-remmers krijgt iemand met hiv uiteindelijk aids. Een hiv-infectie is goed te behandelen. Hoe eerder je weet dat je hiv hebt, hoe beter voor je gezondheid. 

SOA Aids: Alles over hiv

 

HPV is een virus dat je krijgt door seks. Je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. Heb je al seks gehad? Dan heb je dit virus soms al in je lichaam. 

Meestal is HPV niet gevaarlijk. En gaat het vanzelf over. Maar je kunt er later kanker van krijgen. Of genitale wratten. Condooms beschermen niet goed tegen HPV. Je kunt je wel laten inenten tegen HPV. De kans dat je kanker krijgt is dan veel kleiner. 

SOA Aids: Alles over HPV

 

Schaamluis (platjes) is een vervelende, maar ongevaarlijke aandoening. Schaamluis kun je oplopen via seksueel contact, maar ook via kleding, slaapzakken of dicht tegen elkaar aan liggen.

SOA Aids: Alles over schaamluis

 

Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De vrouwtjes graven gangetjes in de huid en leggen daar eitjes. De beestjes zelf kun je niet zien, wel de gangetjes. Schurft is heel besmettelijk. Je kunt het krijgen bij het vrijen, maar ook door in een bed te slapen van iemand die schurft heeft of door diens kleren te dragen. Schurft veroorzaakt vervelende jeuk, maar is niet ernstig. Schurftmijt gaat niet vanzelf over en moet door een dokter behandeld worden.

SOA Aids: Alles over schurft

 

Shigella is een soa waar je diarree van krijgt. Je krijgt het door seks. Vooral als je bij iemands kontgat komt. Het is erg besmettelijk en gaat meestal vanzelf over.

SOA Aids: Alles over Shigella

 

Syfilis is een zeldzame, ernstige soa die veroorzaakt wordt door een bacterie. Syfilis is goed te behandelen. Doe je dat niet, dan zijn de gevolgen ernstig. Syfilis is goed te behandelen met een hoge dosis antibiotica (via injecties). Vanaf twee weken na de behandeling kun je weer vrijen. Ook als je succesvol behandeld bent, kun je daarna wel weer opnieuw syfilis oplopen.

SOA Aids: Alles over syfilis

 

Een trichomonas-infectie is een niet-ernstige soa. Overdracht kan alleen van de penis naar de vagina en omgekeerd. Via anale en orale seks kun je het dus niet oplopen. Trichomonas is goed te behandelen. Meisjes hebben er vaker last van dan jongens. Je kunt lange tijd een trichomonas-infectie hebben zonder klachten.

SOA Aids: Alles over trichomonas

 

Heb je vragen?

Heb je vragen over je seksuele gezondheid? Dan kun je ons gerust bellen of mailen.

Op werkdagen van 10.00-13.00 uur en 13.45-16.30 uur.

Sense Spreekuur: Maak een afspraak