Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Alcohol

In bier, wijn, sterke drank en mixdrankjes zit alcohol. Bij het drinken van een kleine hoeveelheid werkt alcohol ontspannend, bij een grotere hoeveelheid is het verdovend. Alcohol heeft effect op je stemming en gedrag. Zo vallen bijvoorbeeld je remmingen weg, vermindert je reactiesnelheid, geheugen en concentratie, en verdwijnt je zelfkritiek. Hoe meer je drinkt, hoe heftiger deze effecten.

Verantwoord alcoholgebruik

Geen alcohol drinken is in alle gevallen beter dan wel alcohol drinken. En als je alcohol drinkt, in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Aan het drinken van alcohol is een zeker risico verbonden. Zo kan regelmatig gebruik van kleine hoeveelheden leiden tot gewenning, verslaving en teveel drinken. Dit geldt vooral voor mensen die hier door stress of genetische aanleg gevoelig voor zijn. Daarnaast loop je risico’s op lange termijn: schade aan verschillende organen en een grotere kans op ziektes zoals levercirrose, kanker en Korsakov. Hoe meer en hoe vaker je drinkt, hoe groter de risico's.

Als je zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft, is het advies om helemaal geen alcohol te drinken. Hoe ouder je bent, hoe minder lichaamsvocht en hoe meer vet je lichaam heeft. Je lever en nieren werken minder goed en je weerstand neemt meestal af. Eenzelfde hoeveelheid alcohol leidt hierdoor bij oudere mensen sneller tot alcoholvergiftiging en orgaanschade.

Alcohol & jongeren

Voor jongeren is alcohol schadelijker dan voor volwassenen. Dit komt omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn tot in ieder geval het 25ste levensjaar. Alcohol en pubers zijn dan ook een riskante combinatie. Ze zijn namelijk gevoeliger voor het plezierige gevoel van alcohol, meer bezig met het opzoeken van grenzen en op zoek naar acceptatie door leeftijdsgenoten. Veel ouders en kinderen maken daarom de afspraak van NIX en horecagelegenheden, scholen, sportverenigingen enzovoort dragen NIX18 uit. 

Betrouwbare informatie voor jongeren

Voor jongeren zijn er verschillende betrouwbare websites waar je terecht kunt voor informatie over alcohol. Een daarvan is JouwGGD. Je kunt er informatie lezen, video’s bekijken of je vraag stellen aan een arts of verpleegkundige. Deze chatfunctie is anoniem. JouwGGD heeft ook een Facebookpagina.  

Informatie voor ouders

Voor de meeste ouders is het lastig om het alcoholgebruik van hun kind in de gaten te houden. Kinderen drinken gemiddeld drie keer zoveel alcohol dan hun ouders denken. Handige tips hierover vind je op uwkindenalcohol.nl en hoepakjijdataan.nl. 

Wat doet GGD Fryslân?

GGD Fryslân zet zich in om te voorkomen dat Friese jongeren onder de achttien alcohol drinken. Daarnaast bevorderen we verantwoord alcoholgebruik bij Friese volwassenen.

Activiteiten zijn onder andere:

d

Minder drinken.nl

Voor mensen die achttien jaar of ouder zijn, is er een online cursus om minder te drinken beschikbaar via minderdrinken.nl.

d

Verslavingszorg Noord Nederland

Grijp je elke kans aan om te drinken, word je humeurig als je niet kunt drinken of ervaar je klachten door de alcohol? Is het tijd om te stoppen of drastisch minderen met het nuttigen van alcohol? Dan kun je voor persoonlijke hulp terecht bij Verslavingszorg Noord Nederland.