Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Waterpokken

Waterpokken is een besmettelijke vlekjesziekte. Mensen krijgen waterpokken door een virus. De meeste mensen krijgen waterpokken als kind. Het is meestal een onschuldige kinderziekte.

Wat zijn de klachten bij waterpokken?

Meestal begint het met koorts en niet lekker voelen. Na één of twee dagen ontstaan op de huid kleine rode bultjes. De bultjes worden blaasjes die erg kunnen jeuken en worden korstjes. De blaasjes kunnen op het hele lichaam zitten. Ze zitten vooral op het lijf, gezicht en tussen de haren. Soms zitten de blaasjes ook in de mond, dit kan erg pijnlijk zijn. De klachten duren ongeveer tien dagen. Het virus blijft in het lichaam en kan op latere leeftijd soms weer actief worden. Dat kan dan gordelroos veroorzaken.

Hoe kun je waterpokken krijgen?

Het virus zit in de keel en neus van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Het virus zit ook in het vocht dat in de blaasjes zit. 

Waterpokken zijn heel besmettelijk:

  • Al twee dagen vóórdat de rode bultjes te zien zijn op de huid
  • Waterpokken blijven besmettelijk totdat de meeste blaasjes een korstje hebben.

De tijd tussen besmet raken en ziek worden is ongeveer tien tot 21 dagen.

Meer informatie?

Meer informatie over waterpokken is te vinden op de website van het RIVM.

Meer informatie over de vaccinatie

 


School of kinderopvang?

Voor docenten van scholen en medewerkers van kinderdagverblijven is er meer informatie beschikbaar over infectieziekten.

Infectieziekten op school of kinderopvang

Contact

Heb je vragen? Neem contact op met het team Infectieziektebestrijding.

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 - 17.00 uur