Waterpokken

Mensen krijgen waterpokken door een virus. De meeste mensen krijgen waterpokken als kind. Het is een heel besmettelijke, maar meestal onschuldige kinderziekte.

Wat zijn de klachten bij waterpokken?

Meestal begint het met koorts en niet lekker voelen. Na één of twee dagen ontstaan op de huid kleine rode bultjes. De bultjes worden blaasjes die erg kunnen jeuken en worden korstjes. De blaasjes kunnen op het hele lichaam zitten. Ze zitten vooral op het lijf, gezicht en tussen de haren. Soms zitten de blaasjes ook in de mond, dit kan erg pijnlijk zijn. De klachten duren ongeveer tien dagen. Het virus blijft in het lichaam en kan op latere leeftijd soms weer actief worden. Dan heet het gordelroos. 

Hoe kun je waterpokken krijgen?

Het virus zit in de keel en neus van iemand die besmet is. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Het virus zit ook in het vocht dat in de blaasjes zit. 

Waterpokken zijn heel besmettelijk:

  • Al twee dagen vóórdat de rode bultjes te zien zijn op de huid
  • Tot zeven dagen nadat de blaasjes zijn ontstaan of totdat alle blaasjes een korstje hebben.  

De tijd tussen besmet raken en ziek worden is ongeveer tien tot 21 dagen.

Wie kan waterpokken krijgen?

Mensen die nog geen waterpokken hebben gehad kunnen de ziekte krijgen. Sommige mensen kunnen zieker worden van waterpokken:

  • Pasgeboren baby’s.
  • Mensen die minder afweer hebben.
  • Vrouwen die zwanger zijn.

Deze mensen kunnen beter uit de buurt blijven van iemand met waterpokken. Loop je extra risico en heb je contact gehad met iemand met waterpokken? Bel dan je huisarts.

Wat kun je doen om waterpokken te voorkomen?

Het is moeilijk om waterpokken te voorkomen. Iemand is al besmettelijk voordat hij klachten heeft. Netjes hoesten en niezen kan helpen om waterpokken te voorkomen:

  • Het beste is om een papieren zakdoek te gebruiken.
  • Gooi de zakdoek weg na gebruik.
  • Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van de elleboog.
  • Leer kinderen ook op deze manier te hoesten en niezen.
  • Was regelmatig je handen met water en zeep, zeker na een flinke hoest- en niesbui.

Is waterpokken te behandelen?

Behandeling door een arts is meestal niet nodig. De ziekte geneest zonder medicijnen. Mentholpoeder kan de jeuk minder maken. Gebruik geen mentholpoeder op blaasjes die open zijn. Verder is het belangrijk om niet aan de blaasjes te krabben. Aan blaasjes krabben kan zorgen voor ontstoken wondjes. Houd dus de nagels kort. 

Moet iemand met waterpokken thuisblijven?

Voelt iemand zich goed? Dan kan hij kan gewoon naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, school of werk. Iemand is al besmettelijk voordat er klachten zijn. Thuis blijven helpt niet om waterpokken te voorkomen. Heeft jouw kind waterpokken? Vertel het dan aan de leidster of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van waterpokken bij hun kind.

 

Download de folder Download de folder

 


School of kinderopvang?

Voor docenten van scholen en medewerkers van kinderdagverblijven is er meer informatie beschikbaar over infectieziekten.

Infectieziekten op school of kinderopvang Infectieziekten op school of kinderopvang

Contact

Heb je vragen? Neem contact op met het team Infectieziektebestrijding. E-mail: infectieziekten@ggdfryslan.nl

Beschikbaarheid: Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 - 17.00 uur

Op deze website gebruiken we cookies