Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Coronavirus

Coronavirussen zorgen over het algemeen voor klachten aan de longen en luchtwegen. SARS, MERS en COVID-19 zijn voorbeelden van coronavirussen.

Wat is het nieuwe coronavirus exact?

Er bestaan verschillende coronavirussen. De meeste zorgen voor milde klachten zoals verkoudheid in de winter. Sommige coronavirussen kunnen ernstigere longklachten veroorzaken, zoals MERS en SARS. Het nieuwe coronavirus hoort bij die laatste groep. De ziekte die het virus veroorzaakt heeft de naam COVID-19.

Wat zijn de klachten bij een COVID-19 virusinfectie?

Klachten die veel voorkomen bij dit coronavirus zijn koorts, luchtwegklachten zoals hoesten, verkoudheid, niezen en kortademigheid. Belangrijk: als je verkoudheidsklachten met koorts hebt en/of benauwdheid, blijf dan thuis!

Hoe kun je een COVID-19 virusinfectie krijgen?

Door hoesten komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht en kan het van mens op mens worden overgedragen. Voor meer informatie over het coronavirus kun je terecht op de website van het RIVM.

Wat is het verschil tussen COVID-19 en de Britse variant?

Op dit moment is de zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus ook vastgesteld in Fryslân. Dit heeft geleid tot een uitbraak bij een zorginstelling en zijn er hoge aantallen besmettingen bij zowel medewerkers als bewoners. Een toelichting hierop lees je in het persbericht van donderdag 14 januari. Op basis van de informatie die nu bekend is, wordt men niet vaker ernstig ziek van de Britse variant van het coronavirus. Mogelijk ontwikkelen kinderen wel vaker griepachtige klachten. Deze variant is waarschijnlijk besmettelijker dan de ‘normale’ variant. Op de website van het RIVM is meer informatie te vinden over de Britse coronavirusvariant. Er gelden geen afwijkende adviezen of maatregelen, deze blijven gelijk. Ook de regels voor testen, quarantaine en isolatie blijven gelijk.

Meer informatie?

Heb je vragen over het coronavirus? Bekijk dan de speciale GGD Fryslân corona-pagina voor meer informatie. Of bekijk de veelgestelde vragen en antwoorden op de website van het RIVM. Ook kun je bellen met het landelijke informatienummer 0800 1351.

Heb je vragen over je eigen gezondheid? Bel dan je eigen huisarts of bel met het corona-informatienummer van GGD Fryslân: 088 22 99 333. We zijn elke werkdag bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur. 

Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Neem dan contact op met de Rode Kruis Hulplijn via 070 4455 888.