Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals

Coronavirus

Coronavirussen zorgen over het algemeen voor klachten aan de longen en luchtwegen. SARS, MERS en COVID-19 zijn voorbeelden van coronavirussen.

Wat is het coronavirus exact?

Er bestaan verschillende coronavirussen. De meeste zorgen voor milde klachten zoals verkoudheid in de winter. Sommige coronavirussen kunnen ernstigere longklachten veroorzaken, zoals MERS en SARS. Het nieuwe coronavirus hoort bij die laatste groep. De ziekte die het virus veroorzaakt heeft de naam COVID-19.

Wat zijn de klachten bij een COVID-19 virusinfectie?

Klachten die veel voorkomen bij dit coronavirus zijn koorts, luchtwegklachten zoals hoesten, verkoudheid, niezen en kortademigheid. Belangrijk: als je klachten hebt die passen bij corona, blijf dan thuis en doe een coronatest

Hoe kun je een COVID-19 virusinfectie krijgen?

Door hoesten komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht en kan het van mens op mens worden overgedragen. Voor meer informatie over het coronavirus kun je terecht op de website van het RIVM.

Meer informatie?

Heb je vragen over het coronavirus? Bekijk dan de speciale GGD Fryslân coronapagina voor meer informatie. Of bekijk de veelgestelde vragen en antwoorden op de website van het RIVM. Ook kun je bellen met het landelijke informatienummer 0800 1351.

Heb je vragen over je eigen gezondheid? Bel dan je eigen huisarts of bel met het corona-informatienummer van GGD Fryslân: 088 22 99 333. We zijn elke werkdag bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur.