Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Coronavirus

Coronavirussen zorgen over het algemeen voor klachten aan de longen en luchtwegen. SARS, MERS en COVID-19 zijn voorbeelden van coronavirussen.

Wat is het coronavirus exact?

Er bestaan verschillende coronavirussen. De meeste zorgen voor milde klachten zoals verkoudheid in de winter. Sommige coronavirussen kunnen ernstigere longklachten veroorzaken, zoals MERS en SARS. Het nieuwe coronavirus hoort bij die laatste groep. De ziekte die het virus veroorzaakt heeft de naam COVID-19.

Wat zijn de klachten bij een COVID-19 virusinfectie?

Klachten die veel voorkomen bij dit coronavirus zijn koorts, luchtwegklachten zoals hoesten, verkoudheid, niezen en kortademigheid. Belangrijk: als je verkoudheidsklachten met koorts hebt en/of benauwdheid, blijf dan thuis en laat je testen!

Hoe kun je een COVID-19 virusinfectie krijgen?

Door hoesten komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht en kan het van mens op mens worden overgedragen. Voor meer informatie over het coronavirus kun je terecht op de website van het RIVM.

Meer informatie?

Heb je vragen over het coronavirus? Bekijk dan de speciale GGD Fryslân coronapagina voor meer informatie. Of bekijk de veelgestelde vragen en antwoorden op de website van het RIVM. Ook kun je bellen met het landelijke informatienummer 0800 1351.

Heb je vragen over je eigen gezondheid? Bel dan je eigen huisarts of bel met het corona-informatienummer van GGD Fryslân: 088 22 99 333. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 9.00 tot 16.00 uur. Vanaf zaterdag 28 mei is onze corona-advieslijn 088 22 99 333 alleen nog bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur. Op werkdagen blijft de bereikbaarheid van 8.00 tot 17.00 ongewijzigd.

Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Neem dan contact op met de Rode Kruis Hulplijn via 070 4455 888.