Een vaccin tegen het coronavirus

Iedereen die dat wil kan zich gratis laten vaccineren tegen het coronavirus bij GGD Fryslân. Hieronder vind je onder andere meer informatie over de vaccinaties.

Wil je graag in het Frysk lezen over coronavaccinaties? Dat kan! Ga naar onze pagina Faksinaasjeynformaasje yn it Frysk.

Op deze pagina lees je meer over:

 

Locaties

Houd rekening met de openingstijden, die verschillen per week en per locatie.

Klik hier voor onze locaties en openingstijden

Prikangst

Wil je wél een vaccinatie tegen het coronavirus, maar heb je nog niet alle prikken gehad omdat je het spannend vindt? We kijken graag samen naar een passende oplossing. Neem contact met ons door te bellen met 088 22 99 333. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00-17.00 uur.

Ga voor meer tips naar de pagina over prikangst.

De vaccins

Verschillende vaccins BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Novavax zijn goedgekeurd door het Europese beoordelingscomité van het EMA, het Europees Geneesmiddelenagentschap.

De basisserie en herhaalprik worden gegeven met een mRNA-vaccin. Ga naar de website van het RIVM voor meer informatie over deze vaccins. Heb je liever een ander vaccin? Kijk op de website van de Rijksoverheid voor informatie over het vaccin van Novavax (eiwitvaccin).

Heb je nog verdere vragen over coronavaccinaties? Kijk dan op coronavaccinatie.nl of bel met het landelijke informatienummer 0800 1400.

 

Bijsluiters

In ‘Vaccin in het kort’ voor het originele COVID-19 vaccin Comirnaty (BioNTech/Pfizer) staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Er is ook een 'Vaccin in het kort' die gaat over de herhaalprik met Comirnaty. Dit is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter

In ‘Vaccin in het kort’ voor het originele COVID-19 vaccin Spikevax (Moderna) staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Er is ook een 'Vaccin in het kort' over de herhaalprik met Spikevax. Dit is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter.

Op de website van het CBG lees je meer over het vaccin van AstraZeneca (Vaxzevria). Je vindt hier ook de officiële bijsluiter

Let op: Eerder was er een tijdelijke pauze van vaccineren met AstraZeneca uit voorzorg. Na een advies van de Gezondheidsraad is besloten dat mensen vanaf 60 jaar, geboren in 1960 of eerder, veilig een prik met AstraZeneca kunnen krijgen. Mensen onder de 60 jaar ontvangen een ander vaccin.

In ‘Vaccin in het kort’ voor het coronavaccin Nuvaxovid staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter.

Mensen die geen coronavaccinatie met een mRNA-vaccin mogen of willen, kunnen onder andere voor een vaccinatie met Nuvaxovid (eiwit-vaccin) kiezen. Ga naar de website van de Rijksoverheid voor meer informatie. Je leest hier ook hoe je een afspraak kunt maken.

In ‘Vaccin in het kort’ voor Comirnaty (BioNTech/Pfzer) tegen COVID-19 (voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud) staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter

Bijwerkingen

Na de prik kun je een paar dagen last hebben van spierpijn of koorts. Dit is normaal.

Maak jij je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts. De website Thuisarts (een site van het Nederlands Huisartsen Genootschap) vertelt je meer over wat te doen bij bijwerkingen na jouw vaccinatie. Op deze website lees je ook wanneer het verstandig is om contact op te nemen met de huisarts.

Mocht je klachten krijgen na de prik, is het altijd goed om de bijwerkingen te melden bij Bijwerkingencentrum Lareb.