Een vaccin tegen het coronavirus

Iedereen die dat wil kan zich gratis laten vaccineren tegen het coronavirus bij GGD Fryslân. Hieronder vind je onder andere meer informatie over de vaccinaties.

Wil je graag in het Frysk lezen over coronavaccinaties? Dat kan! Ga naar onze pagina Faksinaasjeynformaasje yn it Frysk.

Op deze pagina lees je meer over:

 

Prikken zonder afspraak

Herhaalprik: Sinds 19 september 2022 kan iedereen van 12 jaar of ouder weer een herhaalprik krijgen. De vaccinaties die je na de basisserie krijgt, worden allemaal 'herhaalprikken' genoemd. Het is mogelijk om de herhaalprik te krijgen vanaf drie maanden na jouw laatste prik*. Je krijgt een mRNA-vaccin. Je hoeft geen afspraak te maken.

Andere vaccins: Ook voor een prik uit de basisserie kun je zonder afspraak terecht. Je krijgt dan een mRNA-vaccin. Wil je een prik met Janssen (vector-vaccin) of Novavax (eiwit-vaccin)? Maak dan eerst een afspraak. Meer informatie over deze vaccinaties vind je op de website van de Rijksoverheid. Wil je meer weten over vaccinaties voor kinderen? Ook dan kun je terecht op de website van de Rijksoverheid.

Controleer voor je bezoek de openingstijden, die verschillen per week en per locatie.

Bekijk de locaties en openingstijden

 

*Heb je na 18 september 2022 een herhaalprik gehad? Dan ben je voldoende beschermd tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname of overlijden als gevolg van corona. Het is niet nodig en niet mogelijk om nóg een herhaalprik te halen bij de GGD.

Voor sommige mensen met een medisch hoog risico kan het wel nodig zijn om een extra herhaalprik te halen. Het gaat om individuele patiënten. Een medisch specialist kan iemand met een medisch hoog risico doorverwijzen naar de GGD voor een extra herhaalprik. Hiervoor is wel een verwijsbrief van de specialist nodig. Neem deze brief mee naar de vaccinatielocatie. Ga voor meer vragen en antwoorden naar www.mijnvraagovercorona.nl.

Prikken op afspraak

Kom je liever op afspraak voor je coronavaccinatie? Dan kun je een afspraak maken op www.planjeprik.nl of telefonisch door te bellen met 0800 7070. Je kan een afspraak maken voor de herhaalprik of voor een prik uit de basisserie. 

Als je geen mRNA-vaccin mag of wil, kun je op afspraak een vaccin van Janssen (vector-vaccin) of Novavax (eiwit-vaccin) krijgen. Deze vaccins zijn beschikbaar als basisserie en als herhaalprik. Ze zijn niet voor alle leeftijden en op alle locaties beschikbaar. Lees meer over deze vaccinaties op de website van de Rijksoverheid.

Voorbereiding op je vaccinatie

Voor een veilig en vlot verloop van je vaccinatie is het belangrijk dat je:

  • kleding draagt waarbij je je bovenarmen gemakkelijk bloot kunt maken;
  • het volgende bij je hebt:
    • een geldig ID-bewijs.
    • de ingevulde gezondheidsverklaring.

Volg op de vaccinatielocatie de aanwijzingen van het personeel op.

De vaccinatielocatie is goed toegankelijk, ook met een rolstoel of rollator. Aanmelden doe je bij de registratiebalie. Na de prik blijf je nog 15 minuten wachten om er zeker van te zijn dat je geen bijwerkingen krijgt. Als het nodig is zijn er ter plekke rolstoelen en rollators aanwezig. Goed om te weten: er is altijd een arts aanwezig op de vaccinatielocatie.

Locaties

Houd rekening met de openingstijden, die verschillen per week en per locatie.

Klik hier voor onze locaties en openingstijden

Prikangst

Wil je wél een vaccinatie tegen het coronavirus, maar heb je nog niet alle prikken gehad omdat je het spannend vindt? Neem dan contact op met de GGD, dan kijken we samen naar een passende oplossing. We zijn te bereiken via een speciaal telefoonnummer voor prikangst: 088 229 91 04. Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur staan we je via dit nummer graag te woord. Je kunt ook een mail sturen naar prikangst@ggdfryslan.nl.

Ga voor meer informatie en tips naar de pagina over prikangst.

De vaccins

Verschillende vaccins BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen en Novavax zijn goedgekeurd door het Europese beoordelingscomité van het EMA, het Europees Geneesmiddelenagentschap.

De basisserie en herhaalprik worden gegeven met een mRNA-vaccin. Ga naar de website van het RIVM voor meer informatie over deze vaccins. Heb je liever een ander vaccin? Kijk op de website van de Rijksoverheid voor informatie over het vaccin van Janssen (vector-vaccin) en Novavax (eiwitvaccin).

Heb je nog verdere vragen over coronavaccinaties? Kijk dan op coronavaccinatie.nl of bel met het landelijke informatienummer 0800 1351.

 

Bijsluiters

In ‘Vaccin in het kort’ voor het originele COVID-19 vaccin Comirnaty (BioNTech/Pfizer) staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Er is ook een 'Vaccin in het kort' die gaat over de herhaalprik met Comirnaty. Dit is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter

In ‘Vaccin in het kort’ voor het originele COVID-19 vaccin Spikevax (Moderna) staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Er is ook een 'Vaccin in het kort' over de herhaalprik met Spikevax. Dit is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter.

Op de website van het CBG lees je meer over het vaccin van AstraZeneca (Vaxzevria). Je vindt hier ook de officiële bijsluiter

Let op: Eerder was er een tijdelijke pauze van vaccineren met AstraZeneca uit voorzorg. Na een advies van de Gezondheidsraad is besloten dat mensen vanaf 60 jaar, geboren in 1960 of eerder, veilig een prik met AstraZeneca kunnen krijgen. Mensen onder de 60 jaar ontvangen een ander vaccin.

Op de website van het CBG lees je meer over het vaccin van Janssen (Jcovden). Je vindt hier ook de officiële bijsluiter

Mensen die geen coronavaccinatie met een mRNA-vaccin mogen of willen, kunnen onder andere voor een vaccin van Janssen (vector-vaccin) kiezen. Ga voor meer informatie over Janssen naar de website van de Rijksoverheid. Je leest hier ook hoe je een afspraak kunt maken.

In ‘Vaccin in het kort’ voor het coronavaccin Nuvaxovid staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter.

Mensen die geen coronavaccinatie met een mRNA-vaccin mogen of willen, kunnen onder andere voor een vaccinatie met Nuvaxovid (eiwit-vaccin) kiezen. Ga naar de website van de Rijksoverheid voor meer informatie. Je leest hier ook hoe je een afspraak kunt maken.

In ‘Vaccin in het kort’ voor Comirnaty (BioNTech/Pfzer) tegen COVID-19 (voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud) staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter

Bijwerkingen

Na de prik kun je een paar dagen last hebben van spierpijn of koorts. Dit is normaal.

Maak jij je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts. De website Thuisarts (een site van het Nederlands Huisartsen Genootschap) vertelt je meer over wat te doen bij bijwerkingen na jouw vaccinatie. Op deze website lees je ook wanneer het verstandig is om contact op te nemen met de huisarts.

Mocht je klachten krijgen na de prik, is het altijd goed om de bijwerkingen te melden bij Bijwerkingencentrum Lareb.