Seks tussen mannen

Als jij seks hebt met verschillende andere mannen, raden wij je aan regelmatig een soa-test te doen. Op deze manier houd je je seksleven gezond.

Medicijn PEP: afremmen en voorkomen van hiv

Heb je minder dan 72 uur geleden onbeschermde seks gehad met een andere man? Neem in dat geval contact met ons op. Dan kan het soms belangrijk zijn om te beginnen met een PEP-kuur (Post Exposure Profylaxe). Dit medicijn neem je vier weken lang om het hiv-virus te vertragen en daarmee voorkom je dat je hiv positief wordt.

We zijn tijdens kantooruren bereikbaar via 088 22 99 222. Buiten kantooruren bel je met de dokterswacht Friesland via 0900 11 27 112. Geef duidelijk aan dat je belt over PEP.

Testen op een soa

Je mag je altijd via je huisarts laten testen op een soa. Wil je dat niet, dan kun je bij ons een test doen of via de website van Man tot Man. Kun je niet bij ons en je huisarts terecht? Dan verwijzen we je door naar soapolinoord.nl of soatestdoen.nl. Meer informatie en contactgegevens vind je op de pagina Testen op soa. 

Bescherming tegen hepatitis A en B 
Als je seks hebt met andere mannen, heb je meer kans op hepatitis A en B. Je kunt jezelf beschermen door je bij ons te laten vaccineren. De hepatitis B-vaccinatie is gratis. Je kunt tegelijk ook een hepatitis A-vaccinatie nemen. Deze is niet gratis. Lees meer informatie op de website mantotman.nl.

Medicijn PrEP: voorkomen hiv

PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe. Het is een medicijn dat een hiv-besmetting voorkomt als je de tabletten op de goede manier slikt.  

Meedoen aan proefproject PrEP

De overheid heeft besloten een proefproject van vijf jaar (tot augustus 2024) uit te voeren bij de GGD’en. In totaal gaat het om 108 mannen in Fryslân die hieraan mee kunnen doen. Meedoen betekent PrEP-zorg en -medicijnen tegen lage kosten (eigen bijdrage van € 7,50 per 30 pillen). 

We richten ons in het proefproject op de meest kwetsbare groep. Momenteel kunnen wij geen nieuwe aanmeldingen meer aannemen. Wil je toch meer informatie over het proefproject? Dan kun je altijd bellen met Sense Noord-Nederland (0900 736 736 6). We hebben altijd contact met je huisarts en apotheek als je mee gaat doen. 

PrEP-zorg via je huisarts of CSGNN

Als je niet mee kunt doen aan het proefproject, kun je ook PrEP(-zorg) via je huisarts krijgen. Ook het Centrum Seksuele Gezondheid Noord-Nederland (CSGNN) kan jouw complete PrEP-zorg geven. Het SGNN is bereikbaar op 050 313 22 50. Op dit moment wordt PrEP nog niet vergoed en betaal je de medicijnen zelf. Voor en tijdens het gebruik van PrEP is het nodig om je op hiv en soa te testen. Ook worden je nieren gecontroleerd door middel van een urinetest. Deze onderzoeken vallen onder het eigen risico van jouw ziektekostenverzekering.  

Heb je vragen?

Heb je vragen over je seksuele gezondheid? Dan kun je ons gerust bellen of mailen.

Op werkdagen van 10.00-13.00 uur en 13.45-16.30 uur.

Sense Spreekuur: Maak een afspraak