Veelgestelde vragen

Vind hier het antwoord op jouw vraag. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

Algemene vragen

Je bent (bijna) vader of moeder en dat brengt soms vragen of twijfels met zich mee. Die kun je delen met familie of vrienden maar ook wij kunnen je goed helpen. Vanaf het consultatiebureau tot aan het eind van de basisschool denken wij namelijk graag met je mee over de gezondheid, ontwikkeling en opvoeding van je kind. Zelfs tijdens de zwangerschap kunnen we je al steunen.  

Na de geboorte van je baby kun je eerst terecht op het consultatiebureau. Als je kind naar de basisschool gaat, kom je ons op een andere manier tegen. Lees meer hierover op de pagina 4-12 jaar. Daarna werken we op het voortgezet onderwijs samen met ouders en jongeren tot ze 18 jaar oud zijn. Ook op het mbo zijn wij er voor jou en je kind. 

We geven je altijd graag advies en antwoord op je vragen. Verder kunnen we je kind regelmatig onderzoeken en vaccinaties tegen infectieziekten geven. Dit doen wij gratis en vrijwillig. Zo zorgen wij er - samen met jou - voor dat je kind gezond en gelukkig opgroeit. 

Neem dan contact met ons op via 088 22 99 444. We zijn op werkdagen bereikbaar van 08.00-17.00 uur. Is jouw kind jonger dan 4 jaar oud? Dan kun je binnenkort online een afspraak voor je kind maken of verplaatsen. Meer informatie hierover volgt.

  1. Je ontvangt een SMS met daarin een link naar het beeldbellen erin. 
  2. Mogelijk verschijnt een melding met de vraag of een app geïnstalleerd mag worden. Kies 'Sluiten'. 
  3. Druk op 'Join meeting' en je komt terecht in de beeldbelafspraak.  
Bekijk: Uitleg beeldbellen

 

We werken met een digitaal kinddossier. In dit dossier staan gegevens over je kind en jullie gezin. Ook vind je in dit dossier terug: de vaccinaties die je kind heeft gekregen, de afspraken en contacten die wij met elkaar hebben gehad, de gezondheidsonderzoeken van je kind en zijn of haar groei en ontwikkeling. De informatie en adviezen die je van ons kreeg, zette we ook in het digitale kinddossier.   

In de wet staat dat we van elk kind in Fryslân een dossier bewaren. Als ouder beslis je mee over wat er in dat dossier staat.  

We beschermen de gegevens van je kind volgens de regels in de wet. Voor kinderen zijn er per leeftijd andere regels, geeft de wet aan. Zo beslist je kind vanaf 12 jaar zelf mee over wat er met zijn of haar gegevens gebeurt. Vanaf 16 jaar beslist je kind dit zelfstandig.

Je kindje heeft misschien moeite met eten of slapen. Of je kind is heel druk, snel boos of luistert niet goed. Of praat jouw kind nog niet of maakt hij of zij moeilijk contact met andere kinderen? Het kan ook zijn dat je een puber in huis hebt die in contact komt met roken en alcohol of veel tijd aan gamen besteedt. Hoe ga je daar als ouder mee om? Over deze en andere onderwerpen kun je altijd contact met ons zoeken. Wij staan graag voor je klaar. Voor advies of gewoon een luisterend oor. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Jij bepaalt zelf hoe. Bekijk onze pagina met contactmogelijkheden.

Kijk voor meer informatie op de pagina over:

Alle leeftijden

Dat is mogelijk tijdens een inloopspreekuur. Je kunt jouw kind hier laten meten of wegen. Of stel dan gerust de vragen die jou bezighouden. Tijdens een inloopspreekuur staat een verpleegkundige voor je klaar. Soms is er ook een pedagoog aanwezig. Je bent ook nog van harte welkom tot je kind 12 jaar oud is. Kijk voor meer informatie op de pagina met consultatiebureaus.

Met acht vaccinatiemomenten tussen 0 en 14 jaar, is je kind beschermd tegen twaalf verschillende infectieziekten. Kijk op onze vaccinatiepagina welke prik jouw kind wanneer kan krijgen. 

Jazeker. We hebben daar een speciale ruimte voor. Onze medewerker stelt jouw kind op zijn gemak en neemt rustig de tijd om de vaccinatie te geven

Daarnaast kan het krijgen van een prik erg spannend zijn voor je kind. Als ouder wil je je kind zo goed mogelijk hierop voorbereiden. Ook tijdens en na de prik wil je graag helpen en steunen. Wij geven je een aantal tips hoe je dit kan doen. De tips kun je vinden op de pagina Voorbereiden op een prik.

Het hangt er vanaf wat jouw kind precies heeft en hoe ziek jouw kind zich voelt. Als hij of zij koorts heeft, dan is het verstandig om je kind thuis te houden. Voelt jouw kind zich niet ziek? Dan kan hij of zij in de meeste gevallen gewoon naar de kinderopvang of school. Bij twijfel, kun je altijd overleggen met school of ons. Kijk voor meer informatie op de pagina met contactmogelijkheden.

Jouw kind heeft iets heftigs meegemaakt, zoals een plotseling overlijden of een auto-ongeluk. Je kind heeft daardoor stress. Dit is normaal. Je kunt je kind op verschillende manieren helpen. Lees het op de pagina schokkende gebeurtenis. Of neem contact met ons op. Kijk voor meer informatie op onze pagina met contactmogelijkheden.

Kijk voor meer informatie op de pagina over:

0-4 jaar

Je bent vader of moeder (geworden) en dat brengt soms vragen of twijfels met zich mee. Die kun je delen met familie of vrienden maar ook wij kunnen je goed helpen. Op het consultatiebureau denken wij namelijk graag met je mee over de gezondheid, ontwikkeling en opvoeding van je kind. Dat doen wij tot je kind 18 jaar is. We beginnen hier op het consultatiebureau mee. Op de basisschool en het voortgezet onderwijs gaan we hiermee door maar op een andere manier. Kijk voor meer informatie op de pagina 4-12 jaar en de pagina en 12-18 jaar. 

We geven je altijd graag advies en antwoord op je vragen. Verder kunnen we je kind regelmatig onderzoeken en vaccinaties tegen infectieziekten geven. Dit doen wij gratis en vrijwillig. Zo zorgen wij er - samen met jou - voor dat je kind gezond en gelukkig opgroeit. 

Tussen 0 en 2 jaar oud nodigen we jou en je baby ongeveer twaalf keer uit op het consultatiebureau. Je baby groeit en ontwikkelt zich namelijk snel. 

Tussen 2 en 4 jaar oud nodigen we jou en je kind ongeveer drie keer uit voor een afspraak. Samen kijken we dan naar de groei en ontwikkeling van je kind. We testen zijn of haar ogen en vragen hoe het thuis gaat. Met bijvoorbeeld gedrag, eten of zindelijkheid. We plannen afspraken altijd in overleg met ouders. We stemmen dit af op wat bij jou en de ontwikkeling van je kind past. Kijk voor meer informatie op de pagina over consultatiebureaus.

Kijk voor meer informatie op de pagina bezoekadressen consultatiebureau.

Baby’s huilen, dat hoort erbij. Huilt jouw baby veel? Dat kan best moeilijk zijn. Als ouder wil je je baby graag kunnen troosten. Wil je tips? Of weten waarom je baby zo huilt? Maak zo snel mogelijk een afspraak met onze jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Dan kijken we samen wat er met je baby aan de hand is en hoe je hem of haar het beste kunt helpen.  

Rust en regelmaat zijn belangrijk voor baby’s die zich overstrekken. Dit kun jij hem of haar op verschillende manieren geven. Lees dit op de pagina overstrekken. Of neem gerust contact met ons op. Kijk voor meer informatie op onze pagina met contactmogelijkheden.

Sommige baby’s kijken het liefst naar rechts. Andere liever naar links of omhoog. Dit kan invloed hebben op de (lichamelijke) ontwikkeling van jouw baby. Ook kan de nog zachte schedel aan één kant plat worden. Lees onze tips op de pagina voorkeurshouding. Of neem gerust contact met ons op. Kijk voor meer informatie op onze pagina met contactmogelijkheden.

Temperaturen boven de 27 graden komen steeds vaker voor in Nederland. Kinderen jonger dan 3 jaar hebben sneller last van warme zomerdagen en kunnen ziek worden. Bedenk goed dat hoe jonger jouw kind is, hoe hoger dat risico is. Het is daarom belangrijk goed op jouw kind te letten tijdens deze warme dagen. Lees het op de pagina warme zomerdagen. Of neem contact met ons op. Kijk voor meer informatie op onze pagina met contactmogelijkheden.

Tussen de 1,5 en 4 jaar kunnen kinderen leren hun plas overdag op te houden. Dit lukt het ene kind eerder dan het andere. Kinderen zijn eerst overdag droog en daarna ook in de nacht. Dit laatste kan langer duren. Maak je geen zorgen tot jouw kind 9 jaar is. Tot die tijd is bedplassen best normaal voor sommige kinderen. Wil je jouw kind helpen 's nachts niet meer in bed te plassen? Lees tips en manieren om dit te bereiken op de pagina bedplassen. Of neem contact met ons op. Kijk voor meer informatie op onze pagina met contactmogelijkheden.

Lust je kind veel dingen niet en wil hij ook niet proeven? Wat kan helpen? Het goede voorbeeld geven, een paar handige trucs en veel geduld. Lees het op de website van het Voedingscentrum. Blijft jouw kind moeilijk eten? Je kunt ons ook altijd bellen voor advies, kijk voor meer informatie op onze pagina met contactmogelijkheden.

Kijk voor meer informatie op de pagina:

4-12 jaar

Op de basisschool nodig we jou en je kind ongeveer drie keer uit voor een afspraak of een gezondheidsonderzoek. Ook verzorgen we ouderbijeenkomsten en kun je van ons een nieuwsbrief over opvoeden en opgroeien krijgen.  

Tijdens de gezondheidsonderzoeken kijken we naar de ontwikkeling en groei van je kind. We testen de ogen en oren van je kind en vragen hoe het thuis en op school gaat. Met bijvoorbeeld het gedrag en hoe je kind omgaat met broertjes, zusjes en vriendjes. We plannen een volgende afspraak altijd in overleg met ouders. We stemmen dit af op wat bij jou en de ontwikkeling van je kind past. Kijk voor meer informatie op de pagina 4-12 jaar.

Ook dan zijn we er voor jou en je kind. Lees meer informatie op de pagina 4-12 jaar.

Jouw kind heeft last van hoofdluis. Een heel vervelend klein beestje, dat voor flink wat jeuk op je hoofd kan zorgen. Veel ouders en kinderen schamen zich, maar dat is niet nodig. Iedereen kan hoofdluis krijgen, of je nu schoon haar hebt of niet. Hoofdluis kan zich snel verspreiden omdat je niet altijd direct door hebt dat je ze hebt. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk begint met een luizenkam. Wij adviseren een stevige metalen kam met de tanden dicht tegen elkaar aan. Kijk voor meer informatie op de pagina hoofdluis. Of neem contact met ons op. Kijk voor meer informatie op onze pagina met contactmogelijkheden.

Als jouw kind pest of wordt gepest, dan is dat als ouders pijnlijk om mee te maken. Als jouw kind een pestprobleem heeft, dan helpen wij jou en je kind bij het vinden van een oplossing. We praten erover met jou, je kind en school en houden in de gaten hoe het gaat. Als dat nodig is, kunnen we ervoor zorgen dat jij en je kind extra hulp krijgen. Lees meer informatie op de pagina pesten. Of neem gerust contact met ons op. Kijk voor meer informatie op onze pagina met contactmogelijkheden.

Kijk voor meer informatie op de pagina:

12-18 jaar

Op het voortgezet onderwijs nodigen we jouw kind uit voor een online gezondheidsonderzoek. We vragen hem of haar een vragenlijst in te vullen. Ook nodigen we jouw kind uit voor een gesprek met de doktersassistente of jeugdverpleegkundige. Als het nodig is, gaan we vaker met jou en je kind in gesprek.  

Onze jeugdverpleegkundige is verder regelmatig aanwezig op de school van jouw kind. Zij heeft daar spreekuren en verzorgt lessen. Jij of je kind kan altijd contact met haar zoeken als er zorgen of vragen zijn. Kijk voor meer informatie op de pagina 12-18 jaar.

We nodigen jouw kind uit voor een gezondheidsonderzoek als hij of zij in de eerste klas zit. We meten en wegen jouw kind ook tijdens dit onderzoek. 

In Nederland is het zo geregeld dat de GGD de gezondheid en ontwikkeling van kinderen in de gaten houdt. Ook die van jouw kind. De gezondheidsonderzoeken gaan over de gezondheid van jouw kind en zijn of haar dagelijkse leven op school, thuis en in de vrije tijd. Toch kan er een reden zijn om niet deel te nemen aan het gezondheidsonderzoek. Dat recht heeft je kind. Meedoen is vrijwillig. Vanaf 12 jaar beslis jij dit samen met je kind. Kinderen vanaf 16 jaar mogen dit volgens de wet zelf beslissen.

Wil je wel aan ons doorgeven als je kind niet meedoet aan het gezondheidsonderzoek?

Ons advies als het gaat over alcohol, roken en drugs is: niet voor je 18e. Wij werken met de tips van NIX.

In de puberteit verandert er lichamelijk veel. Zoals de groei van schaamhaar, ongesteld worden en een eerste zaadlozing. Ook emotioneel gebeurt er veel, zoals verliefd worden en eerste ervaringen met zoenen en seks. Hoe je daar als ouder mee omgaat, hangt af van de leeftijd van je kind. Maar ook hoe je als ouder zelf bent. Je kunt ons ook gerust bellen over deze onderwerpen.

Bekijk de video: Hoe geef je je kind seksuele voorlichting?

Kijk voor meer informatie op de pagina:

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.

Op werkdagen bereikbaar van 08.00-17.00 uur.

Bekijk de contactmogelijkheden