Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Mondgezondheid

Opgroeien met een gezond gebit is heel belangrijk. Toch is dat voor veel kinderen en jongeren niet meer zo vanzelfsprekend. Doordat we met z’n allen steeds zoeter gaan eten en drinken en soms niet goed genoeg poetsen, hebben kinderen en jongeren steeds vaker last van tandbederf. Om te zorgen dat kinderen op jonge leeftijd leren om goed voor hun gebit te zorgen, kun je als school deelnemen aan de volgende activiteiten van GGD Fryslân.

Gastles mondverzorging

GGD Fryslân geeft gastlessen om leerlingen in het speciaal onderwijs kennis bij te brengen over hoe je je gebit gezond kunt houden. Een gastles duurt vijfenveertig minuten. We hebben het dan over tandenpoetsen, wisselen, voeding, tandvleesontsteking, tandartsbezoek, beugels en/of tanderosie. We geven een poetsinstructie en de kinderen krijgen van ons een tandenborstel. Kinderen krijgen daarnaast een brief en een flyer met tips mee naar huis.

Ouderbijeenkomsten over een gezond gebit

GGD Fryslân verzorgt ouderbijeenkomsten op scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Hierin vertellen we ouders hoe zij kunnen helpen in het gezond houden van het gebit van hun kind.

Gastles tijdens Friese Tandenpoetsweek

Als school kun je meedoen aan de jaarlijkse Friese Tandenpoetsweek. Die organiseren wij als GGD Fryslân samen met de opleiding tandartsassistent van ROC de Friese Poort.

Twee studenten van de Friese Poort komen langs in groep 3 en/of 4 en groep 7 en/of 8 om een les te geven over voeding en gebitsverzorging. Deze les duurt ongeveer vijfenveertig minuten. De kinderen krijgen een poetsinstructie en mogen de tandenborstel mee naar huis nemen. Daarnaast krijgen de kinderen informatie en tips mee voor hun ouders. 

Gratis lesmateriaal

Je kunt gratis lesmateriaal bij GGD Fryslân lenen over mondgezondheid. Dit lesmateriaal kun je vinden op in het lesmateriaaloverzicht.

Naar het lesmateriaal

             


Advies en informatie aanvragen

Wil je advies of informatie over mondgezondheid? Vraag de jeugdverpleegkundige op jouw school of neem telefonisch of per e-mail contact op.

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 uur tot 17:00 uur