Ga naar de inhoud

Programma Nu Niet Zwanger

Het team Nu Niet Zwanger traint hulpverleners in het sociaal domein. Zij leren het gesprek te voeren met cliënten. Zo kunnen zij bewust kiezen. Delen van kennis over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie zorgt ervoor dat het gesprek hierover vast onderdeel van de begeleiding is. De eigen hulpverlener heeft een vertrouwensrelatie met de cliënt en kan het gesprek aangaan. Het doel van Nu Niet Zwanger is dat cliënten een bewuste keuze maken over het moment van de kinderwens.

Doelgroep

Het gaat om vrouwen en mannen in de vruchtbare leeftijd die kwetsbaar zijn door de omstandigheden waar zij in zitten. Zij kunnen bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, een verslaving of schulden hebben. Vaak is er sprake van een opeenstapeling van problemen.

Het programma Nu Niet Zwanger sluit aan bij de gesprekken die hulpverleners voeren en is een vast onderdeel van de begeleiding.

Hoe werkt het programma Nu Niet Zwanger?

In deze video kun je zien hoe wij met een sterk netwerk van professionals en één duidelijke aanpak mensen door heel Nederland bereiken.  

Bekijk de video: Nu Niet Zwanger - hoe het werkt

 

Professionals aan het woord

Ervaren professionals in het Nu Niet Zwanger programma vertellen in een video wat hen motiveert om aan het programma mee te doen en wat het oplevert.

Bekijk de video: Nu Niet Zwanger

 

Bekijk de video: Het belang van kinderwensverkenning

logo nu niet zwanger

Lees inspirerende achtergrondverhalen in deze artikelen:

Vraag en antwoord

Mannen en vrouwen vanaf de vruchtbare leeftijd in kwetsbare omstandigheden waarbij sprake is van (vaak) een combinatie van:

  • Opeenstapeling van problemen en beperkingen (multi-problematiek) zoals een combinatie van ernstige psychiatrische problematiek, verstandelijke beperking, verslaving, dakloosheid, schulden, loverboyproblematiek, ongedocumenteerd zijn, gebrek aan zelfredzaamheid en zelfherstellend vermogen. 
  • Tekortschieten of onvoldoende aansluiten van hulp van zorg en omgeving. 
  • Het is belangrijk om op te merken dat problemen - en combinaties van problemen - op verschillende mensen verschillende effecten hebben. Er is geen vaste meetlat die aangeeft welke problemen tot welke mogelijkheden en beperkingen leiden. Daarom moet altijd naar het individu, diens unieke situatie en draagkracht worden gekeken.

Het programma wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS en alle achttien Friese gemeenten en is ondergebracht bij GGD GHOR Nederland. Nu Niet Zwanger is opgenomen in het landelijk programma Kansrijke Start. Als inhoudelijk expert neemt Rutgers deel aan het landelijke programmateam Nu Niet Zwanger. GGD Fryslân rolt de provinciale implementatie van Nu Niet Zwanger in Fryslân uit.

  • Cliënten ervaren dat er aandacht is voor hun vragen en problemen rondom hun kinderwens. Zij voelen zich gehoord en begeleid door een persoonlijke benadering op maat. 
  • Mensen in kwetsbare omstandigheden komen tot een bewuste keuze over het moment van hun kinderwens. Door gesprekken en actieve begeleiding van hulpverleners raken zij niet onbedoeld zwanger.  
  • Ruim 80% van de deelnemers kiest ervoor om bewust hun kinderwens uit te stellen door gemotiveerd en vrijwillig geschikte anticonceptie te gebruiken. 
  • Zowel cliënten als hulpverleners krijgen voorlichting en kennis over anticonceptie.  
  • De kwaliteit van leven van de betrokken doelgroep en hun familie verbetert; het voorkomt veel persoonlijk leed door het uitstellen van een onbedoelde zwangerschap. 
  • Hulpverleners worden zich bewust dat het structureel bespreekbaar maken van kinderwens, seksualiteit en anticonceptie, een normaal onderdeel is van de zorgverlening aan hun cliënten. 
  • Minder hoge kosten van uithuisplaatsingen van kinderen en begeleidingstrajecten van deze kwetsbare mensen. 

GGD GHOR Nederland, de branchevereniging van alle GGD’en in Nederland, verzorgt de aansturing voor alle GGD’en in Nederland en Rutgers levert kennis aan het landelijke programma. Nu Niet Zwanger is onderdeel van het programma Kansrijke Start. GGD Fryslân is verantwoordelijk voor Nu Niet Zwanger in Fryslân.

Cliënten merken dat hun hulpverlener aandacht heeft voor vragen en problemen rondom hun kinderwens. Zij voelen zich gehoord en goed begeleid. Mensen in kwetsbare omstandigheden maken door het gesprek met en de actieve begeleiding van een eigen hulpverlener een bewuste keuze over de kinderwens. Hiermee overkomt een zwangerschap de cliënt niet maar is het een bewuste keuze. Dit geeft houvast, geeft rust en eigen regie. Dit bespaart persoonlijk leed en kosten. Ruim 80% van de deelnemers kiest ervoor om bewust de kinderwens uit te stellen door gemotiveerd en vrijwillig geschikte anticonceptie te gebruiken.

Meer informatie

Wil je onze inhoudelijk coördinatoren spreken en meer weten van Nu Niet Zwanger in Fryslân? Je kunt ons bereiken via 088 22 99 120 of mail naar nunietzwanger@ggdfryslan.nl

Wil je meer informatie over Nu Niet Zwanger? Bekijk dan de landelijke website: www.nunietzwanger.nl.