Ga naar de inhoud

Friese Tandenpoetsweek viert tiende editie!

02 november 2023

Van 6 tot en met 10 november 2023 organiseert GGD Fryslân, samen met de opleiding tandartsassistent van Firda, voor de tiende keer op rij de Friese Tandenpoetsweek. Tijdens deze week verzorgen tweede- en derdejaars studenten van Firda tandenpoetslessen op 27 Friese basisscholen.

In totaal krijgen ongeveer 1000 basisschoolleerlingen bezoek van de studenten. GGD Fryslân en Firda zetten zich met de Friese Tandenpoetsweek in voor een goede mondgezondheid. Esther de Vries, gezondheidsbevorderaar bij GGD Fryslân, vertelt: “Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 50% van de 8-12 jarigen in Fryslân wel eens een gaatje heeft gehad. Het is daarom belangrijk om op de basisschool al aandacht te besteden aan goed tandenpoetsen en gezonde eet en drinkgewoonten. Ook een regelmatig bezoek aan de tandarts of mondhygiënist is van belang voor een goede mondgezondheid.”

GGD Fryslân en Firda werken samen

Tijdens de Tandenpoetsweek geven de studenten tandenpoetsles en voorlichting op verschillende basisscholen. Samen met GGD Fryslân bereiden studenten van Firda zich hierop voor. Ze doen dit met literatuuronderzoek, rollenspelen en het oefenen van presentatietechnieken. Firda leidt studenten op voor een veelzijdige baan als tandartsassistent. Daarbij is veel aandacht voor de praktijk, waar de tandenpoetsles een onderdeel van is.

Speciale jubileumacties

Deze keer doen niet alleen basisscholen mee, maar ook 70 Friese gastouders en kinderopvanglocaties besteden deze week aandacht aan een gezond gebit. Met een toegestuurd lespakket kunnen zij kinderen spelenderwijs leren over tandenpoetsen en de tandarts.

Voor de deelnemende leerlingen op de scholen is er ook een jubileumactie. De jongste kinderen kunnen meedoen met de kleurwedstrijd. Voor de leerlingen uit groep 7 wordt de fotowedstrijd #leukstelach georganiseerd: wie heeft de leukste lach, waarbij het draait om creativiteit en een leuke associatie met mondgezondheid. Met deze wedstrijd wil GGD Fryslân het belang van mondgezondheid onderstrepen.

Zo ziet goede gebitsverzorging eruit

Een sterk gebit gaat een leven lang mee wanneer het gebit goed wordt verzorgd. Dat houdt in: twee keer per dag tandenpoetsen en twee keer per jaar naar de tandarts. Ouders en scholen kunnen voor meer informatie over tandenpoetsen terecht bij GGD Fryslân (via 088 22 99 222 of de pagina Mondgezondheid).