Een gezonde mond

Je mond is hard aan het werk, want we eten en drinken de hele dag door. Van het ontbijt tot het avondeten plus alle tussendoortjes. Maar hoe houd jij je mond eigenlijk goed gezond? Gezonde tanden en gezond tandvlees zijn namelijk heel belangrijk. Wij vertellen het je graag.

Tandenpoetsen is belangrijk

Poets je tanden elke dag minstens twee keer twee minuten met een tandpasta met fluoride. Zo verwijder je etensresten en tandplak. En is de kans op gaatjes kleiner. Ga regelmatig naar de tandarts. 

Uit onderzoek blijkt dat elektrisch poetsen beter is. Gebruik daarom een elektrische tandenborstel. De elektrische borstel maakt het gebit in dezelfde tijd beter schoon dan een handtandenborstel.

Hoe poets je goed?

"" Begin beneden met de binnenkant, achteraan bij de kiezen. Ga via de tanden naar de kiezen aan de andere kant.
"" Ga dan naar de buitenkant op dezelfde manier.
"" Poets hierna boven op de kauwvlakken van de kiezen.
"" Poets vervolgens boven de binnenkant en achteraan bij de kiezen. Ga via de tanden naar de kiezen aan de andere kant.
"" Ga dan naar de buitenkant op dezelfde manier.
"" Poets hierna boven op de kauwvlakken van de kiezen.


Vergeet je het randje van je tandvlees niet mee te poetsen? Om de ruimten tussen de tanden en kiezen te reinigen, kun je het beste dagelijks ragers, flossdraad of tandenstokers gebruiken.
 

Na het tandenpoetsen is het niet nodig om na te spoelen. Het is zelfs beter om dat niet te doen. Je spoelt dan namelijk het laagje fluoride dat op de tanden zit weg. En fluoride zorgt juist voor sterkere tanden. 

 

Wat doet GGD Fryslân

  • We vertellen ouders en kinderen op het consultatiebureau over het belang van tandenpoetsen. 
  • We geven voorlichting op scholen over tandenpoetsen en voeding.  
  • We organiseren samen met ROC Friese Poort jaarlijks de Friese Tandenpoetsweek op basisscholen.

Gaatjes ontstaan door het eten en drinken van zoete dingen zoals: snoep, koekjes en frisdrank. We adviseren om op een dag, naast je drie maaltijden, niet meer dan vier keer een (gezond) tussendoortje te eten. 

Tandenpoetsen voor kinderen

  • Tandenborstel. Gebruik voor je kind een tandenborstel met een kleine, zachte borstelkop. Zo kun je overal gemakkelijk bij. Spoel de tandenborstel na gebruik goed af. Zodra je kind een tandenborstel kan vasthouden, kan het ook poetsen met een speciale elektrische tandenborstel voor kinderen. Poets de tanden van je kind tot hij of zij 10 jaar is tenminste één keer per dag na. 
     
  • Tandpasta. Kies tot 5 jaar voor een speciale fluoride-peutertandpasta. Vanaf 5 jaar kan je kind gewone tandpasta met fluoride gebruiken. Doe niet te veel tandpasta op de borstel. 
     
  • Tandarts. Neem je kind als het eerste tandje doorbreekt mee naar de tandarts of mondhygiënist, bijvoorbeeld als je zelf op controle gaat. Een bezoek aan de tandarts is opgenomen in de basisverzekering en is voor kinderen tot 18 jaar gratis. Je kunt dus zonder extra verzekering met je kind bij de tandarts terecht. Ook als je zelf niet naar de tandarts gaat. 

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.

Op werkdagen bereikbaar van 09.00-17.00 uur