Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals

Mondgezondheid

We krijgen iedere dag nogal wat voor onze kiezen. In ons leven kauwen we tonnen aan voedingsmiddelen weg. Niet voor niets dat gezonde tanden en een gezond tandvlees van groot belang zijn. Maar hoe houd je je mond eigenlijk gezond? GGD Fryslân helpt je op weg.

Waarom is tandenpoetsen belangrijk?

Goed tandenpoetsen is nodig om de etensresten en tandplak te verwijderen. Hierdoor krijgen bacteriën minder ruimte om zuren te vormen en is de kans op gaatjes kleiner.

Hoe vaak moet je tandenpoetsen?

Poets je tanden elke dag minstens 2 keer 2 minuten.

Welke tandenborstel gebruik je?

Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat elektrisch poetsen effectiever is dan poetsen met de handtandenborstel. De elektrische borstel maakt met hoge snelheid verschillende borstelbewegingen en reinigt hierdoor het gebit in dezelfde tijd beter dan een handtandenborstel.

Gebruik voor je kind een tandenborstel met een kleine, zachte borstelkop. Zo kun je overal gemakkelijk bij. Spoel de tandenborstel na gebruik goed en zet hem met de kop naar boven weg, bijvoorbeeld in een beker. Zodra je kind een tandenborstel kan vasthouden, kan het ook poetsen met een elektrische tandenborstel. Er zijn speciale elektrische tandenborstels voor kinderen, met een kleine borstelkop.

Welke tandpasta gebruik je?

Kies een tandpasta met fluoride. Daar wordt het glazuur sterker van. Kies tot 5 jaar voor een speciale fluoride-peutertandpasta. Vanaf 5 jaar kan je kind gewone fluoridetandpasta voor volwassenen gebruiken. Doe niet te veel tandpasta op de borstel.

Hoe poets je goed?

Begin beneden met de binnenkant, achteraan bij de kiezen. Ga via de tanden naar de kiezen aan de andere kant. Dan de buitenknat op dezelfde manier. Poets hierna boven op de kauwvlakken van de kiezen. En dan op dezelfde manier de bovenkant van het gebit. Weer eerst de binnenkant, dan de buitenkant en tot slot de kauwvlakken.

Vergeet je het randje van je tandvlees niet mee te poetsen? Om de ruimten tussen de tanden en kiezen te reinigen, kun je het beste dagelijks ragers, flossdraad of tandenstokers gebruiken.

Na het tandenpoetsen is het niet nodig om na te spoelen. Het is zelfs beter om dat niet te doen. Je spoelt dan namelijk het laagje fluoride dat op de tanden zit weg. En fluoride zorgt juist voor sterkere tanden!

Poets het gebit van je kind tot het 10 jaar is tenminste eenmaal per dag zelf na.

Naar de tandarts

Ga regelmatig voor controle naar de tandarts om mogelijke problemen al vroeg te signaleren. 

Neem je kind als het eerste tandje doorbreekt mee naar de tandarts of mondhygiënist, bijvoorbeeld als je zelf op controle gaat. Een bezoek aan de tandarts is opgenomen in de basisverzekering en is voor kinderen tot 18 jaar gratis. Je kunt dus zonder extra verzekering met je kind bij de tandarts terecht. Ook als je zelf niet naar de tandarts gaat.

Mondgezondheid en voeding

Gaatjes ontstaan door het eten en drinken van zoete dingen zoals: snoep, koekjes en frisdrank. Probeer het aantal tussendoortjes en snoepmomenten te beperken. Het advies is om op een dag naast de drie maaltijden niet meer dan vier keer een (gezond) tussendoortje te eten.

Ivoren Kruis

Wil je meer weten over hoe jij je mond gezond kunt houden? Kijk dan op de website van Het Ivoren Kruis 

Trammelant in Tandenland

Heeft je kind soms geen zin om tanden te poetsen? Of lukt het niet om je kind 2 minuten te laten tandenpoetsen? Met deze app wordt het leuk en makkelijk. Download de app voor Android of iOs.