Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Pesten

Als een kind echt regelmatig gepest wordt dan is dat heel moeilijk voor hem of haar. Ook als ouders is het heel pijnlijk om mee te maken dat je kind wordt gepest. Hoe ga je daar als ouder mee om?

Manieren van pesten

Pesten gebeurt op verschillende manieren: uitlachen, grapjes met het slachtoffer uithalen, slaan, negeren, uitschelden, steeds kritiek geven, spullen afpakken of vernielen en intimidatie.

Digitaal pesten

Digitaal pesten komt ook steeds vaker voor. Een kind krijgt bijvoorbeeld gemene berichtjes via Snapchat, wordt gechanteerd met het verspreiden van persoonlijke foto’s of wordt uitgescholden op Facebook. Digitaal pesten is net zo erg als offline pesten. 

Hoe weet ik of mijn kind wordt gepest?

Pesten komt het meest voor bij kinderen tussen de 8 en 11 jaar. Kinderen die gepest worden zijn vaak al onzeker. Ze zijn angstiger, gevoeliger en stiller en gaan minder gemakkelijk met andere kinderen om. Dat maakt deze kinderen minder weerbaar.

Signalen herkennen

Als je kind wordt gepest, schaamt hij zich er waarschijnlijk voor. Daarom zal hij het je niet snel vertellen. Toch kun je aan signalen herkennen dat er iets aan de hand is. Je kind:

  • Zit niet lekker in zijn vel;
  • Vindt school minder leuk;
  • Presteert minder op school;
  • Is angstig of somber;
  • Heeft vaker hoofdpijn, buikpijn of heeft minder zin in eten;
  • Slaapt minder goed;
  • Zijn zelfvertrouwen wordt minder.

Wat kan ik doen als ouder?

Als je eenmaal weet dat je kind gepest wordt, schrik je daarvan. Je kunt je kwaad en machteloos voelen. Ga met je kind praten. Moedig je kind aan te vertellen wat er aan de hand is. Hoe vaak wordt hij gepest? En hoe reageert hij er zelf op?

Zorg dat je kind zich begrepen voelt. Zeg dat je het samen op wilt lossen. Leg uit dat kinderen die pesten dat doen omdat die zelf bang zijn, populairder willen zijn of hun zin willen hebben.

Oplossingen

Praat met de school

Praat met de leerkracht van je kind of met de leiding van de school. Probeer samen met je kind oplossingen te bedenken en bespreek deze met school. Heeft de school ondersteuning nodig bij de aanpak van pesten? Op de pagina voor scholen staat meer informatie.

Maak je kind weerbaarder

Soms is het nodig dat je kind extra ondersteuning nodig heeft om weerbaar te worden. Je kunt daar als ouder zelf aan werken door complimentjes te geven en je kind te vertellen waar hij goed in is. Een weerbaarheidstraining of cursus zelfverdediging kan je kind helpen weerbaarder te worden. Wij kunnen je hierbij adviseren.

Meer lezen


Hulp en contact

Wil je meer informatie of wil je advies of ondersteuning? Neem dan contact op. Wij helpen je graag verder.

Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 17:00 uur. Ook kan je iedere werkdag chatten met een jeugdverpleegkundige.

Chat met een jeugdverpleegkundige