Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Pesten en sociale veiligheid

Een leerling moet zich veilig voelen op school om goed te kunnen leren. Pesten, intimidatie, diefstal, agressie en geweld kunnen ervoor zorgen dat leerlingen daarin belemmerd worden. Als school ben je wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige omgeving. Zowel voor leerlingen als leerkrachten.

Preventieprogramma pesten voor basisscholen

GGD Fryslân heeft speciaal voor het basisonderwijs een preventieprogramma ontwikkeld. Dit programma bestaat uit drie onderdelen:

  • Intakegesprek: we maken de wensen van jouw school helder en afspraken over een preventieprogramma op maat.
  • Teambijeenkomst: met een aantal medewerkers van de school wordt besproken wat er speelt en wat de school al doet om pesten te voorkomen en wat nog nieuwe mogelijkheden zijn.
  • Ouderavond: na een presentatie gaan de ouders met elkaar in gesprek; de avond wordt afgesloten met tips waar ouders en school mee verder kunnen.

Daarnaast bieden we lesmateriaal aan ter ondersteuning van het thema pesten. Na 6 maanden wordt de school benaderd om na te gaan hoe de stand van zaken is.

Advies voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs

GGD Fryslân kan helpen ervoor te zorgen dat er op jouw school een prettige sfeer is én blijft. We kunnen:

  • Advies geven over het maken van een sociaal veiligheidsbeleid voor jouw school.
  • Team- of ouderbijeenkomsten over pesten of andere onderwerpen organiseren.
  • Adviseren over effectief lesmateriaal.

Gratis lesmateriaal lenen

Leen gratis lesmateriaal bij GGD Fryslân over het thema sociale veiligheid, bijvoorbeeld over pesten. Lesmateriaal over pesten kun je vinden in ons lesmateriaaloverzicht.

Naar het lesmateriaal


 


Meer informatie

Wil je meer weten over wat GGD Fryslân voor jouw school kan betekenen op het gebied van pesten of sociale veiligheid? Neem dan contact op met het JGZ-team van jouw school. Je kunt ons ook bellen of mailen.

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 uur tot 17:00 uur