Gezondheidsonderzoeken

In zijn hele schoolloopbaan krijgt een leerling op verschillende momenten te maken met preventief gezondheidsonderzoek van de GGD. Wanneer zijn deze onderzoeken? En wat houden ze in?

Basisschool: vijfjarigen en groep 7

Elk jaar bieden wij alle vijfjarige kinderen en leerlingen in groep 7 een gezondheidsonderzoek aan. Deze onderzoeken vinden meestal plaats op school. De doksterassistente van het JGZ-team neemt hiervoor contact op met de school.

Tijdens de gezondheidsonderzoeken kijken we - samen met de ouders - naar de lichamelijke gezondheid en ontwikkeling van het kind. De ouders krijgen vooraf een vragenlijst thuisgestuurd. Van tevoren kun je als leerkracht ook bijzonderheden of zorgen delen met degene die het gezondheidsonderzoek uitvoert. Na het onderzoek bespreken wij dan de gegevens met jou, tenzij de ouders daar geen toestemming voor geven.

Het gezondheidsonderzoek van een vijfjarige duurt 40 minuten en wordt uitgevoerd door de jeugdarts en doktersassistente. Het onderzoek van een groep 7 leerling duurt meestal 25 minuten  en wordt uitgevoerd door de jeugdverpleegkundige.

Voortgezet onderwijs: eerste en derde klas vmbo

In de eerste klas nodigen we leerlingen uit voor een gezondheidsonderzoek. Vooraf vullen de leerlingen een vragenlijst in. Daarna volgt een gesprek met een jeugdverpleegkundige over hoe het gaat op school en thuis. Er is veel ruimte voor de eigen vragen van leerlingen.

In de derde klas van het vmbo vragen we leerlingen om een digitale vragenlijst in te vullen. Naar aanleiding hiervan kunnen ze worden uitgenodigd voor een gesprek met de jeugdverpleegkundige.

Voortgezet onderwijs: tweede en vierde klas havo/vwo 

In de tweede klas en vierde klas van havo/vwo vullen alle leerlingen in de klas een digitale vragenlijst in. Naar aanleiding van de ingevulde vragenlijst kan een leerling worden uitgenodigd voor een gesprek met de jeugdverpleegkundige.


Zorgen om een leerling?

Maak jij je als docent zorgen over een leerling, uit welke groep of klas dan ook? Op medisch, sociaal en/of psychologisch gebied? Vraag dan om advies. Voor elke leerling in elke groep is er namelijk advies, ondersteuning of begeleiding beschikbaar.

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 uur tot 17:00 uur

Op deze website gebruiken we cookies