Geestelijke en maatschappelijke (psychosociale) hulp
Dodelijke schietpartijen op straat met getuigen, zedenzaken, familiedrama’s of een brand waarbij mensen omkomen. Dit zijn heftige gebeurtenissen die veel gevolgen kunnen hebben. Dat geldt voor de mensen die erbij waren, maar ook voor hun familie en naasten. Mensen zijn bang, boos en vragen om informatie. Daarvoor kun je bij ons komen, wij helpen je.Op deze pagina lees je informatie over:
Psychosociale hulp bij minder grote incidenten (PSHi)
PSHi is hulp die wij geven bij minder grote maar dreigende maatschappelijke onrust. Bijvoorbeeld bij een heftige gebeurtenis, zoals een (zeden)misdrijf. De invloed van de gebeurtenis gaat verder dan de directe slachtoffers, de omgeving is in brede zin geraakt en er is (kans op) maatschappelijke onrust. We stellen een PSHi-team samen na opdracht van de lokale driehoek (politie, gemeente en officier van justitie). In dit team zitten experts van verschillende organisaties. Dit team geeft de driehoek advies over hoe de maatschappelijke onrust in goede banen te leiden. GGD Fryslân heeft een coördinerende rol in het geheel.
Wat doet GGD Fryslân?
Kom je een vervuild of verwaarloosd huis, gebouw of terrein tegen? Meld dit dan bij ons.
Of maak jij je zorgen om iemand in je omgeving? Als buur, familielid, vriend, kennis of professional kun je ons bellen voor hulp en advies. GGD Fryslan adviseert of gaat op zoek naar passende ondersteuning.
Psychosociale hulp bij ongevallen en rampen (PSHOR)
Bij grote (dreigende) ongevallen en rampen bieden wij PSHOR aan betrokkenen. In dit soort situaties zijn er grote gemeentelijke, regionale en/of landelijke gevolgen. Er is vaak opvang nodig van direct of indirect betrokkenen in een opvangcentrum. In deze gevallen werken we met een ‘bevelstructuur’. De werkwijze van de PSHOR staat beschreven in het GGD Rampen Opvang Plan (GROP) en valt onder de directeur publieke gezondheid (DPG). De procesleider PSH is voor experts te bereiken via 088 229 85 77.
Wil je direct met een deskundige spreken?
Wil je direct met een deskundige spreken over een persoon met verward gedrag? Het advies- en meldpunt bij de GGD is bereikbaar op werkdagen van 09.00-17.00 uur. Bel je na de openingstijden, dan kun je op werkdagen tot 21.00 uur worden doorverbonden met MIND Korrelatie. Er kan ook digitaal een melding worden gedaan.
Bij crisis of gevaar moet je direct 112 bellen.