Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Prikangst

Wil je wél een vaccinatie tegen het coronavirus, maar houdt angst je tegen? Dan ben je niet de enige. Wist je dat maar liefst 1 op de 5 personen in meer of minder mate last heeft van prikangst? Vervelend, maar ook zonde. Omdat je de vaccinatie misschien juist graag wilt; om jezelf en je omgeving te beschermen. Om jou te helpen, organiseert GGD Fryslân speciale prikangst-dagen.  

Speciale ruimte op vaccinatielocatie Sneek 

Op onze kleinschalige locatie in Sneek (Akkerwinde 1) is een apart gedeelte ingericht voor personen met prikangst. Zo is er een huiselijke wacht- en prikruimteingericht en wordt er extra tijd en aandacht gereserveerd. Ook is het mogelijk om zittend of liggend gevaccineerd te worden en kan gebruikgemaakt worden van middelen als een VR-brilDeze wordt uitgerust met VRelax; een virtual reality app waarmee jezelf je stressniveau kunt regelen. Er wordt gestart met afspraken elke dinsdag en zaterdag.  

Overigens is het op alle vaccinatielocaties van GGD Fryslân mogelijk om liggend geprikt te worden tijdens de vaccinatie én wordt er extra tijd voor je genomen. Geef bij binnenkomst alleen even aan dat je last van prikangst hebt. 

Aparte afsprakenlijn en extra begeleiding 

Heb je prikangst maar wil je graag geholpen worden bij het halen van je vaccinatie? Bel dan voor een afspraak met GGD Fryslân en geef aan extra begeleiding nodig te hebben. De prikangst-dagen zijn ook bedoeld voor mensen die door een medische of psychische oorzaak geen reguliere afspraak durven te maken. Een afspraak maken kan via nummer 088-229 91 04 op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 09.00 tot 16.00 uur.  

Tips: 
Tenslotte hebben we nog een paar tips die jou kunnen helpen in de voorbereiding en tijdens je afspraak.   

  • Praat over je angst met iemand bij wie je je prettig voelt. 
  • Wil je liever niet alleen komen, neem dan iemand mee. 
  • Zorg dat je uitgerust bent en voldoende gegeten en gedronken hebt. Je lichaam heeft die energie nodig.  
  • Zoek afleiding: neem bijvoorbeeld je favoriete muziek mee.  
  • Ontspan je arm zoveel mogelijk en laat je schouders bewust zakken.  
  • Adem diep in en uit en blijf focussen op je ademhaling.  
  • Ben je bang om flauw te vallen? Speel dan een game tegen prikangst. Download de app http://www.ainar.io/ 
  • Kijk niet naar je arm tijdens de prik. Dat helpt bij het ontspannen.  

Bekijk ook deze video over prikangst met Arts Infectieziektebestrijding i.o. Mees van der Hoff. 

Meer info 

Heb je nog vragen of is iets je nog niet helemaal duidelijk? Neem dan contact met ons op via nummer 088-229 91 04 of mail naar prikangst@ggdfryslan.nl. Onze medewerkers staan je graag te woord of beantwoorden je mail.