Introductie Hulpkaart

03 maart 2021

Sommige mensen hebben een verhoogd risico om flink de weg kwijt te zijn, letterlijk of figuurlijk. Dit kan gaan om dementie, een verslaving, een verstandelijke beperking of een psychische kwetsbaarheid. Om deze mensen snel de hulp te bieden die zij op dat moment nodig hebben, is de Hulpkaart ontwikkeld. Op de hulpkaart staat informatie die omstanders en dienstverleners helpt om direct te doen wat nodig. Dat voorkomt onnodige escalatie van lastige situaties.

De Hulpkaart is een opvouwbaar kaartje in het formaat van een bankpas dat een (kwetsbaar) persoon bij zich kan dragen. Op dat kaartje staat wat je wel of juist niet moet doen om de persoon van de hulpkaart te helpen. Dat kunnen eenvoudige zaken zijn zoals rustig blijven of iemand even de gelegenheid geven om tot zichzelf te komen. Ook staat er een telefoonnummer op van iemand die de persoon vertrouwt en die kan helpen. Uit onderzoek door UMC Utrecht blijkt dat de Hulpkaart helpt om escalatie te voorkomen en een positief effect heeft op de mentale gezondheid van de kaarthouders.

GGD Fryslân ondersteunt samen met de gemeenten Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Waadhoeke en Stichting Aanzet (Stjoer) het project Hulpkaart van MEE Friesland. In deze gemeenten en bij de GGD Fryslânzijn een aantal medewerkers opgeleid tot Hulpkaartcoach, zij geven deze aan inwoners die het nodig hebben. Heeft uw gemeente interesse in de hulpkaart? Neem contact op met MEE Friesland. 

Meer weten? 

Meer informatie over het onderzoek en de hulpkaart is te vinden op  www.hulpkaart.nl