Ga naar de inhoud

Weren, Kleren en Smeren: Jeugd in Opeinde aan de slag met zonbescherming

15 juni 2024

Twee zonnebranddispensers op palen werden afgelopen zaterdag in Opeinde onthuld door sportieve kinderen en wethouder Maria le Roy. Dit gebeurde voorafgaand aan de seizoensafsluiting op Sportpark Douwe Kamp. Weren, Kleren, Smeren is de boodschap die sportverenigingen, de basisschool en kinderopvang uit Opeinde de jeugd wil meegeven. De komende vier jaren gaat GGD Fryslân op verschillende locaties in gesprek over het plaatsen van dispensers en schaduwdoeken en het geven van voorlichting om huidkanker te voorkomen.

“We vinden het belangrijk om onze inwoners beter te beschermen tegen uv-straling en ze te vertellen over het belang van Weren, Kleren en Smeren”, aldus wethouder van der Zwan van gemeente Smallingerland. In Opeinde gaan meerdere locaties zich actief inzetten om voorlichting te geven over zonbescherming: voetbalvereniging ONT, korfbalvereniging KC de Pein, tennisvereniging Douwekamp, Kinderwoud de Djerreblomkes en basisschool Leister Igge. Naast zonnebranddispensers en schaduwdoeken komen er op deze locaties posters en is er aandacht voor gezond zongedrag via nieuwsbrieven en social media.    

Aan de slag in drie Friese gemeenten

De campagne in Opeinde is onderdeel van een groter project in samenwerking met de gemeenten Smallingerland, Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren. De komende vier jaar werkt GGD Fryslân in deze drie gemeenten aan huidkankerpreventie, gefinancierd door KWF Kankerbestrijding en met het Nationaal Huidfonds als inhoudelijk kennispartner. Scholen, kinderdagverblijven, sportverenigingen en zwemlocaties krijgen de kans om schaduwdoeken en zonnebranddispensers te plaatsen. Voorlichting over zonbescherming is onderdeel van het project en locaties zorgen er ook voor dat dit thema jaarlijks terugkomt. Op verschillende Friese evenementen worden smeerteams van KWF ingezet.  

Zon belangrijkste veroorzaker van huidkanker

Met ruim 77.000 diagnoses per jaar (2023) is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het betreft bijna de helft van alle kankerdiagnoses bij elkaar. En in Nederland groeit dat aantal harder dan in andere Europese landen. Blootstelling van de huid aan uv-straling geeft altijd huidschade en is de voornaamste oorzaak van het ontstaan van huidkanker.

Weren, Kleren, Smeren

Gelukkig zijn er drie eenvoudige maatregelen om de huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de zon: Weren, Kleren en Smeren. De schaduw opzoeken, bedekkende kleding dragen en de onbedekte huid insmeren met zonnebrandcrème (factor 30+ met uv-A-filter). Toch is het toepassen van deze maatregelen nog lang niet vanzelfsprekend. Er is dus actie nodig!

Verklein je risico op huidkanker: Weren, Kleren, Smeren!

Weren

Weren betekent: zoek de schaduw op! Bij zonkracht 3 of hoger blijf je zoveel mogelijk uit de volle zon als je naar buiten gaat. Zoek een plekje in de schaduw van een gebouw, boom, luifel of parasol.

Kleren

Kleren betekent: draag bedekkende kleding, hoed en zonnebril. Kleding beschermt je huid tegen schadelijke uv-straling. Dus draag een shirt met lange mouwen, hoed en zonnebril als je naar buiten gaat. Wil je het nog beter doen? Draag dan uv-werende kleding.

Smeren

Smeren betekent: smeer je in met zonnebrandcrème van minimaal factor 30 mét uv-A filter. Breng een half uur voor je naar buiten gaat zonnebrandcrème aan en herhaal dit elke 2 uur en na het zwemmen, sporten of afdrogen. Denk vooral aan de huid die niet in de schaduw is of bedekt wordt door kleding.

Ga voor meer informatie naar de website van Voorkom Huidkanker.