Wat het met je doet als ouder

Een baby die veel huilt, is voor veel ouders moeilijk. Het vele huilen kan je wanhopig maken. Je kunt het gewoon niet negeren, het doet iets met je. Je wilt niet dat je baby huilt. Je wilt weten wat er aan de hand is en het voor je baby oplossen. Als dat niet lukt, geeft dat een rotgevoel. Maar stress bij jou zorgt ook voor stress bij je baby. Wij zijn er voor jou en je baby.

Goed voor jezelf zorgen

Je kunt pas goed voor je baby zorgen, als je goed voor jezelf zorgt. Het is daarom belangrijk dat je:

  • niet te moe wordt. Zorg voor voldoende rust.  
  • ook middagdutjes doet. Ga verder op tijd naar bed en wissel de zorg voor je baby af met je partner.  
  • hulp van familie en vrienden accepteert. Durf ze ook om hulp te vragen. Zij kunnen zo nu en dan voor je baby zorgen zodat jij en je partner even kunnen rusten.   
  • ook tijd vrij maakt voor ontspannende activiteiten. 

Zie je het even niet meer zitten? Wacht dan niet langer, maar neem contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Waar je op moet letten

Maak met jezelf de afspraak: ik schud of sla mijn kind niet, hoe erg het huilen ook is. Ben je heel boos of wanhopig? Probeer eerst zelf rustig te worden. Zorg dat je kind veilig is, doe een paar stappen terug en denk eerst even aan jezelf. Ga pas terug naar je baby als je weer tot rust bent gekomen.

Let extra op jezelf als je: 

  • erg moe bent.  
  • veel stress hebt.  
  • alcohol of drugs (hebt) gebruikt.  

Op die momenten voel je je namelijk extra machteloos. Heb je vervelende gedachten over de situatie of over je baby? Vraag om hulp. Aan bijvoorbeeld je familie of vrienden zodat je even tot rust kan komen. Ook wij zijn er voor je. Neem gerust contact met ons op.

Wat huilen van je baby met je kan doen

  • Als je gespannen, bezorgd of moedeloos wordt van het huilen, wil je van alles doen om het huilen te stoppen. Goed bedoeld, maar dat werkt juist soms tegen. Als jij namelijk onrustig bent en van alles probeert om je baby stil te krijgen, dan is/wordt je baby ook onrustig. Je geeft je baby juist meer prikkels en maakt hem of haar nog vermoeider. 
  • Misschien merk je aan jezelf dat je niet meer zo op je baby reageert als hij of zij rustig is. Probleem hiervan is dat baby’s vaak meer gaan huilen. Dan krijgen ze immers wel aandacht.
  • Het liefst maak je je baby altijd tevreden en blij. Je wilt het gewoon goed doen. Jammer genoeg werkt het zo niet altijd. Misschien huilt jouw baby veel meer dan je ooit had gedacht. En dat is best wel even schrikken. Je hebt het gevoel dat je er geen invloed op hebt en dat het nooit meer goedkomt. Soms helpen de adviezen niet zoveel. Dan denken we graag met je mee, hoe je wel met de situatie om kan gaan.
  • Je bent geen slechte ouder als je geïrriteerd of boos wordt omdat je baby veel huilt. Die gevoelens horen er soms helaas bij. Je kunt je gaan afvragen: kan ik dit wel? Het maakt je onzeker. Soms ben je er misschien ook wel helemaal klaar mee. Veel ouders schamen zich voor hun negatieve gedachten over hun kind.  Als je te boos of geïrriteerd wordt, kun je je zelfbeheersing verliezen. Soms weten ouders door het vele huilen niet meer wat ze moeten doen en gaan ze hun baby schudden of slaan. Bekijk ook de video: Niet schudden.

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.

Op werkdagen bereikbaar van 08.00-17.00 uur.

Bekijken de contactmogelijkheden