Veelgestelde vragen over Gezondheidsmonitor Jeugd 2023

Heb je nog vragen over de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023? Vind hier het antwoord op jouw vraag. Staat jouw vraag er niet bij? Mail dan gerust naar epidemiologie@ggdfryslan.nl. Wij helpen je graag.

Vragen over jouw deelname

De Nederlandse gemeenten hebben de wettelijke taak de gezondheidstoestand van de jongeren te monitoren (periodiek verzamelen van gegevens). Deze taak wordt door de GGD uitgevoerd. Door middel van de Gezondheidsmonitor Jeugd krijgen we inzicht in hoe jongeren hun gezondheid ervaren en beoordelen. Het geeft inzicht in belangrijke onderwerpen zoals geluk, eenzaamheid, stress en vertrouwen. En leefstijl thema’s zoals bewegen en alcoholgebruik. De Gezondheidsmonitor Jeugd is een landelijk onderzoek, waarbij we alle (reguliere) voorgezet onderwijs scholen vragen om mee te doen. GGD Fryslân gebruikt de uitkomsten van het onderzoek om de Friese gemeenten te adviseren bij het maken van beleid. Zo helpen we jongeren in Fryslân gezond en veilig op te groeien. Ook krijgen de deelnemende scholen in Friesland een schoolprofiel met hierin de belangrijkste uitkomsten van de school.

Alle (reguliere) voorgezet onderwijs scholen zijn gevraagd om mee te doen. Om betrouwbare informatie te verzamelen over de gezondheid van de jongeren is het belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren (en dus scholen) meedoen. In Fryslân doen ruim 60 (reguliere) voortgezet scholen mee.

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren meedoen. Zo krijgen de GGD, de gemeenten en ook de scholen een goed beeld van de gezondheid van de Friese jongeren.

Doet jouw school ook mee en zit jij in klas 2 of klas 4? Dan vragen wij jou om in een lesuur een digitale vragenlijst in te vullen. Meestal is dit in een mentorles. De vragenlijst bevat verschillende onderwerpen, zoals gezondheid, welzijn, leefstijl, vrije tijd en school.

Het is bekend dat meer jongeren de vragenlijst invullen als dit op school wordt gedaan in de klas dan wanneer ze dat thuis moeten doen.

De resultaten van het onderzoek worden openbaar gemaakt via de website van GGD Fryslân (bij het nieuws), via de website Vzinfo.nl en via RIVM Statline. De GGD rapporteert alleen over groepen. Over individuele jongeren levert de GGD geen informatie.  Jouw school ontvangt van de GGD een rapportage (schoolprofiel) met daarin de resultaten over groepen. Jouw school is eigenaar van de schoolrapportage en bepaalt zelf of andere organisaties de resultaten mogen zien.

Nee, deelname aan de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 is geheel vrijwillig. Alle ouder(s)/verzorger(s) én jij en je klasgenoten worden vooraf geïnformeerd over het onderzoek. Willen jouw ouder(s)/verzorger(s) niet dat je meedoet aan de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023? Dan kunnen jouw ouder(s)/verzorger(s) dit doorgeven aan jouw school zonder dat zij hiervoor een reden hoeven op te geven. Ook als je zelf niet mee wilt doen, dan kun jij dit (ter plekke) aangeven. Voor de betrouwbaarheid van het onderzoek is het echter belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren meedoen aan het onderzoek.

Jazeker! Ook dit willen we graag horen. We willen van alle jongeren weten hoe het met ze gaat. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren meedoen. Zo krijgen de GGD, de gemeenten en de (reguliere) voortgezet onderwijs scholen een goed beeld van de gezondheid van de Friese jeugd.

Vragen over vervolg(gesprekken) en meer informatie

Jazeker! Je kan terecht bij de verpleegkundige van jouw school. Voor vragen op het gebied van seksuele gezondheid kan je ook praten met een verpleegkundige van Soa/Sense. Op onze website vind je onze contactgegevens. Op de website van JouwGGD kun je anoniem chatten met een verpleegkundige.

Alle informatie over gezondheid voor jongeren vind je op de website van JouwGGD. Bijvoorbeeld antwoord op vragen over je lichaam, je gevoel of dingen waar je liever niet thuis over praat.

Vragen over Privacy en veiligheid

Bij het onderzoek is jouw privacy gewaarborgd. Je hoeft niet in te loggen. Jij vult de vragenlijst in via een algemene link. Deze link is uniek voor elke school, op die manier weten we op welke school de vragenlijst is ingevuld. In de vragenlijst wordt niet gevraagd naar jouw naam, geboortedatum, adres of BSN-nummer. De GGD vraagt alleen jouw viercijferige postcode, zodat de GGD de gegevens op gemeenteniveau kan analyseren. Voor elk onderzoek is het verplicht om een privacyverklaring op te stellen. Bekijk de privacyverklaring van Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 op onze website.

Uiteraard voert de GGD dit onderzoek uit conform de AVG wet- en regelgeving. In dit onderzoek worden voldoende beveiligingsmaatregelen genomen om gegevens te beveiligen tegen verlies en tegen enige vorm van onrechtmatige verwerking. Bijvoorbeeld door het gebruik van een beveiligde website waar jij de vragenlijst invult. 

De vragenlijst is geprogrammeerd door  het onderzoeksbureau Research 2Evolve (ISO 27001 gecertificeerd). Er is gebruikt gemaakt van survalyzer als softwarepakket voor de online vragenlijst.

De vragenlijst voor de Gezondheidsmonitor jeugd wordt extern gehost op een ISO 27001 gecertificeerde, dedicated server. De beveiliging van de server wordt regelmatig getest met een pen & hacktest die een gespecialiseerde, externe partij uitvoert. Daaruit blijkt dat de omgeving goed is beveiligd en geen kwetsbaarheden heeft. GGD GHOR Nederland en Research 2Evolve hebben daarnaast een verwerkersovereenkomst gesloten waarin de verplichtingen en verantwoordelijkheden van beide partijen zijn vastgelegd met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.