Ruim één op de drie Friezen stookt regelmatig hout

16 december 2016 - Ruim één op de drie Friezen stookt regelmatig hout; ongeveer tweederde houdt daarbij rekening met de buren en de meeste Friezen hebben geen last van gezondheidsklachten door het stoken van hout. Dat blijkt uit een panelonderzoek van GGD Fryslân in december 2016. 1275 Friezen hebben aan dit onderzoek meegedaan.

Het stoken van hout is vooral gezellig

36% van de deelnemers aan het onderzoek heeft een houtkachel, pelletkachel of open haard. Die wordt vooral gebruikt als bijverwarming (73%), voor de gezelligheid (74%) en de andere stralingswarmte die de kachel geeft (73%).

Gezondheid en veiligheid bij het hout stoken in huis

Van de panelleden met een houtkachel, pelletkachel of open haard houdt 96% rekening met de gezondheid en veiligheid van zichzelf en hun gezin, o.a. door alleen droog en schoon hout te stoken (85%) of speciale pellets voor de pelletkachel te gebruiken. 77% laat jaarlijks de schoorsteen vegen. 32% zegt nooit rekening met de buren te houden. Diegenen die wel rekening houden met hun buren doen dat vooral door droog en schoon hout of pellets te stoken (88%) en door géén geverfd of geïmpregneerd hout of spaanplaten te stoken (62%).

Gezondheidsklachten door het stoken van hout

De meeste panelleden (71%) geven aan geen gezondheidsklachten te hebben door het stoken van hout in hun woonomgeving. Ruim een kwart (27%) van de panelleden geeft aan soms tot vaak gezondheidsklachten te hebben door het stoken. Het gaat vooral om irritaties aan ogen of neus (55%) en om hoesten (51%). 14% van de ouders geeft aan dat ook hun kinderen wel eens gezondheidsklachten hebben door houtrook. Ook bij kinderen gaat het vooral om hoesten (60%) en irritaties aan ogen of neus (58%).

Is houtrook even schadelijk als sigarettenrook?

Hierover zijn de meningen van de panelleden sterk verdeeld: 55% is het hier (helemaal) mee eens en 45% is het er (helemaal) niet mee eens. GGD Fryslân vindt dat deze vergelijking niet zonder meer is te maken: alle rook is ongezond. GGD Fryslân raadt daarom aan bij het verbranden van hout het inademen van schadelijke stoffen zoveel mogelijk te beperken.