Zikavirus

Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet wordt met het zikavirus krijgt klachten. De ziekteverschijnselen zijn over het algemeen vrij mild.

Wat is het zikavirus?

De muggen die het zikavirus verspreiden, komen niet van nature voor in Nederland. Zikakoorts verloopt meestal vrij mild. Een infectie tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. 

Het zikavirus komt al langer voor in Afrika, Azië en de landen in en rond de Indische Oceaan. In Nederland zijn er tot nu toe alleen importgevallen van zikavirusinfectie bekend. Omdat de gelekoorts- of denguemug (Aedes aegypti) niet van nature voorkomt in Nederland, is de kans op verspreiding van het zikavirus te verwaarlozen. 

Hoe werkt een besmetting?

Het virus wordt overgedragen door de gelekoortsmug (Aedes aegypti). Deze muggensoort komt voor in (sub)tropische gebieden, zoals Azië, Afrika, Zuid- en Midden-Amerika en delen van Noord-Amerika. De mug leeft in de buurt van mensen en steekt bijna alleen maar mensen. Als een gelekoortsmug iemand steekt die het zikavirus bij zich draagt, raakt de mug besmet. Vervolgens kan de mug na enkele dagen andere mensen besmetten met het virus door een muggenbeet.  

Een uitbraak kan dus alleen ontstaan als er mensen zijn die het virus bij zich dragen én er grote aantallen steekmuggen aanwezig zijn die dit virus kunnen verspreiden. Het zikavirus kan heel soms via seksueel contact worden overgedragen. Het virus is namelijk in sperma gevonden. De kans dat je op deze manier besmet wordt, is echter heel klein. Ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet wordt met het zikavirus, krijgt klachten. Klachten treden meestal op tussen de 3 tot 12 dagen na besmetting. Wetenschappers zijn het erover eens dat besmetting met het zikavirus schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.  

Wat merk ik?

Een infectie met het zikavirus geeft bij ongeveer 1 op de 5 mensen klachten. Klachten die kunnen voorkomen, zijn:

  • Acute (matige) koorts
  • Niet-etterige ontsteking van het oog
  • Spier- en gewrichtspijn (vooral van de handen en de voeten, soms gewrichtszwelling)
  • Huiduitslag (vaak beginnende in het gezicht en uitspreidend over de rest van het lichaam)
  • Minder vaak: hoofdpijn, gebrek aan eetlust, overgeven, diarree en buikpijn

Wat kan ik doen?

Meestal merken mensen niet dat ze besmet zijn. Soms krijgen ze milde klachten. Meestal verdwijnen klachten vanzelf na 2 tot 7 dagen zonder ernstige problemen. Uitzieken en eventueel paracetamol innemen om de klachten wat te verlichten is voldoende.  

Neem contact op met de huisarts als je zwanger bent en klachten hebt en vermeld welke landen tijdens de reis bezocht zijn. 

Er bestaat geen vaccinatie tegen het zikavirus. 

Ben je in een land waar het zikavirus voorkomt, dan kun je je alleen beschermen door muggenwerende maatregelen te nemen. Doe dit vooral overdag, omdat de mug die het zikavirus overbrengt dan en in de vroege avond tot aan de schemering steekt. 

Muggenwerende maatregelen zijn: 

  • Draag bedekkende kleding. 
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET  bevat.  
  • Slaap onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. 

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.

Op werkdagen bereikbaar van 08.30-17.00 uur