Jaarlijkse vaccinaties (RVP)

Aan ieder kind in Nederland bieden wij, door middel van vaccinaties, bescherming tegen ernstige infectieziekten. Dit is gratis en vrijwillig. In Fryslân organiseren we het geven van vaccinaties op een uitgebreide manier voor kinderen van 9, 10 en 14 jaar. Van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) krijg je hiervoor een uitnodiging in de brievenbus. Wij geven jouw kind de prik.

Vaccinaties BMR/DTP, HPV en Meningokokken

In het jaar dat jouw kind 9, 10 of 14 jaar wordt, kan hij of zij weer gevaccineerd worden tegen infectieziekten. We doen dit in Nederland al sinds 1957. Vaccineerden we eerder tegen vier infectieziekten, nu geven we prikken tegen twaalf infectieziekten. Voor meer informatie over de vaccinaties en tegen welke ziekten ze beschermen, verwijzen we je graag naar onze pagina Vaccinaties

  • Kinderen vanaf de leeftijd van 9 jaar kunnen de DTP- en BMR-vaccinatie krijgen. 
  • Kinderen vanaf de leeftijd van 10 jaar kunnen de HPV vaccinatie krijgen. 
  • 14-jarigen kunnen de MenAWCY-vaccinatie krijgen. 

Inhaalcampagne voor jongens en meisjes tot 18 jaar

Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen jongeren een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze 10 worden. Jongeren tot 18 jaar die de vaccinatie nog niet hebben gehad, kunnen ook in dit jaar een HPV-vaccinatie krijgen. Zij krijgen daar automatisch een uitnodiging per brief voor. 

Ben je geboren in 2005, 2007, 2010, 2011 of 2013? Dan word je in 2023 uitgenodigd.

Toestemming voor uitwisselen gegevens

Vanaf 1 januari 2022 hebben wij jouw toestemming nodig voor het uitwisselen van vaccinatiegegevens en persoonsgegevens met het RIVM. In de uitnodiging voor een vaccinatie vragen wij die toestemming voortaan aan jou. Zo weet het RIVM precies wie welke prik heeft gehad en ontvang je geen onnodige herinneringen. 

Waar wordt welke prik gegeven?

De vaccinaties vinden in het voorjaar en najaar plaats. Je ontvangt de uitnodiging voor de prik van jouw kind waarschijnlijk rond februari en augustus/september. Heb je nog geen uitnodiging gekregen? Bel ons dan even op 088 22 99 444Belangrijk om mee te nemen naar de prikafspraak: de oproepkaart en het vaccinatiebewijs. Als je deze papieren niet hebt, neem dan het paspoort of de identiteitskaart van je kind mee. 

Tip: Wij geven de prik in de bovenarm. Let daarom op welke kleren je kind aantrekt.  

Je vindt op de pagina met locaties een volledig overzicht waar welke prik wordt gegeven.

Voorbereiden op een prik

Een prik krijgen kan erg spannend zijn voor je kind. Als ouder wil je je kind zo goed mogelijk hierop voorbereiden. Ook tijdens en na de prik wil je graag helpen en steunen. Wij geven je een aantal tips hoe je dit kan doen. De tips kun je vinden op de pagina Voorbereiden op een prik.

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.

Bereikbaar op werkdagen van 08.00-17.00 uur.

Bekijk de contactmogelijkheden