Ga naar de inhoud

Jaarlijkse vaccinaties voor kinderen

In Fryslân organiseren wij een aantal weken per jaar vaccinatiedagen. Dat doen we voor alle kinderen in Fryslân van 9, 10 en 14 jaar. Of je nu in Bolsward, Dokkum of Heerenveen woont, je kunt terecht op meerdere Friese locaties met ruime openingstijden.

Vaccinaties beschermen

Vaccineren zorgt ervoor dat alle mensen in Fryslân beter beschermd zijn tegen ernstige ziekten. Alle GGD’en in Nederland zijn het hele jaar beschikbaar voor een inenting.

In Nederland vinden wij het belangrijk dat kinderen een gezonde start krijgen. Vaccinaties tegen besmettelijke infectieziekten horen daarbij. Daarom hoeft u als ouder niet te betalen. De Rijksoverheid organiseert dit, daarom heet dit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Alle landen in de wereld kennen een vergelijkbaar programma.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stuurt jou de uitnodiging. Onze artsen en verpleegkundigen geven de inentingen. Ook beantwoorden zij al jouw vragen.

Bekijk hier hoe wij jouw (vaccinatie)gegevens veilig bewaren op de pagina Privacy van jouw kind.

Vaccinaties 9, 10 of 14 jaar

In het jaar dat jouw kind 9, 10 of 14 jaar wordt, kan hij of zij weer gevaccineerd worden tegen infectieziekten. Kinderen vanaf de leeftijd van 9 jaar kunnen de DTP- en BMR-vaccinatie krijgen. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen de HPV-vaccinatie krijgen. 14-jarigen kunnen de Meningokokken ACWY-vaccinatie krijgen.

Neem dit mee naar de afspraak

  • Oproepkaart
  • Eventuele vaccinatiebewijzen
  • De uitnodiging van het RIVM
  • De ingevulde folder van GGD Fryslân
  • Als je deze papieren niet hebt, neem dan het paspoort of de identiteitskaart van je kind mee.

Je kunt zelf kiezen welke locatie en tijd het beste in jouw agenda passen. Bekijk de pagina met locaties voor volledig overzicht waar welke prik wordt gegeven.

Word je uitgenodigd voor meerdere vaccinaties tegelijk? Meerdere vaccinaties op hetzelfde moment zijn mogelijk. Heb je hier vragen over? Stel deze dan aan de arts die aanwezig is op de vaccinatielocatie of bel 088 22 99 444.

Prik gemist of inhalen

Is jouw kind niet gevaccineerd en wil je dit alsnog laten doen? Of heb je een uitnodiging gemist? Er staan altijd professionals van GGD voor je klaar om de vaccinaties alsnog te geven. Bel ons voor advies of een afspraak via 088 22 99 444.

Waar wordt welke prik gegeven?

De vaccinaties van jouw 9, 10 en 14-jarige kind(eren) vinden elk jaar in het voorjaar en najaar plaats. Je ontvangt de uitnodiging voor hun prik meestal rond februari en augustus/september. Op de pagina met locaties vind je een volledig overzicht waar welke prik wordt gegeven.

Baby's en peuters kunnen het hele jaar terecht op het consultatiebureau.

Voorbereiden op een prik

Een prik krijgen kan erg spannend zijn voor je kind. Als ouder wil je je kind zo goed mogelijk hierop voorbereiden. Ook tijdens en na de prik wil je graag helpen en steunen. Wij geven je een aantal tips hoe je dit kan doen. De tips kun je vinden op de pagina Voorbereiden op een prik.

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.

Bereikbaar op werkdagen van 08.00-17.00 uur.

Bekijk de contactmogelijkheden