Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Vaccinatieronde DTP/BMR, HPV en MenACWY

Aan ieder kind in Nederland bieden wij - gratis en vrijwillig - bescherming tegen ernstige infectieziekten. Dit doen we door het geven van vaccins. Hier vind je de meest actuele informatie over de vaccinaties van de 9-jarigen, de HPV-vaccinatie en de MenACWY-vaccinatie welke in oktober 2021 plaatsvinden.
Voor de vaccinatieronde maken wij gebruik van de huidige vaccinatielocaties voor coronavaccinatie in Leeuwarden, Drachten, Sneek en Heerenveen. Deze locaties zijn goed georganiseerd, beschikken over voldoende parkeerruimte en de prikloketten bieden veel privacy. Op de aangegeven data van de vaccinatieronde worden er geen coronavaccinaties gegeven. Bekijk de folder(s) voor de adresgegevens van de locaties.

DTP- en BMR-vaccinatie (9-jarigen)

In Nederland wordt al sinds 1957 gevaccineerd tegen infectieziekten. Voorheen waren dit vier ziekten, tegenwoordig wordt er ingeënt tegen twaalf infectieziekten. Het programma is niet verplicht en wordt gratis aangeboden. Lees meer over de DTP- en BMR-vaccinatie op de pagina over vaccinaties voor 9-jarigen.

Download de folder: DTP- en BMR-vaccinatie

HPV-vaccinatie (12-jarigen)

Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging voor de HPV-prikken. De uitnodiging voor de eerste prik krijg je in de eerste helft van het jaar. In het najaar volgt een uitnodiging voor de tweede prik. De vaccinatie werkt het beste als je nog niet met het virus in aanraking bent gekomen. Lees meer over de HPV-vaccinatie op de pagina over vaccinaties voor 12-jarigen.

Download de folder: HPV-vaccinatie

MenAWCY-vaccinatie (14-jarigen)

Meningokokkenziekte is een ziekte die je krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek door type W. Ook gaan er ieder jaar meer mensen dood als gevolg van de bacterie. Meestal word je niet ziek van de meningokok. Heel soms blijft de bacterie in je lichaam en komt deze in je bloed of zenuwstelsel terecht. Je wordt dan snel heel ziek door een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging.  Lees meer over de MenAWCY-vaccinatie op de pagina over vaccinaties voor 14-jarigen.

Download de folder: MenACWY-vaccinatie
d

Hoe werkt de vaccinatieronde?

  • Deze vaccinatieronde vindt plaats in oktober 2021.
  • De uitnodigingen voor betreffende vaccinaties worden in de loop van september 2021 verstuurd. Mocht je een uitnodiging verwachten en heb je begin oktober nog niks ontvangen? Neem dan contact op met onze frontoffice via 088 22 99 444.
  • Neem je oproepkaart en het vaccinatiebewijs mee. Heb je deze papieren niet, dan vragen wij om je legitimatiebewijs.
  • De vaccinaties zijn gratis.
  • Tip: wij prikken in de bovenarm. Houd hier rekening mee bij je kledingkeuze.

Veelgestelde vragen

Op de locatie nemen we extra hygienemaatregelen en beperken we sociale contacten. We vragen je ook om met een aantal dingen rekening te houden:

  • Kom alleen als je geen klachten hebt zoals neusverkoudheid, hoesten of keelpijn.
  • Kom niet naar de afspraak als één van je gezinsleden koorts heeft.
  • Er mag maar één ouder/verzorger op de afspraak mee komen.
  • Heb je als ouder/verzorger last van bovengenoemde klachten, dan mag iemand anders mee naar de afspraak komen.
  • Volwassenen en kinderen (vanaf 12 jaar) wordt gevraagd om een mondkapje te dragen.

GGD Fryslân maakt dit najaar voor de vaccinatieronde DTP en BMR voor de 9-jarigen, de HPV en de MenACWY vaccinaties gebruik van deze locaties in Leeuwarden, Drachten, Sneek en Heerenveen.

Deze locaties zijn goed georganiseerd, beschikken over voldoende parkeerruimte en de prikloketten bieden veel privacy. Op de aangegeven data worden er geen coronavaccinaties gegeven zodat wij de hele locatie kunnen gebruiken.

Het vaccinatiebewijs zat bij het groeiboekje uit de consultatiebureau periode. Mocht je dit kwijt zijn dan is dat geen probleem, wij vragen dan een je legitimatiebewijs. Je krijgt na de vaccinatie een bewijs van de vaccinatie mee.

In de folder staat een lijst met alle locaties en data. Je kunt daaruit een andere dag kiezen en op dezelfde tijd komen die in de uitnodiging staat. Hiervoor hoef je niet te bellen.

Ja, dit mag. Meld dit dan bij het informatieloket op de locatie. Beide vaccinaties kunnen dan worden gegeven.

Ja, dit mag. Meld bij het informatieloket op de locatie dat jouw kinderen tegelijk komen.

Dit is geen probleem. Meld dit dan bij het informatieloket op de locatie. Hier wordt het opgelost.

Dit is geen probleem als de oproepkaart(en) en de uitnodigingsbrief meegenomen worden,. Je kunt je anders melden bij het informatieloket op de locatie.

Op iedere locatie is een speciale ruimte waar een ervaren medewerker jouw kind op zijn gemak stelt en alle tijd neemt om rustig een vaccinatie te kunnen geven.

Heb je nog vragen?

Heb je vragen of wil je meer informatie over de vaccinaties? Neem voor meer informatie contact met ons op.

Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 17:00 uur. Ook kan je iedere werkdag chatten met een jeugdverpleegkundige.

Chat met een jeugdverpleegkundige