Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Vaccinaties 9-jarigen

In Nederland wordt al sinds 1957 gevaccineerd tegen infectieziekten. Voorheen waren dit vier ziekten, tegenwoordig wordt er ingeënt tegen twaalf infectieziekten. Het programma is niet verplicht en wordt gratis aangeboden.

Groepsimmuniteit

Omdat bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd komen deze infectieziekten nauwelijks meer voor, en is ‘groepsimmuniteit’ bereikt. Dat wil zeggen dat niet alleen gevaccineerde mensen worden beschermd tegen deze twaalf infectieziekten, maar ook dat niet-gevaccineerde mensen minder kans lopen op een infectieziekte. De vaccinatiegraad ligt in Nederland gemiddeld boven de 90%.

In het jaar dat kinderen 9 jaar worden krijgen alle kinderen in Nederland twee vaccinaties aangeboden; de DTP en BMR (tegen difterie, tetanus, polio en bof, mazelen, rode hond). Deze twee prikken geven we vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Dit programma zorgt ervoor dat alle kinderen in Nederland goed beschermd worden tegen ernstige ziektes. De vaccinaties in Fryslân worden gegeven door GGD Fryslân.

Oproep voor vaccinaties

Alle kinderen in de provincie Fryslân krijgen in het jaar dat ze 9 jaar worden een uitnodiging voor de DTP en BMR vaccinatie. In 2020 krijgen kinderen geboren in 2011 een uitnodiging voor de vaccinaties in het najaar. Kinderen in de gemeente Harlingen ontvangen in april/mei een uitnodiging.

Veel gestelde vragen

Welke vaccinaties krijgen kinderen op 9-jarige leeftijd?
9-jarige kinderen krijgen 2 vaccinaties: DTP (Difterie, Tetanus, Polio) en BMR (Bof, Mazelen, Rodehond).
Mijn kind heeft ook kaarten met H epB, MenC en/of DKTP gekregen.
In dat geval heeft je kind deze vaccinatie(s) op jongere leeftijd niet gehad, niet volledig afgerond of de vaccinatie(s) is/zijn niet juist geregistreerd. Je kunt dit bespreken op de locatie waar je met je kind naartoe gaat. Je kind kan de vaccinatie(s) dan alsnog krijgen.
Waar kan ik mijn kind laten vaccineren?
Op de brief van het RIVM staat aangegeven waar, wanneer en hoe laat je kind wordt verwacht. De oproepkaarten en vaccinatiebewijs meenemen.
Probeer zoveel mogelijk op de aangegeven datum en tijdstip te komen, omdat er anders lange wachttijden ontstaan.
Ik kan niet op de aangegeven datum/tijdstip, wat nu?
Als je echt niet kunt op de aangegeven datum/tijd in je eigen gemeente, mag je met je kind naar een andere locatie in de provincie Fryslân gaan om de vaccinaties te halen. Het bijgevoegde oproepschema geeft aan waar je op welk moment terecht kunt. Hiervoor hoef je niet met de GGD te bellen.
NB: Probeer zoveel mogelijk wél op de aangegeven datum/tijd te komen, omdat er anders mogelijk lange(re) wachttijden ontstaan
Wat is een vaccinatiebewijs?
Dit is een kaart of een boekje dat je voor het eerste bezoek met je kind aan het consultatiebureau hebt ontvangen. Op deze kaart of in dit boekje staan alle vaccinaties genoteerd die je kind vanaf de geboorte heeft gekregen. Heb je vragen over dit vaccinatiebewijs dan kun je bellen met het RIVM-DVP NoordOost, T. 088 678 8950.
Zijn de vaccinaties verplicht?
Nee, maar het is en blijft verstandig om je kind te laten vaccineren.
Wat kosten de vaccinaties?
Als je met je kind naar de vaccinatielocatie komt, hoef je niets te betalen.
Wat zijn de bijwerkingen?
De bijwerkingen die bij de meeste vaccinaties kunnen voorkomen, zijn bijvoorbeeld een zere arm, een rode plek en/of een grieperig gevoel.
Doet het prikken pijn?

Alle prikken doen een beetje pijn.

Kan ik ook naar de huisarts voor de vaccinaties?
De GGD is verantwoordelijk voor deze vaccinaties. Bij je huisarts moet je de vaccinaties betalen.
Mijn kind is nog maar 8 jaar, moet hij/zij worden gevaccineerd?
Ja, de vaccinaties worden gegeven aan alle kinderen die dit jaar 9 jaar zijn geworden of nog 9 jaar moeten worden.
Kan mijn kind met zijn/haar ziekte of zijn/haar medicijnen wel gevaccineerd worden?
De behandelend arts van jouw kind weet het best welke aandoening je kind precies heeft, en kan adviseren of er een reden kan zijn om niet te vaccineren. Dit geldt ook voor medicijngebruik van je kind. Wil je het wel even melden op de vaccinatielocatie?

Contact

Heb je vragen? Neem contact met ons op.

Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur. Ook kan je iedere werkdag chatten met een jeugdverpleegkundige.

Chat met een jeugdverpleegkundige