Bescherm nu al je baby tegen kinkhoest. Laat je vaccineren vanaf de 22ste week van je zwangerschap (hoe eerder hoe beter). Je kunt op eigen kosten een kinkhoestvaccinatie krijgen bij GGD Fryslân. Maak een afspraak via 088-2299222.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. De kinkhoestbacterie wordt verspreid door kleine druppeltjes uit de keel die tijdens het hoesten in de lucht komen. Deze bacterie maakt een stof aan die ernstige hoestbuien veroorzaakt die lang kunnen aanhouden. Vooral baby's die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn, kunnen erg ziek worden. Kinkhoest kan bij baby's leiden tot longontsteking, ademnood, hersenschade en soms zelfs tot overlijden. Jaarlijks worden er gemiddeld 120 baby's met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen.

Waarom zwangeren vaccineren?

Na een kinkhoestvaccinatie maakt het lichaam antistoffen tegen kinkhoest aan. Deze antistoffen beschermen tegen kinkhoest. Bij een zwangere vrouw gaan deze antistoffen via de navelstreng ook naar de ongeboren baby. De baby is dan direct vanaf de geboorte tot de eerste kinkhoest-vaccinatie (6-8 week na de geboorte) al beschermd tegen kinkhoest.

Voor goede bescherming is het belangrijk dat vrouwen elke zwangerschap opnieuw een kinkhoestvaccinatie krijgen. Op deze manier komen er zoveel mogelijk antistoffen bij de ongeboren baby terecht. De beste periode om een zwangere vrouw te vaccineren is tussen de 28 en 32 weken zwangerschap. Vaccinatie is mogelijk tot 38 weken.

Is de vaccinatie veilig?

Uit onderzoek blijkt dat het vaccineren van zwangere vrouwen tegen kinkhoest veilig is voor moeder en de ongeboren baby. Het inenten van zwangere vrouwen tegen kinkhoest gebeurt al in andere landen zoals de Verenigde Staten en België (sinds 2013). Een vaccin alleen tegen kinkhoest bestaat niet, de GGD gebruikt Boostrix Polio®. Hierin zit een vaccin tegen Difterie, Kinkhoest, Polio en Tetanus. Deze vaccinatie is veilig voor moeder en baby. Na vaccinatie kun je milde klachten krijgen van pijn, roodheid of zwelling rondom de prikplek op de arm. Ook kun je even koorts krijgen. Deze klachten gaan vanzelf weer over, behandeling is niet nodig.

Wat is het beste moment in de zwangerschap om te vaccineren tegen kinkhoest?

Je kunt je laten vaccineren vanaf 22 weken zwangerschap tot aan het eind van de zwangerschap. Maar wel geldt: hoe vroeger hoe beter.

De kinkhoestvaccinatie voor zwangeren komt in het rijksvaccinatieprogramma.

De kinkhoestvaccinatie voor zwangeren wordt vanaf begin 2020 opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Dat betekent dat de alle zwangeren de vaccinatie dan gratis aangeboden krijgen. De verloskundige zal de zwangere dan daarvoor doorverwijzen naar de GGD. Tot die tijd is het helaas alleen mogelijk om gevaccineerd te worden tegen betaling (€32,50) bij de GGD of de eigen huisarts.

Meer informatie?

Meer informatie over de kinkhoestvaccinatie vind je op de website van het RIVM.

 

Op deze website gebruiken we cookies