Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals

Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

Bescherm nu al je baby tegen kinkhoest. Laat je vaccineren vanaf de 22ste week van je zwangerschap (hoe eerder hoe beter). Je kunt een kinkhoestvaccinatie gratis krijgen bij GGD Fryslân. Daarvoor maak je een telefonische afspraak via 088 22 99 455.

Alle zwangeren kunnen bij de Jeugdgezondheidszorg een afspraak maken voor de 22-wekenprik. Bel voor een afspraak met 088 22 99 455.  Deze vaccinatie is belangrijk voor de basisimmuniteit van jouw ongeboren kind. Het voorkomt een ziekenhuisopname door bijvoorbeeld kinkhoest en voorkomt dat je baby extra risico loopt. Tussen een coronavaccinatie en de 22-wekenprik moet minimaal 14 dagen zitten. Dit om duidelijk te houden welke bijwerkingen van welk vaccin kunnen zijn.  Meer informatie over de 22-wekenprik lees je op de website van de Rijksoverheid.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. De kinkhoestbacterie wordt verspreid door kleine druppeltjes uit de keel die tijdens het hoesten in de lucht komen. Deze bacterie maakt een stof aan die ernstige hoestbuien veroorzaakt die lang kunnen aanhouden. Vooral baby's die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn, kunnen erg ziek worden. Kinkhoest kan bij baby's leiden tot longontsteking, ademnood, hersenschade en soms zelfs tot overlijden. Jaarlijks worden er gemiddeld 170 baby's met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen.

Waarom zwangeren vaccineren?

Na een kinkhoestvaccinatie maakt het lichaam antistoffen tegen kinkhoest aan. Deze antistoffen beschermen tegen kinkhoest. Bij een zwangere vrouw gaan deze antistoffen via de placenta ook naar de ongeboren baby. De baby is dan direct vanaf de geboorte al beschermd tegen kinkhoest. Het is wel nodig om de baby te vaccineren, want de hoeveelheid antistoffen die de baby via de moeder heeft gekregen wordt langzaam minder. In meeste gevallen heeft de baby 1 prik minder nodig wanneer de moeder tijdens de zwangerschap al een kinkhoestprik heeft gehad. Voor goede bescherming is het belangrijk dat vrouwen elke zwangerschap opnieuw een kinkhoestvaccinatie krijgen. Op deze manier komen er zoveel mogelijk antistoffen bij de ongeboren baby terecht.

Wat is het beste moment?

Je kunt je laten vaccineren vanaf 22 weken zwangerschap tot aan het eind van de zwangerschap. Maar wel geldt: hoe vroeger hoe beter.

Vanaf 16 december 2019 zit de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren in het Rijksvaccinatieprogramma.

De kinkhoestvaccinatie voor zwangeren is vanaf 16 december 2019 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat betekent dat de alle zwangeren de vaccinatie gratis aangeboden krijgen. De verloskundige of gynaecoloog zal de zwangere daarvoor doorverwijzen naar de GGD.

 

Waar kan ik de prik halen en hoe maak ik een afspraak?

Wil je de 22 wekenprik graag halen? Daarvoor kun je een afspraak maken. Je kunt bellen naar GGD Fryslân 088 22 99 455. Je kunt de prik op steeds meer plekken halen. Vanaf 18 mei kan elke zwangere bij een consultatiebureau in haar eigen gemeente terecht. Bij het maken van de afspraak word je, indien mogelijk, ingepland bij jouw toekomstige consultatiebureau.

Is de vaccinatie veilig?

Uit onderzoek blijkt dat het vaccineren van zwangere vrouwen tegen kinkhoest veilig is voor moeder en de ongeboren baby. Het inenten van zwangere vrouwen tegen kinkhoest gebeurt al in andere landen zoals de Verenigde Staten en België (sinds 2013). Een vaccin alleen tegen kinkhoest bestaat niet. De GGD gebruikt tot 16 december de combinatievaccinatie Boostrix Polio®. Dit is een vaccin tegen Difterie, Kinkhoest, Polio en Tetanus. Na 16 december wordt gebruikt gemaakt van Boostrix®. Beide vaccinaties zijn veilig voor moeder en baby. Na vaccinatie kun je milde klachten krijgen van pijn, roodheid of zwelling rondom de prikplek op de arm. Ook kun je even koorts krijgen. Deze klachten gaan vanzelf weer over, behandeling is niet nodig.

Meer informatie?

Meer informatie over de kinkhoestvaccinatie vind je op de website van het RIVM en op www.22wekenprik.nl.