Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV)

Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging voor de HPV-prikken. De uitnodiging voor de eerste prik krijg je in de eerste helft van het jaar. In het najaar volgt een uitnodiging voor de tweede prik. De vaccinatie werkt het beste als je nog niet met het virus in aanraking bent gekomen.

HPV-prik

Je kunt besmet raken met het virus door seksueel contact. De prikken kun je het beste krijgen als je nog niet seksueel actief bent. Daarom worden meisjes op jonge leeftijd gevaccineerd. De prikken worden in Fryslân gegeven door GGD Fryslân. Als je de prik in het voorjaar hebt gemist, kun je in het najaar op een locatie terecht.

Het vaccin

De bescherming tegen HPV bestaat uit twee vaccinaties. De vaccinatie bestaat uit twee prikken. Tussen de twee prikken zit een periode van zes maanden. Je krijgt de vaccinaties in je bovenarm. De vaccinaties zijn gratis en niet verplicht. Binnen het Rijksvaccinatieprogramma wordt het vaccin Cervarix gebruikt.         

Oproep voor vaccinaties

Alle meisjes die 13 jaar worden in 2021 ontvangen een oproep voor de vaccinatie tegen HPV. Ook krijgen meisjes uit geboortejaar 2002 tot en met 2007 een (herhaal)oproep indien zij wel gestart zijn maar de serie nog niet hebben afgemaakt. 

Op de flyer staan de data, tijden en plaatsen vermeld waarop de vaccinaties in de verschillende gemeenten zullen plaatsvinden. Laat jij je ook vaccineren tegen de meningokokkenziekte? Dan krijg je de HPV-vaccinatie op hetzelfde moment. In dat geval kan je de datum en tijd in de HPV-flyer negeren.

De vaccinatie wordt in de bovenarm gegeven. Wil je hier rekening mee houden in je kledingkeuze? Vergeet daarnaast niet je identiteitskaart en je vaccinatiebewijs mee te nemen.

Extra coronamaatregelen

Op de locatie nemen we extra hygiëne maatregelen en beperken we het contact. Kom alleen als je geen klachten hebt zoals neusverkoudheid, hoesten of keelpijn. We vragen je ook om niet te komen als een van je gezinsleden koorts heeft. Daarnaast mag er maar een ouder/verzorger meekomen. Heb je als ouder/verzorger zelf last van bovengenoemde klachten, dan mag iemand anders mee naar de afspraak komen. 

  • Kom op het tijdstip en de locatie die staan aangegeven in de uitnodiging 
  • Neem je oproepkaart en uitnodigingsbrief mee 

Meer informatie

Ga voor informatie over de HPV-prikken naar de website van het Rijksvaccinatieprogramma.


Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker? Neem dan contact met ons op.

Bereikbaar op werkdagen van 8:00 tot 17:00. Ook kan je iedere werkdag chatten met een jeugdverpleegkundige.

Chat met een jeugdverpleegkundige