Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV)

Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging voor de HPV-prikken. De uitnodiging voor de eerste prik krijg je in de eerste helft van het jaar. In het najaar volgt een uitnodiging voor de tweede prik. De vaccinatie werkt het beste als je nog niet met het virus in aanraking bent gekomen.

HPV-prik

Je kunt besmet raken met het virus door seksueel contact. De prikken kun je het beste krijgen als je nog niet seksueel actief bent. Daarom worden meisjes op jonge leeftijd gevaccineerd. De prikken worden in Fryslân gegeven door GGD Fryslân. Als je de prik in het voorjaar hebt gemist, kun je in het najaar op een locatie terecht.

Het vaccin

De bescherming tegen HPV bestaat uit twee vaccinaties. Tussen de twee prikken zit een periode van zes maanden. Je krijgt de vaccinaties in je bovenarm. De vaccinaties zijn gratis en niet verplicht. Binnen het Rijksvaccinatieprogramma wordt het vaccin Cervarix gebruikt.         

Oproep voor vaccinaties

De groepsvaccinaties voor HPV zijn het afgelopen voorjaar, vanwege het coronavirus, uitgesteld tot na de zomervakantie.

Ben je geboren in 2007? Dan krijg je nu een uitnodiging voor een persoonlijke afspraak in augustus op een GGD locatie in Fryslân.

Op een aantal locaties zijn de groepsvaccinaties in het voorjaar nog wel door gegaan. Als je toen HPV1 hebt gehad, krijg je nu een uitnodiging voor HPV2.

Ben je ouder dan 13 jaar en ben je later gestart met de HPV-vaccinaties en zou je in het voorjaar uitgenodigd worden voor een vervolgvaccinatie? In dat geval krijg je nu een uitnodiging voor een persoonlijke afspraak in augustus op een GGD locatie in Fryslân.

Het is belangrijk dat je komt volgens de afspraak die je in de uitnodiging hebt gekregen. Lukt het echt niet op de datum/tijd van de uitnodiging? Dan is het mogelijk een nieuwe afspraak te maken op een van de extra spreekuren in Drachten, Sneek of Leeuwarden. Je kunt bellen via 088 22 99 444 of mailen naar hpv@ggdfryslan.nl om een nieuwe afspraak te maken of als je een andere vraag hebt.

Meer informatie

Ga voor informatie over de HPV-prikken naar de website van het Rijksvaccinatieprogramma.


Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker? Neem dan contact met ons op.

Bereikbaar op werkdagen van 8:00 tot 17:00. Ook kan je iedere werkdag chatten met een jeugdverpleegkundige.

Chat met een jeugdverpleegkundige