Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV)

Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging voor de HPV-prikken. De uitnodiging voor de eerste prik krijg je in de eerste helft van het jaar. In het najaar volgt een uitnodiging voor de tweede prik. De vaccinatie werkt het beste als je nog niet met het virus in aanraking bent gekomen.

HPV-prik

Je kunt besmet raken met het virus door seksueel contact. De prikken kun je het beste krijgen als je nog niet seksueel actief bent. Daarom worden meisjes op jonge leeftijd gevaccineerd. De prikken worden in Fryslân gegeven door GGD Fryslân. Als je de prik in het voorjaar hebt gemist, kun je in het najaar op een locatie terecht.

Het vaccin

De bescherming tegen HPV bestaat uit twee vaccinaties. Tussen de twee prikken zit een periode van zes maanden. Je krijgt de vaccinaties in je bovenarm. De vaccinaties zijn gratis en niet verplicht. Binnen het Rijksvaccinatieprogramma wordt het vaccin Cervarix gebruikt.         

Oproep voor vaccinaties

Meisjes geboren in 2007 krijgen in de eerste helft van het jaar een flyer met een uitnodiging voor de eerste prik. De uitnodiging voor de tweede prik volgt in het najaar. Als je ouder bent en nog een prik moet inhalen kun je op het locatieschema in de flyer zien waar en wanneer je terecht kunt om de prik alsnog te krijgen.   

Woon je in een van onderstaande gemeenten? Klik dan op jouw gemeente voor een overzicht waar je terecht kunt.

Meer informatie

Voor informatie over de HPV-prikken, bekijk de website van het Rijksvaccinatieprogramma en brochure HPV.


Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker? Neem dan contact met ons op.

Bereikbaar op werkdagen van 8:00 tot 17:00. Ook kan je iedere werkdag chatten met een jeugdverpleegkundige.

Chat met een jeugdverpleegkundige Chat met een jeugdverpleegkundige
Op deze website gebruiken we cookies