Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV)

Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging voor de HPV-prikken. De uitnodiging voor de eerste prik krijg je in de eerste helft van het jaar. In het najaar volgt een uitnodiging voor de tweede prik. De vaccinatie werkt het beste als je nog niet met het virus in aanraking bent gekomen.

HPV-prik

Je kunt besmet raken met het virus door seksueel contact. De prikken kun je het beste krijgen als je nog niet seksueel actief bent. Daarom worden meisjes op jonge leeftijd gevaccineerd. De prikken worden in Fryslân gegeven door GGD Fryslân. Als je de prik in het voorjaar hebt gemist, kun je in het najaar op een locatie terecht.

Het vaccin

De bescherming tegen HPV bestaat uit twee vaccinaties. Tussen de twee prikken zit een periode van zes maanden. Je krijgt de vaccinaties in je bovenarm. De vaccinaties zijn gratis en niet verplicht. Binnen het Rijksvaccinatieprogramma wordt het vaccin Cervarix gebruikt.         

Oproep voor vaccinaties

De groepsvaccinaties voor HPV zijn vanwege het coronavirus uitgesteld. Dit doen we om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Deze maatregel geldt voor heel Nederland.

De vaccinaties voor HPV worden met een half jaar uitgesteld. De bescherming tegen HPV komt met dit uitstel niet in gevaar. Over een half jaar krijg je van ons weer een uitnodiging met een nieuwe tijd, datum en locatie.

Meer informatie

Voor informatie over de HPV-prikken, bekijk de website van het Rijksvaccinatieprogramma en brochure HPV.


Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker? Neem dan contact met ons op.

Bereikbaar op werkdagen van 8:00 tot 17:00. Ook kan je iedere werkdag chatten met een jeugdverpleegkundige.

Chat met een jeugdverpleegkundige