Vluchtelingen uit Oekraïne

De oorlog in Oekraïne houdt ons allemaal bezig. Miljoenen Oekraïners hebben alles achtergelaten om in andere Europese landen te schuilen voor het oorlogsgeweld. Ook in Fryslân worden vluchtelingen opgevangen. Naast gemeenten, vrijwilligers en professionals staat ook GGD Fryslân voor hen klaar. Zo zijn wij onder andere betrokken bij de eerste zorg voor vluchtelingen, adviseren wij over hygiëne in opvanglocaties en informeren en adviseren wij over coronavaccins en het Rijksvaccinatieprogramma.

De informatie op deze pagina is bestemd voor inwoners en gastgezinnen in Fryslân die betrokken zijn bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Informatie voor vluchtelingen, professionals en gemeentes vind je hier:

 

Informatie voor inwoners en gastgezinnen

Als vluchtelingen bij jou thuis of in de lokale opvang gezondheidsklachten hebben neem dan altijd contact op met een huisarts. 

Vragen over hoe de gezondheidszorg in Nederland werkt? 

Informatie over gezondheidszorg in Nederland in het Oekraïens

 

Op www.refugeehelp.nl is veel informatie te vinden over de hulp aan vluchtelingen. Deze informatie is ook beschikbaar in het Oekraïens en Russisch. Heb je algemene vragen over de opvang van vluchtelingen? Ga dan naar jouw gemeente voor meer informatie.

Gezondheidszorg voor de jeugd

Kinderen uit Oekraïne kunnen gebruik maken van de jeugdgezondheidszorg. Deze zorg geldt voor alle kinderen tot 18 jaar en is op basis van vrijwilligheid en gratis. 

  • Pasgeborenen komen in aanmerking voor screening van het gehoor (tot 3 maand oud) en een hielprik (tot 6 maand oud).
  • Kinderen jonger dan 18 maanden: Ouders/verzorgers met kinderen onder de 18 maanden kunnen zo snel als mogelijk contact opnemen voor een afspraak op het dichtstbijzijnde consultatiebureau. Voor een afspraak bellen zij met telefoonnummer 088 22 99 444. Dit is belangrijk voor vaccinaties en een algemene gezondheidscheck.
  • Kinderen ouder dan 18 maanden: Kinderen ouder dan 18 maanden komen in aanmerking voor een gezondheidscheck en vaccinaties. De komende maanden nodigen we de ouders/verzorgers en hun kinderen hiervoor uit.

Zijn er zorgen over kinderen, over gedrag, ontwikkeling of gezondheid? Alle ouders/verzorgers van kinderen tussen 0 en 18 jaar kunnen bij ons terecht voor advies. Ook vrijwilligers of professionals kunnen advies bij ons vragen.

Hebben vluchtelingen bij jou thuis of in de lokale opvang vragen over jeugdgezondheidszorg? 

Jeugdgezondheidszorg GGD Fryslân in het Oekraïens

 

Voor zieke kinderen kan rechtstreeks met de huisarts een afspraak worden gemaakt.

Oekraïense kinderen kunnen voor vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma bij GGD Fryslân terecht.

  • Kinderen geboren in 2008 krijgen een uitnodiging voor een vaccinatie tegen HPV en Meningococcenziekte.
  • Kinderen geboren in 2013 krijgen een uitnodiging voor vaccinatie tegen BMR en DTP.
  • Kinderen geboren in 2012, 2009, 2006 en 2004 krijgen een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie.
  • Alle Oekraïense kinderen van 4 jaar en ouder kunnen terecht op onze vaccinatiespreekuren. De ouders/verzorgers ontvangen hierover een brief.
  • Oekraïense kinderen jonger dan 4 jaar kunnen terecht voor de vaccinaties op het dichtstbijzijnde consultatiebureau.
  • Meer informatie over het Nederlandse vaccinatieprogramma is te vinden op de website van het Rijksvaccinatieprogramma. Er is ook een Vaccinatieschema in het Oekraïens en in het Vaccinatieschema in het Engels.
  • Heb je vragen over de vaccinaties of de spreekuren? Bel ons op 088 22 99 444.

Zwangere vrouwen kunnen een gratis vaccinatie tegen kinkhoest krijgen. Deze vaccinatie is in Oekraïne niet bekend. Het voordeel van de prik is dat de baby vanaf de geboorte beschermd is tegen kinkhoest. En de baby krijgt na de geboorte een prik minder.

Corona en vluchtelingen

GGD Fryslân biedt voorlichting en vaccinatie aan mensen die dat willen. In Oekraïne zijn veel minder mensen gevaccineerd tegen het coronavirus dan in Nederland. Oekraïners moeten in hun land een vaccinatie zelf betalen en hebben weinig vertrouwen in de daar beschikbare vaccins uit Rusland en China. Houd er rekening mee dat Oekraïense vluchtelingen vaccineren minder vanzelfsprekend vinden dan wij. 

Hebben vluchtelingen bij jou thuis of in de lokale opvang vragen over corona of coronavaccinaties? Ga naar de website van de Rijksoverheid of bekijk onze video:

Informatie over coronabestrijding in Fryslân in het Oekraïens

 

Gratis coronavaccinaties

Vluchtelingen kunnen op alle vaccinatielocaties in Fryslân terecht voor een 1e of 2e prik (basisserie) of voor de herhaalprik. De vaccinaties zijn altijd gratis. Het is belangrijk dat vluchtelingen de volgende documenten meenemen naar de vaccinatielocatie: ID-bewijs, V-nummer of BSN-nummer. Meer informatie vind je op de pagina over vaccineren.

Andere infectieziekten

GGD Fryslân zet zich in voor het voorkomen en bestrijden van infectieziekten onder vluchtelingen. Gemeenten en locatiecoördinatoren kunnen op de opvanglocaties een signalerende functie op zich nemen. Zij kunnen als dat gewenst is doorverwijzen naar een huisarts die onderzoek kan doen. Zijn er in het algemeen vragen over infectieziekten dan kan een locatie coördinator of huisarts ook contact opnemen met de GGD.

In Oekraïne is het aantal volwassenen en kinderen dat gevaccineerd is tegen ernstige infectieziekten lager dan in Nederland. Ook komt in Oekraïne een aantal infectieziekten voor die in ons land geen grote uitbraken meer kent. De belangrijkste infectieziekten om rekening mee te houden zijn corona, tuberculose, mazelen en polio.

Meer informatie over de risico’s van infectieziekten bij het opvangen van Oekraïense vluchtelingen vind je op de website van het RIVM

Psychosociale hulpverlening

Samen met gemeenten en andere zorg- en hulpverleners is de GGD Fryslân betrokken bij de psychosociale hulpverlening voor vluchtelingen. Wij voeren deze zorg niet uit, maar adviseren hierover.

Bij aankomst in Nederland kunnen vluchtelingen angstig of somber zijn. Het is daarom de eerste tijd vooral belangrijk dat vluchtelingen een luisterend oor hebben en gelegenheid krijgen om stress te verminderen. Wanneer dit lange tijd aanhoudt en de klachten het functioneren belemmeren, dan is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts.

Huisdieren uit Oekraïne

Voor vragen over meereizende huisdieren kun je terecht bij het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne, bereikbaar via telefoonnummer 088 81 13 333 (op werkdagen van 09.00-17.00 uur) of mailen: info@hulpvoordierenuitoekraine.nl. Op de website van dit meldpunt is ook informatie beschikbaar in het Oekraïens en Russisch: www.hulpvoordierenuitoekraine.nl .

Het is belangrijk dat alle huisdieren die naar Nederland komen zo snel mogelijk worden gezien door een dierenarts. De dierenarts geeft het dier indien nodig een vaccinatie, chip en paspoort. Zo voorkomen we dat dieren onbedoeld ziektes zoals hondsdolheid (rabiës) overdragen. In Oekraïne komt rabiës het meest voor van alle landen in Europa. Rabiës is een dodelijke ziekte voor dieren en mensen. Vermijd daarom contact met de dieren die naar Nederland komen en aai de dieren niet voordat het dier is gezien door een dierenarts.

Informatie van de Nederlandse overheid

De Rijksoverheid heeft op een speciale webpagina algemene informatie over de Oekraïense vluchtelingen verzameld, die bereikbaar is via de website van de Rijksoverheid

Informatie en hulplijnen in het Oekraïens