Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals

PrEP

PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe en voorkomt hiv als de tabletten correct geslikt worden. Je slikt de pillen dagelijks of rond de momenten dat je seks hebt. Het preventiemiddel wordt door (huis)artsen voorgeschreven.

Voor en tijdens het gebruik van PrEP is het nodig om op hiv en soa te testen. Ook moeten de nieren worden gecontroleerd. Deze onderzoeken vallen onder jouw eigen risico van de ziektekostenverzekering.

PrEP-zorg kan worden gegeven door de eigen huisarts als hij/zij op de hoogte is van de richtlijn. Ook het Centrum Seksuele Gezondheid Noord Nederland (SGNN) biedt volledige PrEP-zorg en is een alternatief voor de huisarts. Het SGNN is bereikbaar op 050 3132250.

PrEP-pilot

De minister heeft besloten een pilot van vijf jaar (tot augustus 2024) uit te voeren voor 8500 mannen die seks hebben met mannen, waarvan 248 in Noord-Nederland (Fryslân 108). Deze pilot houdt in dat ‘in ruil’ voor het verstrekken van gegevens je PrEP-zorg en -medicatie tegen lage kosten krijgt (te weten een eigen bijdrage van €7,50 per dertig pillen). De pilot wordt door de GGD in Assen, Groningen en Leeuwarden uitgevoerd. Over de deelname aan de pilot wordt altijd gecorrespondeerd met de huisarts en apotheek.

PrEP via je huisarts of GGD

Uit schattingen van het RIVM blijkt dat het aantal mannen dat in aanmerking komt voor PrEP hoger is dan het aantal dat in de pilot mee kan doen. Het advies van de landelijke stuurgroep WeArePrEPared is dat de pilot vooral bedoelt is voor de meest kwetsbare groep. Andere mannen worden gevraagd hun PrEP-zorg te organiseren bij de huisarts of CSGNN, meer informatie lees je op de website van CSGNN. Als je denkt dat je voor de pilot in aanmerking komt dan kun je mailen naar prep@ggdfryslan.nl om een afspraak te maken voor een oriënterend gesprek.

Kijk voor meer informatie over PrEP op