Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

PrEP

PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe en voorkomt hiv als de tabletten correct geslikt worden. Je slikt de pillen dagelijks of rond de momenten dat je seks hebt. Het preventiemiddel wordt door (huis)artsen voorgeschreven.

Voor en tijdens het gebruik van PrEP is het nodig om op hiv en soa te testen. Ook moeten de nieren worden gecontroleerd. Deze onderzoeken vallen onder jouw eigen risico van de ziektekostenverzekering. Bij dagelijks PrEP-gebruik (inclusief eigen risico en medicatie) bedragen de kosten tussen de € 800 tot € 1.200 per jaar. Dit is afhankelijk van het merk dat je gebruikt.
PrEP-zorg kan worden gegeven door de eigen huisarts als hij/zij op de hoogte is van de richtlijn. Ook het Centrum Seksuele Gezondheid Noord Nederland (SGNN) biedt volledige PrEP-zorg en is een alternatief voor de huisarts. Het SGNN is bereikbaar op 050 3132250.

PrEP-pilot

De minister heeft besloten een pilot van vijf jaar (tot augustus 2023) uit te voeren voor 6.500 mannen die seks hebben met mannen, waarvan 266 in Noord-Nederland (Drenthe 43, Fryslân 82, Groningen 141). Deze pilot houdt in dat ‘in ruil’ voor het verstrekken van gegevens je PrEP-zorg en -medicatie tegen lage kosten krijgt (te weten een eigen bijdrage van €7,50 per dertig pillen). Op jaarbasis bij dagelijks gebruik is dat €90. De pilot wordt door de GGD in Assen, Groningen en Leeuwarden uitgevoerd. Over de deelname aan de pilot wordt altijd gecorrespondeerd met de huisarts en apotheek.

PrEP via je huisarts of via GGD-spreekuren van Sense Noord-Nederland

Uit schattingen van het RIVM blijkt dat het aantal mannen dat in aanmerking komt voor PrEP hoger is dan het aantal dat in de pilot mee kan doen. Het advies van de landelijke stuurgroep WeArePrEPared is om de plaatsen in de pilot vooral te bestemmen voor de meest kwetsbare groep. Andere mannen worden gevraagd hun PrEP-zorg te organiseren bij de huisarts of het SGNN. Als je denkt dat je voor de pilot in aanmerking komt dan kun je bellen naar Sense Noord-Nederland (0900 736 736 6) voor een oriënterend gesprek.

Kijk voor meer informatie over PrEP op