Ga naar de inhoud

PFAS in je bloed: wat betekenen de onderzoeksresultaten voor jou als inwoner van Fryslân?

03 juli 2025

Het RIVM heeft de resultaten gepubliceerd van een landelijk bloedonderzoek naar PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen). De belangrijkste conclusie: vrijwel iedereen in Nederland heeft PFAS in het bloed in een hoeveelheid die hoger ligt dan de gezondheidskundige grenswaarde. GGD Fryslân begrijpt dat dit landelijke nieuws ook in onze provincie vragen kan oproepen. In dit bericht leggen we uit wat de resultaten betekenen en wat dit voor jou betekent als inwoner van Fryslân.

Wat betekent dit voor je gezondheid?

Dat de hoeveelheid PFAS in je bloed boven de grenswaarde ligt, betekent niet dat je daar meteen ziek van wordt. Het geeft aan dat het risico op gezondheidseffecten toeneemt. Zo weten we bijvoorbeeld dat PFAS invloed kan hebben op het immuunsysteem. Hoeveel effect PFAS op jou heeft, hangt af van hoeveel je binnenkrijgt, hoe lang je eraan bent blootgesteld en hoe het met je gezondheid is.

Hoe zit het in Fryslân?

Fryslân was geen specifiek aandachtsgebied in het onderzoek, zoals bijvoorbeeld de regio Dordrecht of de Westerschelde. Maar omdat PFAS via allerlei bronnen in je lichaam terechtkomt (zoals eten, drinken en producten), blijft het landelijke beeld ook relevant voor Fryslân.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt PFAS niet helemaal vermijden, maar er zijn wel dingen waar je op kunt letten:

  • Eet gevarieerd. Zo verklein je de kans dat je van één stof te veel binnenkrijgt. Dit is het advies van het Voedingscentrum.
  • Let op producten. PFAS kunnen voorkomen in antiaanbakpannen, waterafstotende kleding of cosmetica. Check dus af en toe wat je gebruikt.

De grootste stappen moeten van bedrijven en overheden komen. Nederland werkt samen met andere Europese landen aan een verbod op álle PFAS. Tot die tijd is het belangrijk om bewust met blootstelling om te gaan.

Wat doet GGD Fryslân?

Wij houden de ontwikkelingen rond PFAS goed in de gaten. We doen mee aan landelijke monitoring, werken samen met andere organisaties en zorgen voor duidelijke informatie. De uitkomsten van het huidige onderzoek geven geen reden om de adviezen voor Fryslân aan te passen.

Het hele onderzoek is te lezen op de website van het RIVM. Wil je meer weten over PFAS? Kijk dan op de website van de GGD Leefomgeving.