Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Angst, eenzaamheid en depressie

Iedereen heeft wel eens een rotdag. Zo'n dag dat je bang bent, je alleen voelt of nergens zin in hebt. Een dipje is iets dat de meeste mensen wel herkennen. Als je mentaal fit bent, zit je lekker in je vel, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen beter de baas.

Mentale fitheid

Mentale fitheid is fitheid van de geest. Als je aan fitheid denkt, denk je al snel aan je lijf. Aan je conditie, je spierkracht en je figuur. Mensen die zich fitter willen voelen richten hun pijlen daar dan ook op. Ze gaan meer bewegen, vroeger naar bed, stoppen met roken en gezonder eten. Ook de verzorging van je geest is net zo belangrijk. In principe kan iedereen aan de slag met het trainen van zijn of haar mentale fitheid. Oefeningen als het trainen van een positieve blik, het investeren in de mensen om je heen en het nadenken over een persoonlijke missie zijn zinvol voor iedereen. Deze oefeningen zijn onder andere te vinden op de website Mentaal Vitaal.

Angst

Angst kan heel handig zijn. Het zorgt ervoor dat je alert bent, het waarschuwt je voor gevaar en het maakt je instaat snel te vluchten. Lastig en vervelend wordt het wanneer je angst ervaart in situaties die niet dreigend zijn. Dit noemen we een angststoornis. Dat kan je leven behoorlijk verpesten, maar het is gelukkig goed te behandelen. Wil je meer weten over angststoornissen? Op de website van Mentaal Vitaal staat betrouwbare informatie. 

Eenzaamheid

De meeste mensen voelen zich wel eens eenzaam. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je mist een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Vaak verdwijnt dit gevoel vanzelf, maar sommige mensen hebben hier langer mee te maken. Dan is er hulp van een ander nodig. In Fryslân voelt ongeveer één op de drie mensen zich eenzaam. Bij ouderen is dit bijna de helft. Ook wanneer er veel sprake is van sociale contacten kan iemand zich eenzaam voelen. Eenzaamheid ontstaat vaak door ingrijpende gebeurtenissen in je leven zoals een sterfgeval, verhuizing of scheiding. Er rust nog steeds een taboe op eenzaamheid. Alsof het een schande is dat het jou overkomt. Terwijl het iedereen kan overkomen. Maar eenzaamheid kan problematisch worden. De website eenzaam.nl helpt om iets aan eenzaamheid te doen. Bruikbare tips en betrouwbare informatie staat ook op de website van Mentaal Vitaal. 

Depressie

Je kent het vast wel, je voelt je somber en zit in een dip. De wereld is grijs gekleurd en je voelt je lusteloos. Gelukkig ben je na een paar dagen weer helemaal de oude want bij de meeste mensen verdwijnt dit gevoel vaak vanzelf. Wanneer dit gevoel echter dagelijks aanwezig is en langer dan twee weken aanhoudt, kan sprake zijn van een depressie. Vaak gaat dit samen met het verminderen van de eetlust of eetbuien, slechter slapen en concentratieproblemen. Als je last hebt van dergelijke klachten of iemand in je omgeving kent die dit ervaart, raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts. Betrouwbare informatie over depressie staat op de website van Mentaal Vitaal. Zoek je hulp of wil je meer informatie over een eventuele behandeling, bezoek dan de website van de GGZ.

Wat doet GGD Fryslân?

GGD Fryslân onderzoekt iedere vier jaar de gezondheidssituatie van Friezen. Daarbij kijken we ook naar de mentale gezondheid van zowel de jonge als oudere bewoner van Fryslân. Het meeste recente onderzoek is gedaan in 2018.

Meld- en adviespunt verward gedrag

Maak jij je zorgen over iemand met verward gedrag? Neem dan contact op met ons Meld- en adviespunt verward gedrag. Dit kan telefonisch via 0800-1771 of via het digitale aanmeldformulier.

Jongeren en gevoel

Voel jij je wel eens onzeker of angstig, of heb je last van spanningen? Dat is natuurlijk heel vervelend maar zeker niet raar en komt vaker voor dan je denkt! Wil je hier meer over lezen? Bezoek dan de website van JouwGGD.nl. Je kunt daar ook gratis en anoniem chatten met een arts of verpleegkundige. 

GGD Appstore

Op zoek naar de beste apps voor jouw gezondheid? GGD Appstore, een gezamenlijke dienst aangeboden door 25 GGD'en en GGD-GHOR Nederland, biedt een relevant overzicht van relevante en betrouwbare gezondheidsapps.