BRMO/MRSA

Alle bacteriën die niet meer reageren op de meest gebruikte antibiotica noemen we BRMO. Hier kun je ziek van worden, maar dat hoeft niet beslist. Behandeling is niet altijd nodig, behalve als je met kwetsbare mensen werkt.

Wat zijn BRMO of MRSA?

Bacteriën zitten overal op ons lichaam: in de neus en keel en op de huid. Ook in de darmen waar ze helpen ons eten te verteren. Dat is normaal. Soms veroorzaken bacteriën een ontsteking (infectie). Een ontsteking gaat vaak vanzelf over, maar soms zijn antibiotica nodig. Dit zijn medicijnen die helpen tegen een ontsteking met bacteriën. Als antibiotica vaak worden gebruikt, kunnen bacteriën daar ongevoelig (resistent) voor worden. Dit heet BRMO, die afkorting staat voor bijzonder resistente micro-organismen. De gebruikte antibiotica helpen dan niet meer. Een ontsteking is dan moeilijker te behandelen. Soms helpen andere of nieuwere antibiotica dan nog wél. Ongevoelige (resistente) bacteriën (BRMO) komen vooral voor op plekken waar veel antibiotica worden gebruikt, zoals in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Ook zijn daar vaak meer mensen bij elkaar met een verminderde weerstand. 

In het buitenland worden antibiotica vaker gebruikt. Ook als dat niet nodig is. Antibiotica kun je daar vaak zonder recept krijgen. In sommige landen komen ongevoelige bacteriën daardoor meer voor. In Nederland schrijven artsen zo min mogelijk antibiotica voor. Je krijgt ze alleen op recept. Ongevoelige bacteriën (BRMO) komen daardoor minder voor. In de veeteelt wordt in Nederland nog wel veel antibiotica gebruikt. Daardoor komen ongevoelige bacteriën daar vaker voor. Er zijn veel verschillende soorten ongevoelige bacteriën. De meest bekende heet MRSA.

  • De MRSA-bacterie die vooral in ziekenhuizen voorkomt, gaat over van mens op mens.
  • De MRSA-bacterie die bij vee voorkomt is een iets andere bacterie. Deze gaat vaak over van dier op mens maar zelden over van mens op mens.

Naast MRSA zijn de meest bekende soorten ongevoelige bacteriën ESBL, CPR en VRE.

Besmetting

Meestal raakt iemand besmet door overdracht via de handen. Soms raken mensen besmet door beddengoed, stofdeeltjes of voorwerpen. Of je ziek wordt door BRMO (en hoe ziek je wordt) hangt af van je weerstand. Gezonde mensen hebben over het algemeen een prima weerstand en worden niet ziek van BRMO. Toch kunnen ze de resistente bacterie wel bij zich dragen en anderen daarmee besmetten. We noemen deze mensen dragers. Dragers die niet ziek zijn, hebben geen antibiotica nodig.

Je kunt de BRMO-bacterie vanzelf kwijtraken of de bacterie verdwijnt door het gebruik van antibiotica. Als je drager bent dan heb je de bacterie altijd bij je, maar raak je deze na verloop van tijd (binnen enkele maanden tot jaren) vanzelf weer kwijt. Als je door minder weerstand of door je leeftijd wat verzwakt bent, kun je wel last krijgen van de besmetting. Dan kan het nodig zijn om je met speciale antibiotica te behandelen.

Wat merk ik?

Bij gezonde mensen geven BRMO’s meestal geen ziekteverschijnselen. Vaak weet je
niet eens dat je een BRMO bij je draagt. Maar wanneer je een verlaagde weerstand hebt, door bijvoorbeeld een operatie, kan de BRMO een infectie veroorzaken. De klachten zijn dan vaak:

  • Ontsteking
  • Roodheid
  • Zwelling
  • Koorts
  • Pijn

Wat kan ik doen?

Meestal hoef je niet te weten of je drager bent. De bacterie geeft geen klachten en kan vanzelf weer verdwijnen. Testen of je drager bent kan nodig zijn wanneer je naar een ziekenhuis gaat, bijvoorbeeld voor een ingreep of opname. Zo’n test heet een kweek. Daarbij wordt ook getest voor welke antibiotica de bacterie nog wél gevoelig is. Na een paar dagen krijg je de uitslag. De uitslag kan zijn dat u drager bent of dat u géén drager bent van een ongevoelige bacterie. Ben je ziek door BRMO? Dan moet je dit vertellen als je zorg nodig hebt van bijvoorbeeld jouw huisarts, de thuiszorg of het ziekenhuis. Ook iemand die drager is, moet dit vertellen. Er worden dan maatregelen genomen om te voorkomen dat BRMO zich verder verspreidt.

Iemand die BRMO bij zich draagt kan gewoon naar een kindercentrum, school of werk. Goed handen wassen is erg belangrijk. Huisgenoten en/of familieleden hoeven geen extra maatregelen te treffen. Dit is ook niet nodig voor baby’s, kinderen of zwangeren.

Goed handen wassen en handen ontsmetten is erg belangrijk. Hiermee wordt het risico op BRMO veel kleiner.

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.

Op maandag tot en met donderdag bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur Op vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur