Rodehond

Rodehond is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus. De meeste kinderen worden ingeënt tegen rodehond. Daarom komt de ziekte in Nederland niet veel meer voor.

Wat is rodehond?

Rodehond is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het rodehondvirus. Het wordt overgedragen door besmette druppeltjes vocht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. Rodehond kan zeer ernstige, aangeboren afwijkingen veroorzaken. Ben je niet ingeënt tegen rodehond en heb je deze ziekte nooit gehad? Dan ben je niet beschermd tegen rodehond.  Mensen die de ziekte hebben gehad, krijgen deze niet nog een keer. 

Hoe werkt een besmetting?

Het virus zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Door te praten, hoesten en niezen, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Iemand kan anderen besmetten: 

  • vanaf 10 dagen voordat er rode vlekjes zijn en 
  • tot 7 dagen na het ontstaan van deze vlekjes. 

Als een zwangere vrouw rodehond krijgt, dan kan ze een miskraam krijgen. Ook kan de baby afwijkingen krijgen, bijvoorbeeld slecht horen, slecht zien of hartproblemen. De eerste 16 weken van de zwangerschap is het gevaar het grootst. Later in de zwangerschap wordt dit risico minder. Vlak voordat de rode vlekjes ontstaan is iemand het meest besmettelijk. 

Wat merk ik?

Niet iedereen die besmet is, wordt ziek. Vooral jonge kinderen krijgen bijna geen klachten. Klachten van rodehond kunnen zijn:

  • verkouden,
  • koorts,
  • rode vlekjes, eerst in het gezicht en op het lichaam, daarna op de armen en benen,
  • klieren in de nek worden dik en doen pijn.

Wat kan ik doen?

Overleg met de huisarts als je denkt dat je rodehond hebt. De huisarts kan dit onderzoeken. De ziekte geneest zonder behandeling of medicijnen. Ben je zwanger en heb je contact gehad met iemand met rodehond? Overleg dan met je verloskundige of huisarts. 

Het virus zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Door te praten, hoesten en niezen, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. 

Iemand kan anderen besmetten: 

  • vanaf 10 dagen voordat er rode vlekjes zijn en 
  • tot 7 dagen na het ontstaan van deze vlekjes. 

Als een zwangere vrouw rodehond krijgt, dan kan ze een miskraam krijgen. Ook kan de baby afwijkingen krijgen, bijvoorbeeld slecht horen, slecht zien of hartproblemen. De eerste 16 weken van de zwangerschap is het gevaar het grootst. Later in de zwangerschap wordt dit risico minder. 

Vlak voordat de rode vlekjes ontstaan is iemand het meest besmettelijk. 

Voelt iemand zich goed? Dan mag hij gewoon naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, school of werk. Rodehond is al besmettelijk voordat iemand klachten heeft. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden. 
 
Heeft je kind rodehond? Vertel het dan aan de leidster of leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op klachten van rodehond bij hun kind. 

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.

Op werkdagen bereikbaar van 08.30-17.00 uur