Ga naar de inhoud

Onbedoeld zwanger

Je bent zwanger, maar je twijfelt over je zwangerschap. Wil jij weten wat je kan doen? Lees op deze pagina wat wij voor je kunnen betekenen.

Welke keuzes zijn er als je onbedoeld zwanger bent

Je kiest ervoor de zwangerschap uit te dragen en je voor te bereiden op het krijgen van een kind. Als je een kind krijgt, kan er veel op je af komen. Je hebt misschien veel vragen. Het is dan goed om te kijken wat je allemaal moet regelen.

Je kiest ervoor de zwangerschap af te breken en op dit moment geen kind te krijgen. Er zijn verschillende soorten behandelingen. Dit is onder andere afhankelijk van hoe lang je zwanger bent. Wil je meer weten over het afbreken van je zwangerschap? Lees op de website van Fiom welke mogelijkheden er zijn.

Je kunt voor hulp na abortus gesprekken hebben met een gespecialiseerde hulpverlener van GGD Fryslân om je te helpen bij het verwerken van je gevoelens na de zwangerschapsafbreking. Dit kan in één of meer persoonlijke of online gesprekken. Deze hulp is er voor vrouwen die een abortus hebben gehad (kort of langer geleden) en/of mannen die als verwekker/ partner met een abortus te maken hebben gehad.

Er zijn geen kosten aan de hulpverlening verbonden. Bel vrijblijvend voor meer informatie of aanmelden naar het algemene nummer 088-22 99222 of mail naar keuzehulp&nazorg@ggdfryslan.nl.

Je kiest om de zwangerschap uit te dragen en om het kind door pleegouders op te laten voeden. Bij (tijdelijke) pleegzorg hou je contact met het kind, maar voeden de pleegouders het kind op. Over het contact worden afspraken gemaakt.

Je kiest ervoor om de zwangerschap uit de dragen en om het kind af te staan ter adoptie. Bij afstand ter adoptie krijgt het kind andere ouders en geef jij je wettelijke rechten over het kind op. Hiervoor geldt een bedenktijd van 3 maanden vanaf de geboorte.

Als je zwanger bent zonder dat je hiervoor gekozen hebt, kun je twijfelen over het maken van je keuze. Vind je het moeilijk om een keuze te maken over je zwangerschap? Je bent niet de enige. Veel vrouwen en eventuele partners die onbedoeld zwanger raken, vinden het lastig om een keuze te maken. Zij twijfelen over wat ze moeten doen. Wij staan voor je klaar en denken graag met je mee.

Wat doet GGD Fryslân?

Misschien heb je geen vaste partner of ben je nog heel jong. Weet je niet zeker of het je wel lukt om een kindje op te voeden of is je gezin al compleet.

Soms kunnen vrienden en familie helpen bij het maken van je keuze. Het kan soms ook helpen om je twijfels met iemand anders te bespreken. Wij helpen je graag bij je keuze. Jij bepaalt zelf hoe, wat en wanneer. Maak gerust een afspraak met onze verpleegkundige, bel hiervoor naar 0900 736 73 66 of mail je vraag naar keuzehulp&nazorg@ggdfryslan.nl.

Hulp bij het maken van een keuze

Welke keuze je ook maakt, je staat er niet alleen voor. Je kan hulp vragen aan je huisarts, familie en vrienden. Vind je het prettig om met een neutraal iemand te praten? Bij GGD Fryslân zijn gespecialiseerde hulpverleners beschikbaar voor het begeleiden van mensen die een keuze moeten maken over hun onbedoelde zwangerschap.

Op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 16.00 uur