‘GeZONd in Fryslân’: voorkom huidkanker door zonverbranding

08 februari 2024

Huidkanker is een veelvoorkomende soort kanker en wordt vooral veroorzaakt door blootstelling aan UV-straling. Het is dan ook belangrijk dat mensen gezond omgaan met de zon en huidverbrandingen voorkomen. GGD Fryslân is daarom in een aantal Friese gemeenten gestart met een speciaal project: GeZONd in Fryslân.

In 2023 kwam al uit het GGD Fryslân Zonbeschermingspanel naar voren dat een groot deel van de Friezen zich wel beschermt tegen de zon, maar dat dit nog beter zou kunnen. Jezelf beschermen door tussen 12.00 en 16.00 uur uit de zon te blijven, UV-werende kleding te dragen en regelmatig (goede) zonnebrandcrème te gebruiken, zijn voorbeelden die helpen tegen huidkanker door zonverbranding. 

Subsidie KWF Kankerbestrijding 

Eind 2023 heeft GGD Fryslân vanuit KWF-kankerbestrijding een subsidie ontvangen om (samen) aan de slag te gaan met huidkankerpreventie. De komende jaren werkt een projectteam in samenwerking met KWF Kankerbestrijding  in specifiek de gemeenten Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren en Smallingerland aan huidkankerpreventie. GGD Fryslân wil de (jonge) inwoners van de deelnemende gemeenten beter beschermen tegen huidkanker. Dit doen we door te werken aan drie concrete acties: 

  • Actieve gezondheidsbescherming tegen schadelijke UV-straling op scholen, sportverenigingen, zwembaden en -locaties en kinderdagverblijven (zoals schaduwdoeken, zonnebrandpalen en zonnebranddispensers)  
  • Het voeren van een bewustwordingscampagne (online en offline). Het Huidfonds werkt aan een landelijke campagne die vlak voor de meivakantie van start gaat. 
  • Beleid: UV-bescherming laten opnemen in het beleid van lokale organisaties 

Het project is deze maand gestart en wordt de komende tijd verder uitgewerkt. GGD Fryslân wil blijvend aandacht besteden aan zonpreventie; in de toekomst in alle Friese gemeenten. Lees meer over het project en over andere projecten op de website van KWF Kankerbestrijding