Programma: Nu Niet Zwanger
Niemand zou overvallen moeten worden door een zwangerschap. En zeker niet als je veel problemen op te lossen hebt. Toch kan het ruim 900.000 mensen in Nederland overkomen. Nu Niet Zwanger is een landelijk programma dat jou als hulpverlener helpt om een bijdrage te leveren aan het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen. Op deze pagina lees je wat Nu Niet Zwanger betekent en hoe je kunt aanmelden voor het programma.Op deze pagina lees je informatie over:
- Wat levert meedoen aan Nu Niet Zwanger jou op?
- Hoe ontstond Nu Niet Zwanger?
- Onze professionals aan het woord
- Veelgestelde vragen
- Landelijke website Nu Niet Zwanger
- Video: Hoe hulpverleners er over denken
- De Friese Preventieaanpak
Wat levert meedoen aan Nu niet Zwanger jou op?
Je draagt bij aan het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen. In het programma leer je als professional hoe je tijdens je gesprekken met cliënten kunt praten over seks, een kinderwens en anticonceptie. We bieden handvatten via webinars en bijeenkomsten, en delen goede voorbeelden uit de praktijk die je kunt toepassen.
Hoe ontstond Nu Niet Zwanger?
Het begon allemaal met een initiatief van verpleegkundig specialist Connie Rijlaarsdam, die toen nog voor GGD Hart voor Brabant werkte. Ze sprak vaak met ouders die met veel problemen tegelijk te maken hadden en die ook onbedoeld zwanger raakten.
Corrie vond dit zorgwekkend. Ze had graag gezien dat deze mensen eerst rust kregen en een bewuste keuze konden maken voor een kindje. Ze benaderde andere (potentiële) ouders in vergelijkbare situaties en ging met hen praten over hun kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Deze gesprekken hielpen om keuzes te maken. Mensen kozen bijvoorbeeld vrijwillig voor het plaatsen van een spiraal. Ketenpartners in heel Nederland namen haar gesprekstechnieken over, en artsen begonnen haar door te verwijzen. Dit leidde tot een officieel programma, dat steun en financiering kreeg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Onze professionals aan het woord
Ineke, Jeannette, Truda, Margreet en Cynthia (op de foto) zijn in Fryslân verantwoordelijk voor de kwaliteit van het programma en leiden jou en andere aangesloten professionals op. Heb je hulp nodig bij het oplossen van een probleem met een cliënt? Bijvoorbeeld bij iets dat via jou niet vergoed wordt of bij een doorverwijzing? Ben je hulpverlener, wmo-consulent, coach of medicus en wil je deel uitmaken van Nu Niet Zwanger? Neem dan direct contact met ons op via 088 22 99 120 of nunietzwanger@ggdfryslan.nl
Veelgestelde vragen
-
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) financiert Nu Niet Zwanger voor alle achttien Friese gemeenten. GGD GHOR zorgt voor de landelijke coördinatie. Nu Niet Zwanger is opgenomen in het landelijk programma Kansrijke Start. Er zijn veel inhoudelijk experts en invloedrijke organisaties betrokken, zoals Rutgers; het expertisecentrum seksualiteit die zich inzet voor seksuele gezondheid en rechten.
-
- Cliënten ervaren dat er aandacht is voor hun vragen en problemen rondom hun kinderwens. Zij voelen zich gehoord en goed begeleid door iemand met wie ze voor andere vragen al in gesprek zijn.
- Mensen in kwetsbare omstandigheden komen tot een bewuste keuze over het moment van zwanger raken. Door gesprekken en actieve begeleiding van hulpverleners raken zij niet onbedoeld zwanger.
- Ruim 80% van de deelnemers kiest ervoor om bewust hun kinderwens uit te stellen door gemotiveerd en vrijwillig te kiezen voor anticonceptie. Het voordeel is dat ze meteen ook bij iemand terecht kunnen voor die anticonceptie en we met elkaar kunnen kijken of alles zoveel mogelijk vergoed kan worden. Veel cliënten kunnen bijvoorbeeld een spiraal niet betalen.
- Zowel cliënten als hulpverleners krijgen voorlichting en kennis over anticonceptie.
- De kwaliteit van leven van de betrokken doelgroep en hun familie verbetert; onbedoelde zwangerschappen voorkomen voorkomt heel veel leed.
- Voor jou als hulpverlener wordt het structureel bespreekbaar maken van kinderwens, seksualiteit en anticonceptie, een normaal onderdeel is van de zorgverlening aan cliënten. Het verrijkt je vak en je draagt bij aan mooie oplossingen en een mooiere samenleving.
- Minder hoge kosten en ellende door uithuisplaatsingen van kinderen en begeleidingstrajecten. Je bent bezig met zeer effectieve vroegsignalering die haar nut bewezen heeft.
-
....
-
Mail je gegevens naar nunietzwanger@ggdfryslan.nl of bel naar 088 22 99 120.