Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals

Vogelgriep

Vogelgriep, ook wel vogelpest of Aviaire influenza genoemd, is een virusziekte die zeer besmettelijk kan zijn voor pluimvee (zoals kippen, eenden en kalkoenen) en andere vogelsoorten (ganzen, zwanen en duiven). Besmette dieren worden ziek en gaan vaak dood. Wereldwijd zijn er verschillende vogelgriepvirussen onder wilde watervogels, ook in Nederland. Deze watervogels zijn de natuurlijke bron van de virussen die vooral onder pluimvee vogelgriep kunnen veroorzaken.

Kunnen mensen ook vogelgriep krijgen?

In zeldzame gevallen kunnen ook mensen geïnfecteerd worden met vogelgriepvirussen. Dit is bijvoorbeeld het geval als er sprake is van direct en intensief contact tussen besmette dieren en mensen.

Wat zijn de klachten bij vogelgriep?

Mensen die ziek worden van vogelgriep hebben dezelfde symptomen als bij een gewone griep: koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Soms komt oogontsteking (conjunctivitis) voor. De ziekte vogelgriep verloopt bij mensen meestal mild.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik vogelgriep heb?

Mensen die de afgelopen 14 dagen in aanraking zijn geweest met vogels waarbij vogelgriep is vastgesteld en griepachtige verschijnselen ontwikkelen, kunnen het beste contact opnemen met hun huisarts. Voor algemene vragen over de vogelgriep bij mensen kun je de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) benaderen via 088 229 99 99 of info@ggdfryslan.nl

Wat moet ik doen als ik dode vogels aantref?

In Fryslân (met name in het Waddengebied) worden momenteel veel dode vogels gevonden. Waarschijnlijk zijn deze vogels getroffen door de vogelgriep. Raak de vogels niet aan, meld gevonden dode vogels en laat gebieden met watervogels met rust.

Meer informatie over wat je kunt doen als je dode vogels aantreft: https://www.veiligheidsregiofryslan.nl/wat-kun-jij-doen/vogelgriep-in-fryslân/

Meer informatie