Vijfde ziekte

Mensen krijgen vijfde ziekte door een virus. Vooral kinderen krijgen deze ziekte.

Wat zijn de klachten bij vijfde ziekte?

Kinderen voelen zich meestal niet ziek. De klachten zijn:

  • Rode vlekjes in het gezicht, de wangen kunnen vuurrood worden.
  • Koorts.
  • Daarna verspreiden de vlekjes zich over het lichaam.
  • Soms jeuken de vlekjes.

Na ongeveer een week verdwijnen de vlekjes. Ze kunnen nog een paar weken lang terugkomen, bijvoorbeeld door een warme douche, kou of drukte. Ze verdwijnen dan ook weer snel. Volwassenen met vijfde ziekte hebben vaak last van stijve handen en voeten. Dit duurt meestal één tot twee weken. Volwassenen krijgen soms vlekjes.

Hoe kun je vijfde ziekte krijgen?

Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Iemand met vijfde ziekte kan anderen besmetten vanaf één week voordat hij ziek wordt totdat de vlekjes verschijnen. 

Vijfde ziekte is vooral besmettelijk als je lange tijd dicht bij iemand met vijfde ziekte bent. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn in een gezin, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school. Niet iedereen die in de buurt is geweest van iemand met vijfde ziekte wordt ziek. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is meestal één tot drie weken. 

Wie kan vijfde ziekte krijgen?

Mensen die geen vijfde ziekte hebben gehad kunnen besmet raken en ziek worden. Veel volwassenen hebben de ziekte als kind al gehad. Als iemand eenmaal vijfde ziekte heeft gehad, krijgt hij dit niet opnieuw. 

Vijfde ziekte en zwangerschap

De meeste vrouwen hebben vijfde ziekte als kind al gehad. Krijg je als zwangere vrouw in de eerste helft van de zwangerschap toch vijfde ziekte? Bij de meeste vrouwen verloopt de zwangerschap dan normaal. Voor een klein deel van de zwangeren kan vijfde ziekte gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Ben je zwanger en heeft iemand in het gezin vijfde ziekte? Overleg dan met de huisarts.

Wat kun je doen om vijfde ziekte te voorkomen? 

Er is geen inenting tegen vijfde ziekte. Er zijn ook geen medicijnen die de ziekte kunnen voorkomen. Netjes hoesten en niezen kan helpen om vijfde ziekte te voorkomen:

  • Het beste is om een papieren zakdoek te gebruiken.
  • Gooi de zakdoek na gebruik weg.
  • Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van de elleboog.
  • Leer kinderen ook op deze manier te hoesten en niezen. 
  • Was regelmatig je handen met water en zeep, zeker na een flinke hoest- en niesbui.

Is vijfde ziekte te behandelen?

Behandeling is niet mogelijk, de ziekte geneest vanzelf. Denk je dat je vijfde ziekte hebt? Bel de huisarts als je daar vragen over hebt. De huisarts kan door bloedonderzoek zien of je besmet bent met het virus. Dit kan belangrijk zijn om te weten voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen.

Moet iemand met vijfde ziekte thuisblijven?

Voelt een kind zich goed? Dan kan het gewoon naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school. Vijfde ziekte is al besmettelijk voordat iemand klachten heeft. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden. Heeft je kind vijfde ziekte? Vertel het dan aan de leidster of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van vijfde ziekte bij hun kind. Een volwassene die vijfde ziekte heeft en zich goed voelt, kan gewoon werken.

Download de folder Download de folder

 


School of kinderopvang?

Voor docenten van scholen en medewerkers van kinderdagverblijven is er meer informatie beschikbaar over infectieziekten.

Infectieziekten op school of kinderopvang Infectieziekten op school of kinderopvang

Contact

Heb je vragen? Neem contact op met het team Infectieziektebestrijding. E-mail: infectieziekten@ggdfryslan.nl

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 - 17.00 uur

Op deze website gebruiken we cookies