Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals

Vijfde ziekte

Vijfde ziekte is een besmettelijke vlekjesziekte. Mensen krijgen het door een virus. Vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen. Zij zijn er meestal niet erg ziek door.

Wat zijn de klachten bij vijfde ziekte?

Bij kinderen beginnen de klachten vaak met kleine rode vlekjes in het gezicht, soms vuurrode wangen en soms koorts. Daarna verspreiden de vlekjes zich over het lichaam en soms jeuken de vlekjes. Na ongeveer een week verdwijnen de vlekjes. Ze kunnen nog een paar weken lang terugkomen, bijvoorbeeld door een warme douche, kou of drukte. Ze verdwijnen dan ook weer snel. Kinderen voelen zich meestal niet ziek.

Volwassenen met vijfde ziekte hebben vaak last van stijve handen en voeten. Dit duurt meestal één tot twee weken. Volwassenen krijgen soms vlekjes. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is meestal één tot drie weken.

Hoe kun je vijfde ziekte krijgen?

Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Iemand met vijfde ziekte kan anderen besmetten vanaf één week voordat hij ziek wordt totdat de vlekjes verschijnen. 

Vijfde ziekte is vooral besmettelijk als je lange tijd dicht bij iemand met vijfde ziekte bent. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn in een gezin, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school. Niet iedereen die in de buurt is geweest van iemand met vijfde ziekte wordt ziek. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is meestal één tot drie weken. 

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website van het RIVM


School of kinderopvang?

Voor docenten van scholen en medewerkers van kinderdagverblijven is er meer informatie beschikbaar over infectieziekten.

Infectieziekten op school of kinderopvang

Contact

Heb je vragen? Neem contact op met het team Infectieziektebestrijding.

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 - 17.00 uur