Rotavirus

Het rotavirus is een besmettelijke ziekte waarbij de maag en darmen ontstoken raken. Het rotavirus komt in Nederland veel voor, vooral voor bij jonge kinderen tot twee jaar.

Op deze pagina lees je informatie over:

Wat is het?

Het rotavirus is een heel besmettelijke ziekte. Door het rotavirus raken je maag en darmen ontstoken. Bijna ieder kind krijgt het voor hun vijfde verjaardag. De eerste keer dat iemand besmet raakt, zijn er meestal wel klachten.  De klachten beginnen plotseling.

Hoe werkt een besmetting?

Je kan het krijgen via de ontlasting van iemand die besmet is. Iemand die besmet is kan het rotavirus doorgeven via de handen. Ook kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, deurkruk, speelgoed of op de kraan zitten. Hierdoor kan het virus via de handen in de mond terechtkomen.

Klachten duren ongeveer tussen de 4 en 9 dagen. Soms raakt de zieke uitgedroogd door de diarree. De zieke wordt dan meestal in het ziekenhuis opgenomen.

Bij klachten is iemand pas besmettelijk. Dit duurt tot ongeveer 8 dagen na de eerste klachten. Het duurt ongeveer 1 tot 3 dagen voordat iemand ziek wordt na besmetting.

Je kan het krijgen via de ontlasting van iemand die besmet is. Iemand die besmet is kan het rotavirus doorgeven via de handen. Ook kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, deurkruk, speelgoed of op de kraan zitten. Hierdoor kan het virus via de handen in de mond terechtkomen.

Wat merk ik?

  • Overgeven
  • Waterdunne diarree
  • Koorts
  • Misselijkheid
  • Buikpijn en buikkramp

Wat kan ik doen?

Als iemand besmet is met het rotavirus, is het belangrijk om uitdroging te voorkomen. Laat iemand daarom veel drinken. Meestal gaat een infectie door het rotavirus vanzelf over. Maak je je zorgen over de klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

Over het algemeen is het raadzaam om met diarree niet naar school te gaan. Gaat je kind wel naar de kinderopvang of naar school? Vertel dan aan de pedagogisch medewerker of leerkracht dat je kind het rotavirus heeft. De pedagogisch medewerker of leerkracht kan, eventueel in overleg met de GGD, de andere ouders informeren.

Een volwassene die zich goed voelt, kan gewoon aan het werk. Soms is het verstandig om te overleggen met je werkgever, de bedrijfsarts of de GGD voordat je aan het werk gaat. Bijvoorbeeld als je werkt in de zorg, op een kinderopvang of eten klaarmaakt voor anderen.  

  • Er is een vaccinatie voor het rotavirus. Dit is een drinkvaccin.
  • Vanaf 1 januari 2024 is het vaccin onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma voor pasgeborenen. Kijk voor een overzicht van de vaccinaties op de pagina Vaccinaties voor kinderen. Is je kind geboren vóór 1 januari 2024? Dan is het rotavirusvaccin beschikbaar op eigen kosten. Kijk voor meer informatie op de pagina Vaccinatie op maat.
  • Was de handen goed met water en zeep. Zeker na hoesten, niezen en als je naar het toilet bent geweest.
  • Maak elke dag de wc schoon. Als er meer wc’s zijn kan de zieke tijdelijk een eigen wc gebruiken.
  • Maak speelgoed elke dag schoon.
  • Laat de zieke geen eten klaar maken.
  • Laat de zieke een eigen tandenborstel, washandje en handdoek gebruiken.
  • Was kleding en beddengoed waar braaksel of ontlasting op zit op minimaal 40 graden. Heb je de was aan de waslijn gedroogd? Strijk het daarna op 60 graden. Dit is niet nodig als de was in de droger is geweest.
  • Houd de nagels kort.

School of kinderopvang?

Voor docenten van scholen en medewerkers van kinderdagverblijven is meer informatie beschikbaar over infectieziekten en het melden daarvan.


Heb je nog vragen?

Neem contact op met het team Infectieziektebestrijding.

Op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 17.00 uur