Hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. Dit virus wordt overgedragen via bloed, seksueel contact en van moeder op kind.

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. Dit virus wordt overgedragen via bloed, seksueel contact en van moeder op kind.

Hoe werkt een besmetting?

Je kunt op verschillende manieren besmet raken. Heeft een zwangere hepatitis B? Dan kan ze tijdens de bevalling de baby besmetten. Veel mensen met hepatitis B zijn op deze manier besmet geraakt. Maar je kunt ook hepatitis B krijgen ook door onveilige seks met iemand die besmet is. Dus zonder een condoom. heb je onveilige seks gehad? Laat je dan testen op een soa. Lees meer hierover op onze pagina testen op soa.

Daarnaast kun je hepatitis B krijgen als besmet bloed in een wondje of op slijmvlies komt. Bijvoorbeeld in de ogen of de binnenkant van de mond. Of wanneer je gebeten bent, waarbij bloed in de wond is gekomen. Door prikken aan een naald die door iemand anders gebruikt is. Dit kunnen ook naalden zijn die voor een tatoeage of het zetten van piercing gebruikt worden. 

Je kan niet besmet raken door gewoon contact zoals handen geven, knuffelen of een zoen geven. Je kan ook niet besmet raken door het samen gebruiken van servies, bestek of een toilet. 

Wat merk ik?

De meeste mensen met hepatitis B zijn niet ziek. Je kunt het virus al bij je hebben en al besmettelijk zijn vóórdat je klachten hebt, of zelfs zónder dat je klachten hebt. Je blijft besmettelijk totdat het virus uit je lichaam verdwenen is. De klachten kunnen zijn:

 • moeheid, 
 • minder eetlust,
 • koorts,
 • pijn rechtsboven in de buik,
 • gele huid en geel oogwit (geelzucht),
 • donkere urine (de kleur van sterke thee,
 • lichtgekleurde (beige) ontlasting.

Wat kan ik doen?

Krijg je hepatitis B als je volwassen bent? Dan gaat de ziekte meestal vanzelf over. Soms blijft het virus toch in het lichaam aanwezig. Waardoor dit komt is niet bekend. 

Ben je besmet geraakt en blijft het virus aanwezig in jouw lichaam? Dan heet dit chronische hepatitis B. Je hebt dan meestal geen klachten maar kan anderen wel besmetten. 

Heb je chronische hepatitis B, laat je dan regelmatig onderzoeken. Maak hiervoor een afspraak met de huisarts. Soms heeft iemand met chronische hepatitis B medicijnen nodig. Daarvoor moet je naar een specialist in het ziekenhuis. 

Voelt iemand met hepatitis B zich goed? Dan kan hij gewoon naar de kinderopvang, school of werk. Thuisblijven is niet nodig.  

Werk je in de gezondheidszorg? Overleg dan met je bedrijfsarts of je je werk kunt doen.  

Er is een inenting om de ziekte te voorkomen. Deze inenting is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds 2012 krijgen kinderen deze inenting meerdere keren op het consultatiebureau. Je kunt ook naar de huisarts gaan. 

En verder: 

 • Gebruik je tandenborstel alleen voor jezelf. 
 • Gebruik je scheermes alleen voor jezelf. 
 • Gebruik je nagelschaar, vijl of pincet alleen voor jezelf. 
 • Pas op met bloed bij wondjes verbinden, gebruik waterdichte pleisters. 
 • Vrij veilig, dus met condoom. 
 • Gebruik geen injectienaalden die door anderen zijn gebruikt. 

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.

Op werkdagen bereikbaar van 08.30-17.00 uur