Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Teken

In Fryslân zijn veel teken. Door een tekenbeet kun je de ziekte van Lyme krijgen. Als je een teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans op de ziekte van Lyme vrijwel uitgesloten.

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferie. Mensen kunnen deze bacterie oplopen door een beet van een teek die deze bacterie bij zich draagt. De ziekte uit zich meestal in een een verkleuring of rode vlek op de huid die ontstaat tot drie maanden na de tekenbeet, rondom de plaats van de tekenbeet. De verkleuring of rode vlek wordt steeds groter. Soms zijn er griepachtige verschijnselen, zoals koorts. Als de ziekte niet opgemerkt wordt, kunnen later neurologische, gewrichts-, huid- of hartklachten ontstaan. De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica.

Hoe krijg je het?

Je kunt deze bacterie oplopen door een beet van een teek die de Lymebacterie bij zich draagt. Teken zijn hele kleine spinachtige beestjes en komen voor in hoog gras en struikgewas van bos, hei, duinen of de tuin. Teken kruipen op dieren of mensen en bijten zich vast in de huid. Dat valt vaak niet op. Door het zuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de Lymebacterie.

  • Controleer altijd op teken, na een verblijf in natuur of tuin.
  • Verwijder een teek binnen 24 uur, de kans op de ziekte van Lyme is dan vrijwel uitgesloten.
  • Het ziektebeeld van de ziekte van Lyme is wisselend. Niet iedereen krijgt dezelfde klachten. Lees op de website van het RIVM op welke manieren de ziekte van Lyme zich kan uiten en wanneer je naar de huisarts moet gaan.
  • Als een teek langer dan 24 uur in de huid heeft gezeten, overleg dan met je huisarts of behandeling nodig is.

Meer informatie over teken, tekenbeten en ziekten die door teken overgedragen kunnen worden is te lezen op de website van het RIVM.

Hoe verwijder ik een teek?

  • Neem een puntig pincet of een tekentang.
  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem er voorzichtig uit.
  • Ontsmet het wondje.
  • Schrijf op wanneer en waar op het lichaam je gebeten bent.
  • Let na de beet op ziekteverschijnselen. Meld deze klachten bij je huisarts.

Nog meer hinderlijke beestjes?

Naast teken leven er ook veel eikenprocessierupsen in Fryslân. Eikenprocessierupsen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Meer weten over de eikenprocessierups?

Meer informatie?

d

App Tekenbeet

Het RIVM heeft de app 'Tekenbeet' ontwikkeld. Deze app is gratis te downloaden. Met deze app kun je (ook buiten, zonder internetverbinding) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. Daarnaast kun je hierin ook de data van de tekenbeet noteren.


Contact

Heb je vragen over gezondheid in jouw omgeving? Neem telefonisch of per e-mail contact met het team Infectieziektebestrijding.

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 16.30