Wie verdient volgens jou de Rookvrije Generatie Award Fryslân?

De Rookvrije Generatie Award Fryslân is een wedstrijd, georganiseerd door GGD Fryslân, waarbij zowel inwoners van Fryslân als een jury stemmen op het beste initiatief dat bijdraagt aan een 'Rookvrije Generatie'. Ook dit jaar reikt projectgroep Rookvrije Generatie Fryslân een award uit voor een idee dat een waardevolle bijdrage levert aan een rookvrije samenleving. Iedereen in Fryslân kan de hele maand april een persoon, organisatie, persoon, vereniging, bedrijf of een idee aanmelden als genomineerde.

Waarom een award?

Het doel van deze award is om iedereen, die in Fryslân enthousiast bezig is met de Rookvrije Generatie, in het zonnetje te zetten. Door mooie voorbeelden onder de aandacht te brengen, raken anderen geïnspireerd om ook mee te helpen aan een Rookvrije Generatie. Iedereen kan iets doen en dat laten we op deze manier zien. Het uiteindelijke doel is natuurlijk opgroeiende kinderen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en voorkomen dat kinderen op termijn gaan roken.

Als de genomineerden bekend zijn, is er een fase waarin iedereen kan stemmen op het beste idee. Ook een vakkundige jury zal de inzendingen beoordelen. Eind juni of in juli 2024 zal de uitreiking plaatsvinden. De voortgang van de wedstrijd zal te volgen zijn via deze website en de social media van de GGD en Rookvrije Generatie Fryslân.

Meld jouw idee aan

Aanmelden kan (vier weken lang) vanaf maandag 1 april tot en met zondag 28 april 2024

Winnaar van vorig jaar

In 2023 werd de award uitgereikt aan Studenten Natalia Tarkowska, Leonie Ballner en Célina Dalebout van de master Content & Media Strategy van NHL Stenden voor hun ontwerp van de anti-vapecampagne van #ArtsenSlaanAlarm. Meer over de winnaars lees je in het Juryrapport van 2023.

Voorwaarden voor aanmelding

Iedereen in Fryslân kan van maandag 1 april tot en met zondag 28 april 2024 een idee aanmelden via het aanmeldformulier.

 • Een belangrijke voorwaarde is dat de persoon of het idee impactvolle stappen heeft gezet voor de beweging Op weg naar een Rookvrije Generatie.
 • Het is belangrijk dat het idee of de persoon geen tegenstrijdige belangen heeft die een afbreukrisico voor de beweging 'Op weg naar een Rookvrije Generatie' kunnen vormen.
 • De genomineerde is op de hoogte van de aanmelding en is akkoord.
 • De persoon heeft vrijwillig het initiatief genomen om een bijdrage te leveren aan de beweging 'Op weg naar een Rookvrije Generatie'.

 

 • Het terrein van de locatie is idealiter geheel rookvrij.
 • Mocht het terrein gedeeltelijk rookvrij zijn, dan wel onder de voorwaarden dat de rookzone uit het zicht geplaatst is én rookvrij is tijdens jeugdactiviteiten.
 • Het initiatief heeft de rookvrij-afspraken ingevoerd, heeft hierover gecommuniceerd naar betrokkenen en zichtbaar op het buitenterrein rookvrij-uitingen geplaatst.

 

Bedrijven die stappen hebben gezet of aangekondigd die grote impact hebben op de Rookvrije Generatie binnen afzienbare tijd. Voorbeelden van impactvolle stappen zijn:

 • Is gestopt met de verkoop van tabak of aanverwante producten (of heeft aangekondigd per wanneer in de nabije toekomst dit een feit is).
 • Is gestopt met het investeren in- en samenwerken met de tabaksindustrie en/of e-sigarettenfabrikanten (of heeft dat aangekondigd).
 • Heeft de communicatiekracht van het bedrijf ingezet ten behoeve van de Rookvrije Generatie.
 • Heeft een volledige rookvrije werkomgeving geïntroduceerd of aangekondigd.

 

Heb je vragen?

Heb je vragen over de Rookvrije Generatie Award Fryslân? Neem dan gerust contact met ons op.

Op werkdagen bereikbaar van 09.00-17.00 uur