Rookvrije Generatie Award Fryslân

De Rookvrije Generatie Award Fryslân is een wedstrijd, georganiseerd door GGD Fryslân, waarbij zowel inwoners van Fryslân als een jury stemmen op het beste initiatief dat bijdraagt aan een 'Rookvrije Generatie'. Ook dit jaar reikt projectgroep Rookvrije Generatie Fryslân een award uit voor een idee dat een waardevolle bijdrage levert aan een rookvrije omgeving.

Waarom een award?

Het doel van de Friese award is om iedereen, die in Fryslân enthousiast bezig is met het organiseren en het maken van rookvrije omgevingen, in het zonnetje te zetten. Door mooie voorbeelden onder de aandacht te brengen, raken anderen geïnspireerd om ook mee te helpen aan een Rookvrije Generatie. Iedereen kan iets doen en dat laten we op deze manier zien. Het uiteindelijke doel is natuurlijk opgroeiende kinderen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en voorkomen dat kinderen op termijn gaan roken.

De uitslag is bekend!

De winnaars van de Rookvrije Generatie Award Fryslân 2023 zijn geworden: Studenten Natalia Tarkowska, Leonie Ballner en Célina Dalebout van de master Content & Media Strategy van NHL Stenden voor hun ontwerp van de anti-vapecampagne van #ArtsenSlaanAlarm.

Leonie Ballner (student Master Content & Media Strategy), en Dr. Bianca Harms (lector Transformational Media) van NHL Stenden in Leeuwarden namen vrijdag 12 juli 2023 de Rookvrije Generatie Award Fryslân in ontvangst voor het beste Friese initiatief dat bijdraagt aan een rookvrije generatie in 2023. Jantsje Heeringa en Akke Hofstee, programmaleiders van Rookvrije Generatie Fryslân, brachten het goede nieuws, de award en een cheque van € 500 die te besteden is aan een gezonde leefomgeving.

 • Een impressie van de uitreiking is te zien in een video die hiervan gemaakt is: De video met daarin tevens een boodschap voor alle overige genomineerden is te bekijken via ons YouTube-kanaal.
 • De uitgebreide uitslag met het juryrapport en de gehele puntentelling.

Wij feliciteren Natalia, Célina, Leonie en NHL Stenden van harte met het behaalde resultaat en bedanken hen én de andere genomineerden hartelijk voor deelname en inzet!

Samen op weg naar een rookvrij Fryslân

Het is fantastisch om te zien dat velen in Fryslân al enthousiast bezig zijn met rookvrije omgevingen. We hopen dat de initiatieven van de genomineerden ook dit jaar anderen zullen inspireren om ook aan de slag te gaan. Iedereen kan namelijk iets doen en dat laten we op deze manier zien. Het uiteindelijke doel is natuurlijk opgroeiende kinderen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en voorkomen dat kinderen op termijn gaan roken. Samen op weg naar een rookvrij Fryslân!

Voorwaarden voor aanmelding

Iedereen in Fryslân kon tot en met 30 april 2023 een persoon of een idee aanmelden via onderstaande aanmeldknop, die linkt naar een online aanmeldformulier.

 • Een belangrijke voorwaarde is dat de persoon of het idee impactvolle stappen heeft gezet voor de beweging Op weg naar een Rookvrije Generatie.
 • Het is belangrijk dat het idee of de persoon geen tegenstrijdige belangen heeft die een afbreukrisico voor de beweging 'Op weg naar een Rookvrije Generatie' kunnen vormen.
 • De genomineerde is op de hoogte van de aanmelding en is akkoord.
 • De persoon heeft vrijwillig het initiatief genomen om een bijdrage te leveren aan de beweging 'Op weg naar een Rookvrije Generatie'.

 

 • Het terrein van de locatie is idealiter geheel rookvrij.
 • Mocht het terrein gedeeltelijk rookvrij zijn, dan wel onder de voorwaarden dat de rookzone uit het zicht geplaatst is én rookvrij is tijdens jeugdactiviteiten.
 • Het initiatief heeft de rookvrij-afspraken ingevoerd, heeft hierover gecommuniceerd naar betrokkenen en zichtbaar op het buitenterrein rookvrij-uitingen geplaatst.

 

Bedrijven die stappen hebben gezet of aangekondigd die grote impact hebben op de Rookvrije Generatie binnen afzienbare tijd. Voorbeelden van impactvolle stappen zijn:

 • Is gestopt met de verkoop van tabak of aanverwante producten (of heeft aangekondigd per wanneer in de nabije toekomst dit een feit is).
 • Is gestopt met het investeren in- en samenwerken met de tabaksindustrie en/of e-sigarettenfabrikanten (of heeft dat aangekondigd).
 • Heeft de communicatiekracht van het bedrijf ingezet ten behoeve van de Rookvrije Generatie.
 • Heeft een volledige rookvrije werkomgeving geïntroduceerd of aangekondigd.

 

Heb je vragen?

Heb je vragen over de Rookvrije Generatie Award Fryslân? Neem dan gerust contact met ons op.

Op werkdagen bereikbaar van 09.00-17.00 uur